Saga oko rudnika željezne rude "Ljubija" još traje

Nakon oštrih kritika od strane šire javnosti, Vlada je, tvrdeći da to čini zbog zaštite imovine od javnog interesa, stavila van snage odluku o dokapitalizaciji Rudnika željezne rude “Ljubija”. Ovu odluku treba potvrditi Skupština akcionara, koja zasjeda u petak, 16. septembra.

Republika Srpska 15.09.2022 | 20:41
Saga oko rudnika željezne rude "Ljubija" još traje

Nakon što je Upravni odbor Rudnika željezne rude “Ljubija” stavio van snage Odluku o povećanju osnovnog kapitala i Odluku o trećoj emisiji redovnih akcija, nastavlja se dugogodišnja tradicija neuspješne prodaje rudnika “Ljubija”.

“Mi vodimo računa o tome. Vodimo sa našim partnerima razgovore o tome. Ranije veoma nepovoljan ugovor koji je napravljen sa “Mittalom” doveo je do eksplatacije i sada treba nanovo da definišemo to i mi nećemo odustati”, poručio je ranije Milorad Dodik, član
Predsjedništva BiH.

Sa Dodikom je saglasan Evgenij Zotov, jedan od akcionara američko-kanadskog konzorcija SE-GEDC Corp koji je namjeravao da kupi akcija “Ljubije” za 50,7 miliona maraka.

“Neki kažu da treba braniti “Ljubiju”. Statistički ovo izgleda da ovi ljudi brane sami monopolistički položaj jedne kompanije. Brane da nema promjena u industriji željezne rude Republike Srpske, da nastave svakodnevnu prodaju rudnog bogatstva Republike
Srpske po cijeni pijeska”, smatra Zotov.

Na pitanje o tome da li se radi o prodaji ili dokapitalizaciji rudnika “Ljubija”, Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske ranije je izjavio:

“Dokapitalizacija će biti završena, ako bude uspješno završena, onog trenutka kada investitor uplati 50,7 miliona maraka na račun RŽR Ljubija i tačka. Tu se više ništa ne mijenja i ove priče o tome da je to prodaja rudnika, da je to prodaja prirodnih bogatstava su apsolutno glupe priče”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Ministar očigledno nije upoznat sa ugovorom iz 2004. godine, u kojem stoji, tvrdi Mirko Šašić iz Udruženje malih akcionara RŽR „Ljubija“, da kompanija „Mittal“ ima pravo preče kupovine.

“Postoji jedan problem, a taj problem je u tome kad je 2004. napravljen osnovni ugovor sa kompanijom “Mittal”. U članu 9. je citirano – kada rudnik “Ljubija” bude u poziciji da proda svoje akcije, da pravo preče kupnje ima kompanija “Mittal”, a ako se ne bi ispunili uslovi iz
ugovora, naglašeno je tačno tamo, da je nadležan međunarodni sud u Parizu”, objašnjava Šašić.

Republika Srpska time bi se mogla naći u situaciji da zbog namjernog ili slučajnog propusta nadležnih, bude primorana isplatiti odštetu koja se može mjeriti u stotinama miliona maraka.

“Rudnik je kompleksan i veoma važan za prijedorsku regiju i iz tog razloga mi smatramo da je trebalo voditi transparentniji proces u kome bi se našao, ukoliko je to potrebno, investitor sa jasnim planom proizvodnje, jasnim planom zapošljavanja radnika i eksploatacije rudnika, a naravno i sa jasno izdefinisanom koristi koju bi imala Vlada Republike Srpske i budžet, koji je vlasništvo svih građana”, smatra Milan Radović.

Vanredna sjednica Skupštine akcionara RŽR „Ljubija“, na kojoj će akcionari, kako se očekuje, potvrditi obustavu prodaje akcija, održaće se u petak, 16. septembra.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

SRPSKI SOKO

15.09.2022 19:00

NECES MILE NIJE TI GA TAJO U AMANET OSTAVIO RUDNIK JE SVIH GRADJANA RS I GRADA DOBOJA SVIH NAS NARODA KOJI TU ZIVIMO A NE CRVENE SEKTA UZ BNTV DO SLOBODE I RUSENJA NAKARADNOG SISTEMA ZIVELA SLOBODA ZIVELA SRBSKA I SRBIJA ZIVEO SDS PDP I AV I JELENA

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

15.09.2022 19:19

Како Ђокица рече ови ће нам дати паре онако, а неће узимати рудник. Није џаба завршио факултет у Лондону. Геније

ODGOVORITE
Name

Zemlje

15.09.2022 19:50

Nije nestalo ...

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

15.09.2022 19:56

Zašto direktor Jelača ćuti o ugovoru iz 2004 između MITALa i RŽRa o pravu preče kupovine.da li si gos.Jelača u kriminalno-lopovskom poslu sa đokićem.

ODGOVORITE
Name

Приједор

15.09.2022 20:26

За Јелену и Мирка!!!

ODGOVORITE
Name

Fejton

15.09.2022 21:39

Ljubija se neće prodati... dok je naroda iz Prjedora.

ODGOVORITE