Šta će biti sa cijenama mlijeka? Nova poskupljenja?

Na policama marketa cijene mlijeka i mliječnih proizvoda rastu gotovo svaki dan, a taj trend bi se, prema riječima mljekara, mogao nastaviti zbog poskupljenja svih inputa u mljekarstvu. I farmeri su sve glasniji u zahtjevima za povećanjem otkupnih cijena. Dosadašnja uvećanja nisu dovoljna ni da pokriju proizvodnju.

Bosna i Hercegovina 18.09.2022 | 12:28
Šta će biti sa cijenama mlijeka? Nova poskupljenja?

Manje količine mlijeka na policama marketa su svakodnevno vidljive. Кupce iznenade i nove više cijene ove osnovne životne namirnice i njenih prerađevina. S druge strane, proizvođači mlijeka negoduju zbog niskih otkupnih cijena koje ih, kažu, guraju u propast. Cijene repromaterijala trostruko su veće, a zbog suše manjak je i hrane za stoku. 

"Ove godine mislim da će biti katastrofa, da nećemo imati ni za iduću godinu hrane, ovo sad što smo uspjeli da posijemo, a kamoli da se nastavimo baviti ovim poslom. Ja mislim da će biti mnogo teško", kaže farmer Nebojša Đokić.

Otkupna cijena 1,20 КM mogla bi održati proizvodnju, no ona je sa najnovijih 10 posto povećanja u Republici Srpskoj 0,88 feninga po litri. U Udruženju mljekara kažu da je dogovoreno da bi u oktobru trebao biti održan novi sastanak sa 'Mlijekoproduktom' nakon čega će se znati da li će doći do novih korekcija.

"Mlijeko je na svim stranama skuplje, a kod nas je 88 feninga najveća cijena. Nezadovoljni smo, ali idemo dalje. U oktobru ćemo ponovo sjesti. U Srbiji je 92 feninga, a kod nas 88, četiri feninga više, a oni kukaju", navodi predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS Vladimir Usorac. 

Inputi u mljekarstvu u stalnom su rastu. U Udruženju poljoprivrednih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine kažu da bi, gledajući na to, nove otkupne cijene trebalo gotovo svakodnevno korigovati. Smatraju da razlika u otkupnoj i cijeni na policama, koja prelazi dvije КM, ostavlja prostora za više cijene sirovog mlijeka.

"U zavisnosti od regije do regije, od količina koje proizvođači mogu ponuditi, za avgust je isplaćeno od 72-88 pfeninga, što ovim omjerom predstavlja veliku razliku između malih, srednjih i velikih proizvođača, koja je u svakom smislu cijena nedostatna da bi se održala dalje proizvodnja", smatra predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH Admir Кahriman.

Da su cijene otkupa niske, ne spore ni prerađivači. One će morati rasti, ali će rasti i cijene gotovih proizvoda. 

"Što se tiče proizvodnje, u preradi mlijeka cijena ambalaže i nekih drugih elemenata otišla je preko 100 posto. Dok se god ne smire cijene goriva, ambalaže, do sirovog mlijeka, one će morati ići gore i to je neizbježno", navodi vlasnik mljekare 'Pađeni' Nenad Vukoje.

Nema bojazni da ćemo se suočiti sa nestašicom mlijeka, ocjenjuju mljekari. Mlijeka će biti, ali cijene više neće biti socijalne, već proizvođačke. 

(BHRT)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ibro

18.09.2022 12:17

12 km treba da bude litar. Da domacini iskljuce kablovsku , nabave krave a djeca da ih napasaju, mlade muzu i da bude kao nekad.

ODGOVORITE
Name

Re

18.09.2022 18:51

Svakako da je to dio rjesenja. Medjutim proizvodnja mleka zahtjeva puno mukotrpnog truda, evo za one koji vidjeli nisu grama truda. Da bih proizvodnju uopšte započeli treba nabaviti kvalitetnu kravu od 3000 do 5000 KM pa obezbjediti smjestaj pa obezbjediti prehranu, kosevina, prevrtnuti, osusiti, pokupiti (ne smije potisnuti) uskladištit. Obezbjediti žitarice,sjetva,žetva,skladištiti s tim da opstane od nepogoda. Prehrana 4 do 5 puta dnevno. Ciscenje 3 puta dnevno. Ciscenje grla. Mužnja 2 do 3 puta i tek tad dobijemo mleko koje kosta za jedan litar 0.7 KM dok preradivac uzme 1,20 i vise. E sad treba znati da je Bala sjena 4 KM, zitarice oko 1KM za kilo. Kad to obracunamo dnevno jedno grlo pojede u prosjeku oko 12 KM a u prosjeku jedno grlo daj izmedju 15 i 20 l mleka što ce reci da je to 0:0. Vodu vari vodu ladi. E sad uzivajte ja mleko ne dam vise morate ga sami proizvesti dosta je lezaje na tdjoj grbaci i price ne isplati se? sretno

Name

Www

18.09.2022 12:20

VLADA NIJE RAZMISLJALA O POLJOPRIVREDNICIMA,GODINA U KOJOJ SU SVI IMPUNTI ZA PROIZVODNJU HRANE PISKUPILI PI NEKOLIKO PUTA,VKADA SE KERI SA NOVIM AUTOMOBILIMA I VOZA IZ MJESTA U MJESTO,A FARMERI OREPUSTANI SAMI SEBI.OVO JE TEK POCETAK,NE MUZE SE MLJIEKO U SALI SKUPSTINE I VLADE,MINISTRI KO POGUBLJENE OVCE,NE VIDE KAKO SE SVIJET PRIPREMA ZA KRIZU,PO SELIMA SE MASOVNO RASPRODAJU SVILJE,OVCE I GOVEDA,STOCNI FOND SE SMANJIO NA PERIOD OD ORE 100 GODINA,UVOCNI LOBI UVIZI USMRDJELO ZAMRZNUTO MESO,KO GOD IMA OAMETI TO SVOJOJ DJECI NETREBA DA DAJE DA JEDE.BOLJE DA JEDU SAM HLJEB,A I ON JE BOG ZNA OD KOG BRASNA I ADITIVA.SRECAN JE ONAJ KO IMA USLOVE DA POJEDE NESTO IZ VLASTITE PROIZVODNJE,BOGATIJI JE OD SVI VKASNIKA AVIONA KAMIONA.ZIVOT NA USTA ULAZI.

ODGOVORITE
Name

Dušan

18.09.2022 13:03

Samo vi dižite cijene mlijeka do neba može se i bez mlijeka živiti Imam bruku godina a u životu nisam popio 10 lit..mlijeka...Kalcija ima u drugim proizvodima....

ODGOVORITE
Name

Tatar

18.09.2022 13:09

Samo zavrcite ima još leba

ODGOVORITE
Name

Top

18.09.2022 13:25

Ionako nije zdravo da se pije ....ovo je dobra vijest

ODGOVORITE
Name

blago nama

18.09.2022 13:48

A kad cijene goriva padnu i stabilizuju se, cijena mlijeka ce ostati ista. Kao i gradski prevoz kod dragog nam gradocacelnika BL, koji sve vise i vise podsjeca na Dodika.

ODGOVORITE
Name

Poljoprivrednik....

18.09.2022 18:59

Ne poskupljuje mlijeko zbog inputa u stočarskoj proizvodnji, bavim se tim poslom, cijena sirovog mlijeka je samo simbolično podignuta tačnije 73 feninga je sad, znači divljanje cijene diktiraju mlekare, i ostvaruju veliku dobit na osnovu toga.

ODGOVORITE
Name

Dr

18.09.2022 20:44

Trebalo biti 1L=2KM To je pošteno.

ODGOVORITE