Za novu zgradu Ustavnog suda dodatna sredstva

– Svečano otvaranje novoizgrađene zgrade Ustavnog suda Republike Srpske planirano je za kraj ovog mjeseca, pred opšte izbore, a za radove koji se ubrzano izvode, iz budžeta RS najvjerovatnije će ponovo morati izdvojiti dodatna sredstva.

Republika Srpska 12.09.2022 | 18:37
Za novu zgradu Ustavnog suda dodatna sredstva

Izgradnja ovog objekta, koji se nalazi u centru Banjaluke nalazi se u završnoj fazi, a očekuje se da sve bude okončano u septembru, potvrdio je za CAPITAL predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman.

„Ostaje dosta toga da se uradi, jer smo imali određenih zastoja zbog nedostatka radne snage i poremećaja na tržištu, pa postoji mogućnost da ne ispoštujemo taj rok. I pored tih problema očekujem da će do kraja ovog mjeseca biti završena zgrada Ustavnog suda RS. Danas će se završiti vanjsko uređenje, radi se druga faza polaganja asfalta“, rekao je Selman i dodao da je ostalo posla na unutrašnjem uređenju zgrade.

„U unutrašnjosti su završeni zanatski radovi na četvrtom i trećem spratu i danas će unositi namještaj na te spratove. Ostali su zanatski radovi u prizemlju, prvom i drugom spratu. Svi ti radovi idu određenom dinamikom, ali uvijek treba uzeti sve sa rezervom. Moguće je da ne ispoštujemo taj rok“, objasnio je Selman uz napomenu da se nada da se to neće dogoditi.

Za sada se sve priprema kao da će radovi biti završeni u ovom mjesecu. „U toku današnjeg dana ili sutra, u dogovoru sa izvođačem predaće se zahtjev za tehnički prijem objekat“, naveo je on.

Kazao je da će završetak radova pratiti i svečano otvaranje objekta koje je takođe planirano za kraj septembra. Uz sve to će ići i postepeno preseljenje ove institucije u nove prostorije.

Naime, kako je CAPITAL ranije pisao radove na objektu izvodi preduzeće „Integra inženjering“, koje je gradnju prvobitno ugovorilo za 5,6 miliona KM. Ta suma nije bila dovoljna pa je naknadno odobreno oko miliona maraka, čime je ova investicija do sada progutala više od šest miliona KM, ali izgleda da taj iznos neće biti dovoljan.

Selman je potvrdio da postoji mogućnost da će biti potrebna dodatna izdvajanja i dodao da u ovom momentu ne može reći koliko će u konačnici koštati izgradnja nove zgrade Ustavnog suda RS.

„Nismo još radili konačni obračun, ali moguće je da dođe do povećanja izdavanja za ovu investiciju zbog povećanja ulaznih cijena, ali to moramo posebno dogovarati. Mislim da ne bi trebali biti nešto posebno, jer je većina radova urađena prije početka ove krize“,  zaključio je Selman.

(Capital Foto: Capital)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Lepi

12.09.2022 17:16

Sto vise sudova to manje pravde.

ODGOVORITE
Name

Fudbalski sudija

12.09.2022 17:52

Ovo je za visoko korumpirane,a ovi u nizim sudovima se mogu zadovoljit sa par stotina KM.

Name

1+1=10

12.09.2022 17:22

Ja sam najbolji matematicar. Davno sam naucio da jeb1+1=10

ODGOVORITE
Name

Svaka čast

12.09.2022 17:22

Prekrasno. Ove institucije su temelj naše državnosti

ODGOVORITE
Name

Glas razuma

13.09.2022 05:32

Nakon što si sve ovo pročitao, to ti je glavni zaključak?! E, svaka ti čast!

Name

Jaffa

12.09.2022 17:33

Kad radi Integral mora tako...

ODGOVORITE
Name

Proleter

12.09.2022 17:57

Cemu sud kad su 90 posto nepravedne presude i 90 posto sudija u rs treba da odgovara za zlupotrebu sluzbenog plozaja od kojih za 10 imam dokaze ali nema se kome zalit nadam se kad jelena trivic postane presednik da ce doci i pravda u rs zato glasajmo za jelenu i sarovica

ODGOVORITE
Name

Kazanica snsd

12.09.2022 18:48

Kad će se otvoriti neka kompanija koja će zaposliti radnike?

ODGOVORITE
Name

Eko toplana

12.09.2022 18:52

Osnovni i Okruzni sud Banja Luka odluke Ustavnog suda RS ne fermaju ni 2%.

ODGOVORITE
Name

Srbac

12.09.2022 22:48

Sad Selman može u lov.

ODGOVORITE