Sve laži i obmane režima u predizbornim kampanjama

Kad ne znaš kako zabiberiti kampanju, iskoristi dobro provjereni recept: optuži opoziciju da ruši Republiku Srpsku.

Republika Srpska 20.09.2022 | 09:53
Sve laži i obmane režima u predizbornim kampanjama

Recept izgleda otprilike ovako - Smisli vijest, lažiraj dokument, optuži opoziciju za stranoplaćeništvo, dodaj mrvu izdajništva. Začini sa milion dolara, deset miliona dolara zvuči još bolje, idealno. Objavi vijest na nepoznatom portalu. Javni servis neka vijest preuzme bez ikakvih dilema, traži reakcije vladajućih političara.

Nemoj tražiti reakciju onoga koga si optužio. Zavrti spiralu. Nikada se ne izvinjavaj. Odgovornost ovdje ne stanuje. Ni elementarna pristojnost. Koga briga za posljedice?

Dosadnu predizbornu kampanju prekinula je informacija plasirana tokom prethodnog vikenda o tome da kampanju Jelene Trivić podržavaju, te masno finansiraju, stranci. Vijest o tome objavio je anonimni portal "Glas naroda", sa sve pripadajućim "dokumentom" kao dokazom o izdvajanju 10 miliona dolara za njenu kampanju protiv Milorada Dodika, a u svrhu rušenja Republike Srpske. Kako to već obično biva sa "interesantnom" viješću koja se tiče lidera opozicije, nju je svesrdno prenio Javni servis RTRS.

Nakon objavljivanja ovih informacija, čitava plejada političara, u čemu su prednjačili političari SNSD-a, osjećala se prozvanom da komentariše optužbe protiv Jelene Trivić.

Dokument koji je objavljen kao dokaz o Jeleni Trivić i njenom izdajništvu Republike Srpske prepun je gramatičkih i pravopisnih grešaka, formalno je toliko loše urađen da je izazvao salvu reakcija na društvenim mrežama, a korisnici su mu u prvih nekoliko sati nakon objave pronašli toliko mana, da nema svrhu sve ih ni nabrajati.

Problem ove objave je u nečemu drugome. Vlast se ponovo odlučila da se na brutalan način obračuna sa svojim političkim protivnicima. Sredstva se ne biraju. Ni ovaj put.

Svi naši "rušioci Srpske"

Podsjetimo da je slična spirala optužbi pokrenuta 2016. godine kada je objavljen tekst redakcije "Presa", a koji je prenio RTRS o tome "da poznata fondacija “Otvoreno društvo“, a čiji je osnivač i glavni finansijer kontroverzni američki biznismen mađarskog porijekla Džordž Soroš direktno finansira organizaciju protesta opozicije u Republici Srpskoj, i to u ukupnom iznosu od skoro pola miliona američkih dolara". I tada je objavljen "vjerodostojan dokument" koji potkrepljuje navedene tvrdnje.

Za prenošenje vijesti o tome kako je Soroš uplatio opozicionim liderima skoro pola miliona dolara, a na osnovu tužbe koju je podnio tadašnji predsjednik SDS-a Mladen Bosić, presuđeno je Agenciji SRNA.

Krajem 2015. godine i početkom 2016. godine sručena je prava salva novinskih tekstova o tome ko i kako urušava institucije Republike Srpske i ko stoji iza plana uništenja Republike Srpske.

Tako agencija Sputnjik objavljuje “ekskluzivni” tekst o tajnom planu za rušenje Dodika u kome se kaže kako bi se Predsjednik RS mogao naći na udaru "određenih snaga kojima nije po volji njegovo nastojanje da vodi politiku prije svega u interesu građana Srpske"

Sputnjik je, podrazumijeva se, imao uvid u tajni plan djelovanja opozicije Republike Srpske, dogovoren sa određenim međunarodnim centrima, na rušenju aktuelne vlasti u RS predvođene Dodikom.

"Plan bi sprovele članice opozicionog takozvanog Saveza za promene: Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Narodni demokratski pokret, koji inače čine vlast u zajedničkim organima BiH sa još nekim manjim partijama, pojedinim medijima i nevladinim organizacijama", navodi se u ovom članku objavljenom 23.11.2015. godine.

Kulminacija napada na Dodika i aktuelnu vlast i maksimalan efekat trebalo bi, kako je bilo predviđeno, da se postigne nekoliko dana poslije Božića, navela je tada agencija Sputnjik u svom tekstu.

Kada se navodi nisu obistinili, odnosno kada plan nije niti kulminirao niti se dogodio, jasno je - sljedeća vremenska odrednica moralo je biti samo proljeće - jasna aluzija na arapsko proljeće i masovne proteste prije svega u Egiptu, odlična su metafora za drugi dio plana rušenja Republike Srpske kodnih bondovskih naziva "Proljeće 2016" i "Pomračenje 2016". Tada se nastavlja sa već pomenutim finansiranjem opozicije za proteste 2016. godine.

Učesnici ovakvih "pučeva" protiv aktuelne vlasti su opozicija i pojedini strani centri moći, a prvi koraci uvijek predstavljaju udar na predsjednika, Vladu, Skupštinu, a kasnije i na MUP i RTRS.

U prilog tvrdnji koliko su ovi navodi o Planu za rušenje RS izmišljeni, idu i riječi ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, koji je tokom razgovora sa predstavnicima Saveza za promjene, tokom decembra 2015. godine, naglasio da policija nema nikakvih saznanja o tome, te da o tom pitanju nisu ništa preduzimali, niti smatraju da treba da preduzimaju bilo kakve radnje, jer tajni plan za rušenje RS ne postoji.

Međutim, u SNSD-u nisu odustajali od svojih konstrukcija, pa su čak u izjavama za BUKU tvrdili kako ni ministar nije mogao sve da kaže o ovom slučaju, i to iz bezbjednosnih razloga.

„Apsolutno je dokazano, i to u nizu postupaka, da opozicija slijedi instrukcije koje vode ka ugrožavanju predsjednika RS, premijerke i rukovodstva NS RS, a sada i MUP-a i RTRS-a. Zašto je ministar Lukač rekao da plan ne postoji, morate pitati njega, ali on iz nekih bezbjednosnih razloga ne može sve da kaže“, rekao je u decembru 2016. godine za naš portal Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a i nekadašnji gradonačelnik Trebinja.

Možda se i najozbiljniji napad na "izdajnike RS" događa krajem februara 2014. godine, kada se na veb portalu SNSD-a pojavljuje PDF izdanje publikacije "Rušenje Republike Srpske - teorija i tehnologija prevrata".

Publikaciju potpisuje više autora, a u dijelu knjige pod nazivom KAKO SE PRIPREMA PUČ? Tehnologija "obojenih revolucija" koji je napisao Stefan Karganović, navodi se spisak organizacija iz Republike Srpske koje imaju "zadatak da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka".

U tom tekstu pominju se portali: BUKA, Frontal.ba, Index.hr, ABC.ba, Slobodan Vasković blogspot, zatim nevladine organizacije: Transparency International, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški parlament građana, GEA, The Srpska Times, Slobodna Republika, Udruženje veterana RS, kao i brojni nezavisni intelektulaci, a oni se bez ikakvih argumenata optužuju za djelovanje protiv interesa RS.

Ovo je prvi put da se, pored opozicije, za rušenje Republike Srpske konkretno i jasno navode i predstavnici nevladinog sektora iz RS i BiH, te pojedini onlajn mediji iz RS i BiH.

Zaoštrava se retorika

Komunikolog Mladen Bubonjić kaže za BUKU da, kako se izbori približavaju, tako se zaoštrava i retorika. Navode se uobičajene floskule o domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima koje vlast već godinama koristi, i to ne samo za političke oponente, nego i za medije.

"Narativna matrica je postavljena tako da javnost na osnovu svega jasno može prepoznati "pravovjerne" i "otpadnike". Istrajava se na narativu o čuvarima srpstva, s jedne strane, i rušiteljima svih vrijednosti, s druge. Informacija o navodnih 10 miliona dolara koje je Jelena Trivić dobila od Amerikanaca odgovara toj matrici. Sjetimo se samo optužbi iz 2018. da je novinar Vladimir Kovačević dobio od Amerikanaca 50.000 dolara za "puzajući državni udar". Matrica je ista", ističe sagovornik BUKE.

On kaže da nisu prisutne samo "informacije" o novcu koji opozicija navodno dobija od stranaca, kao pokušaj diskreditacije političkih oponenata.

"Sve češće se zadire u privatni život pojedinaca. Tako možemo vidjeti da su se, više nego ranije, počeli pojavljivati snimci eksplicitnog sadržaja u kojima su glavni akteri predstavnici opozicije. Sve granice su pređene, a moralne norme zanemarene. U političkoj borbi "na život i smrt" više se ne biraju sredstva. Još će nam se uobičajeni spinovi činiti simpatični i benigni", ističe Bubonjić za BUKU.

Dugogodišnja novinarka i profesorka engleskog jezika Ljiljana Smiljanić za BUKU kaže da se iz objavljenog dokumenta / pisma o plasiranju navodnih 10 miliona dolara za kampanju Jelen Trivić vidi da je pisano na brzinu i da je plasirano sa jasnim ciljem.

"Svi mi koji se bavimo novinarstvom znamo da, kad vidite neku informaciju na nekom portalu, bilo kojem mediju, prije nego što je objavite na svom mediju, morate da je provjerite. Dakle, morate je imati potvrđenu iz barem dva ili tri nezavisna izvora da je ta informacija tačna. To se ne radi, jer se informacije plasiraju sa ciljem plasiranja biračima i jedne i druge grupe, što, naravno, ništa ne mijenja jer su oni već opredijeljeni. Objavljivanje takvih informacija ima, nažalost, prevelik uticaj na našu profesiju i mediji bi, a pogotovo javni servisi, i ljudi koji rade na javnim servisima, morali bi da se odupru zahtjevima bilo koga da takve informacije plasiraju, jer se lako može utvrditi da takve informacije nisu tačne", ističe Smiljanićeva.

Smiljanićeva, kao profesorka engleskog jezika i književnosti, kaže da zvanična institucija bilo koje države ne bi dozvolila ni pravopisne ni gramatičke greške u bilo kojem dopisu.

"Ovdje smo vidjeli greške u 'spelovanju'. Nisam sigurna da bi u osnovnoj školi za ovaj tekst bila prolazna ocjena, tako da izgleda da se nekome baš žurilo kad je pisao ovaj dopis, jer je napravio klasične greške u spelovanju. Takođe je interesantno i to da sama konstrukcija rečenica nije baš u duhu formalne korespondencije na engleskom govornom području. Nije to prvi put, i 2016. godine kada je opozicija najavila veliki protest, imali smo isti slučaj kada su predstavnici opozicije koji su bili i organizatori protesta bili optuženi da su uzeli novac od stranaca za organizaciju protesta. I tada je bio dokument u igri koji je imao grešaka, ali je bio mnogo bolji od ovoga."

Česta meta optužbi od strane vlasti u Republici Srpskoj je i pomenuta organizacija Transparency International.

Direktorica ove organizacije Ivana Korajlić za BUKU ističe da se radi o standardnom receptu, te da je to već viđeno u ranijim kampanjama i to bez obzira što se radi o tzv. fake news.

"Takvu vijest prenese uglavnom portal bez impresuma, na koji se onda pozovu ostali mediji. Najžalosnije što u takvim kampanjama učestvuje Javni servis RTRS, a dovoljno je da se daje osnova vladajućoj stranci da može o tome da priča. I u javnim nastupima i na stranačkim skupovima. Uvijek ista priča. Uvijek se potencira finansiranje kampanje iz inostranstva, bez obzira što vidimo da se Milorad Dodik suočava sa zvaničnim optužbama zvaničnih institucija da ga finansiraju kojekakvi ruski tajkuni. Ali ovdje se stalno potencira Zapadna Evropa, Amerika kao neko ko ruši Republiku Srpsku, ko podržava opoziciju, samo što je ovo jako nespretno i loše urađeno, gdje se tačno vidi da je u pitanju lažni dopis počevši od grešaka koje su tu, do načina kako to sve izgleda, međutim, to nekoj široj javnosti vjerovatno nije toliko ni bitno. Dovoljno je da se negdje samo pojavi insinuacija o nečemu takvome da bi se dao vjetar u leđa predstavnicima vladajuće koalicije i režimskim medijima da to mogu vrtjeti i potencirati", navodi Korajlićeva za BUKU.

Bez obzira na to što se može tvrditi da se radi o lažnom dopisu, postoji dio populacije koji će u to povjerovati ili će čuti zvaničnike Republike Srpske da o tome pričaju, da im to pobudi sumnju. Ona kaže da uopšte nije bitno je li to istinito, bitno je da to političari mogu iskoristiti.

"Kasnije se mogu vaditi da su se pozivali na druge izvore, da su povjerovali medijima koji su to objavili, a u suštini znamo da ovo sve dolazi iz njihove kuhinje. Bitno je da je to iskoristivo i da može pobuditi sumnju. Šta su prave činjenice je odavno prestalo svima biti bitno. Važno je da se nekoga može predstaviti kao neprijatelja, a vidjeli smo kako je to rađeno ranije sa predstavnicima nevladinog sektora i medijima, gdje su čak i gubili tužbe na sudovima zbog takvih stvari, da su nastavili koristiti isti recept", zaključuje naša sagovornica.

Dodatni spinovi o rušenju Republike Srpske

Početkom marta 2014. godine, za pokušaj državnog udara optuženi su pripadnici udruženja građana “Slobodna Republika” i “Oštra nula”. Odmah nakon toga, Emil Vlajki iznosi tvrdnje o “narandžastoj revoluciji“, koja ima za cilj rušenje predsjednika RS, a istu teoriju je ponavljao u dužem vremenskom periodu.

U avgustu 2014. godine, Dodik iznosi nove tvrdnje o, kako je tad rekao, “nekim strancima koji posredstvom nevladinog sektora stvaraju u Palama, Doboju, Bijeljini i Banjaluci centre iz kojih bi neposredno poslije izbora, tvrdnjama da će izbori biti pokradeni, pokušali da destabilizuju postizbornu situaciju i izazovu nezadovoljstvo i atmosferu javne pobune”.

Pažnju medija i javnosti posebno je izazvao u avgustu 2014. godine potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić koji je tvrdio da su “pojedini krugovi iz međunarodne zajednice podijelili značke određenim ljudima u RS i BiH kako bi potpomogli dolazak opozicije na vlast”. Navodi o značkama nikada nisu dokazani, baš kao ni mnoge tvrdnje o urotama protiv Republike Srpske.

Još jednu urotu Dodik spominje u aprilu 2015. godine, tvrdivši kako je “meta ista”, te da ga Amerikanci žele “ukloniti”, na način da se njegova vlast u RS sruši kao što se 90-ih rušio Miloševićev režim. A “urotnički centar” je isti kao i prije – Budimpešta.

(BN/Buka)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Milan

20.09.2022 08:29

Apsolutno da ruši čim nisu nekoliko zadnjih puta htjeli da podrže pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, i naravno da je to nabolji rušenja Republike Srpske!

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2022 08:41

Ludi covjece koji vitalni nacionalni interes to je samo ispiranje mozgova vama koji vjerujete u te gluposti

Name

Dragan

20.09.2022 09:20

Referendum o nezavisnosti,agencija za ljekove,sud i tuzilastvo,formiranje vojske Republike Srpske, i onda se pojavi doticni radovan kovacevic(sumar) i kaze kako je neko placenik izdajnik itd,e to vam je pokazatelj koji stepen int.... imaju glasacko tjelo snsd-a.

Name

Re

20.09.2022 09:46

Ma bjezi vise budalo. Ko jos rudonju svata ozbiljno? On samo dobro zna krasti,lagati,raseljavati i rikati po satorima. Naj veci izdajnik je upravo dodig koga su na tenku doveli na vlast.

Name

Praznoglavac

20.09.2022 10:37

misliš na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa SRBA za izgradnju Pelješkog mosta?

Name

Nered

20.09.2022 10:41

U kampanjama i stranke pokazu koliko vrijede npr ovi Vukanovicevi bi najradije da poniste i poziciju i svu opoziciju nebi li kako bili sami na sceni. Ne valja im posao. A i sugavo je napadati pogotovo koalicione partnere pa kako bi se sutra dogovarali u drzavi i nasli kompromis. Ja ne znam sta je ovom pokretu za red. Prave nered.

Name

Uroš

20.09.2022 15:20

“Milan” je ili provokator ili bolestan.U svakom slučaju bi morao kod Đaje po kokainski terapiju.Belo pomaže bar na krstko

Name

Milan za Praznoglavac

21.09.2022 10:00

To je odličan primjer jer je sa tim zauzvrat prinuđena Hrvatska da nakon 10 godina odugovlačenja izgradi most na Savi u Gradišci! Hvala ti što si namjestio penal, lijep pozdrav!

Name

Nikola

20.09.2022 08:44

Dodik i Dragan Kalinić pričaju o izdajnicima, a oni zajedno bili izdajnici Srpske i reformisti kod Ante Markovića, danas glume neke Srbende. Teške su to komunjare, pogotovo onaj Kalinić koji je opljačkao milionski novac od bolnice u I.Sarajevu

ODGOVORITE
Name

Arm

20.09.2022 08:57

Ja moj Milane na čemu si.Tebi nema pomoći.Jesi možda gledao sjednicu skupštine.Ni tvoji nisu podržali dodika.Baš si slijep kod očiju,da, i jadan si da jadniji ne možeš biti.

Name

Moj Milane

20.09.2022 10:02

Ubrzo ostajes bez kostiju i sendvica..trazi novog gazdu

Name

borac

20.09.2022 08:45

Hvala svakom ko pomaze ne bilo koji nacin da se srusi mafijaska vlast.

ODGOVORITE
Name

Inženjer

20.09.2022 09:49

Zar neki političar govori istinu? Svi se oni bore za sebe, koliko će ko šta da uzme. Ovo što obećavaju u kampanji, jeste možda fino za široke narodne mase. Ali, za nas intelektualce (ogromnu manjinu), sve to stvarno izgleda nevjerovatno glupavo, komično, skaradno...

ODGOVORITE
Name

CH

20.09.2022 10:48

Ako si stvarno inzenjer i zaposlen znaci da si dodigov uhljeb jer pravi inzenjeri su otisli iz RS

Name

re CH

20.09.2022 12:27

Da pravi sam inženjer (državni teh. fax), za razliku od tebe. Što bih morao ići u inostranstvo, kad od inženjerske plate mogu i ovde dobro da živim. U inostranstvo idem na odmor. Ne vidim kakve veze Dodik ima sa mnom, ja samo znam da ni jednom političaru ne mogu vjerovati.

Name

Bazen

20.09.2022 10:54

Ministar pasalic napravio vilu i bazen i ugradio amortizere na poklopac od sahta da se otvara da se ne saginje eto narode koja bahatost. A mi svi u Celincu znamo da za kiflu nije imo a sad imovina od nekoliko miliona. Glasajte za Jelenu Trivic i Sarovica i opoziciju a ne za bitangu seljacku Pasalica.

ODGOVORITE
Name

re bazen

20.09.2022 12:52

ma nemas ti pojma, saht radi na glasovnu komandu, kazes mu Saht otvori se! Saht zatvori se! Nema saginjanja ni diranja, perverziju je napravio samo da ti je vidjeti

Name

Jednostavno.

20.09.2022 10:54

Mogu raditi sta hoce . Zna se dobro za koga se glasa . Za nasu Jelenu ide glas besplatno drage volje .Ona je nasa nada za bolje sutra ,za pobjedu razuma , casti i istine . Nema tih lazi kojima bih povjerovao i tih para i tog polozaja za koje bih se prodao , za koje bih (pro)dao glas SNSD-u. U zivotu nije sve u parama jer sve sto se njima moze kupiti to ne vrijedi, to nije nista . Ono sto parama ne mozes kupiti e to ima vrijednost i to vrijedi .

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

20.09.2022 13:00

U ovoj situaciji ulogu treba da odigra CIK i visoki predstavnik gdje bi trebali kazniti tv javni servis stranke i pojedince.

Name

Ostoja

20.09.2022 12:06

Dzabe vi ovdje nama objasnjavate kad krezubi glasaci nasjedaju na ovo godinama. Zna se u fening ko je sta ukrao, a niko u zatvoru. Zasto???

ODGOVORITE
Name

Miroslav

20.09.2022 14:17

Po ovome kako se ponasate, vulgarno i primitivno, previse bi vam bilo dati da cuvate dve ovce. Koliko vam kosta kampanja, o tome bi mogli reci neku rec? Odakle vam pare i to bi bilo zanimljivo za cuti?

ODGOVORITE
Name

Ja

20.09.2022 19:52

Pa ameri shvatili da su budaletinu doveli na vlast pa se sad ispravljaju moraju platiti opoziciju da ga sruše jest al malo morgen da placaju

ODGOVORITE
Name

02

20.09.2022 19:57

Slađana je srpska boginja na osnovu ovog oštaplera lopova kriminalca fukare lažovcine i svega što je prljavo i nejasno amilokrada

Name

+

20.09.2022 20:29

BAŠ STE ME NASMIJALI. ZNAJU ONI SVE LOPOVLUKE. ONI NISU STRUČNJACI ZA POŠTENE POSLOVE. DA LI OVI SNSD ZNAJU ? ZAŠTO SE OD UVIJEK, CIJENI MNOGO POŠTEN ČOVIJEK. NEKA ZNAJU. ZATO ŠTO JE FUKARA, L A K O BITI. Krajišnik.

ODGOVORITE