RTRS i UKC RS kriju informacije o Đajićevom filmu

U izbornoj 2022.godini najaktivniju kampanju u Srpskoj, odnosno promociju, nije imala nijedna politička stranka već, apsurdno, Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske, odnosno, budimo precizniji, direktor UKC-a dr Vlado Đajić.

Republika Srpska 07.09.2022 | 15:52
RTRS i UKC RS kriju informacije o Đajićevom filmu

Premijera promotivnog filma “Od vizije do pobjede” u produkciji RTRS-a zakazana na 30.septembar, danima je najavljivana na desetinama bilborda u Banjaluci ali i ostalim gradovima Srpske. Iako je kampanja uveliko počela, dobar dio tih bilborda i danas je izložen sa istim sadržajem na nekoliko lokacija u Banjaluci.

Film koji je, po Đajićevim riječima, trebao da prikaže “svakodnevnu igra života i smrti” kojom su, nesumnjivo, izloženi doktori i medicinsko osoblje u borbi za spas ljudskih života, zapravo je za svojih preko 48 minuta trajanja prikazao  lik i djelo Vlade Đajića.

Đajić je, podsjećamo, nosilac liste za Narodnu skupštinu RS iz Izborne jedinice 3 ispred vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika.

Na bilbordima širom Banjaluke 21.avgusta osvanuli su bilbordi koji najavljuju ovaj film i izazvali oštre reakcije javnosti.

Mada je redakcija portala BLink poslala pitanja i prema UKC RS i RTRS, odgovore na pitanja, do pisanja ovog teksta nismo dobili, iako smo ih poslali prije tačno 14 dana. RTRS-u smo pisali čak dva puta, a na drugi upit nam je kratko odgovoreno da je naš mail proslijeđen u Direkciju RTRS-a.

Nezvanično, iz krugova bliskih RTRS-u, saznajemo da je film urađen po instrukcijama i nakon “poziva sa UKC RS”, kao da ni sami novinari ni urednici nisu bili oduševljeni samom idejom da se promotivni film, koji na na određeni način promoviše Vladu Đajića, radi a posebno da se emituje tri dana pred početak predizborne kampanje.

U korist tvrdnjama naših izvora ide i odjavna špica u samom filmu na kojoj nije potpisan urednik, autor filma, novinar, pa čak ni tehnički dio ekipe koji je radio na filmu, poput snimatelja i montažera, a što je ustaljena praksa na bilo kojoj ozbiljnijoj TV stanici?!

Ono što takođe odudara od toga da je film “Od vizije do pobjede” – zapravo samo film o radu UKC RS, jeste i činjenica da je nakon emitovanja ovaj film podignut, ni manje ni više, na privatni Youtube kanal Vlade Đajića?!

Komentare na film sa Youtube linku nije moguće dati jer je ta mogućnost isključena, te tako onemogućeno da i javnost da svoj sud o samom filmu.

Iz RTRS-a u odgovoru TI BiH tvrde da je stoje iza kampanje na bilbordima, kao ni iza online kampanje, a o kojoj je BLink već pisao.

Ekipa portala BLink pisala je i prema UKC RS i u više navrata smo razgovarali sa službenicima zaduženim za odnose sa javnošću, ali i pored obećanja da će se potruditi i dobiti potrebne informacije od direktora Đajića, odgovore do sada, ni nakon 14 dana nismo dobili.

TI BIH je ove informacije zatražio je i od UKC RS i prijavio slučaj Centralnoj izbornoj komisiji zbog preuranjene kampanje kao i postojanja indicija da se promocija ovog kandidata finansira javnim sredstvima.

TI BiH je podsjetio da je Đajić  istu stvar uradio i pred Opšte izbore 2018. kada je u sklopu kampanje UKC-a “Svi pod jedan krov” postavio bilborde na kojima se  promoviše on i drugi kandidati njegove stranke.

CIK je slične slučajeve kažnjavao prethodnih godina a TI BIH ističe da se radi o nedopustivoj praksi jer građani izdvajaju preko 20 miliona KM godišnje za finansiranje stranaka i potpuno je neprihvatljivo da javne ustanove i preduzeća plaćaju izbornu promociju svojih direktora javnim sredstvima.

(blink.ba)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

razumio

07.09.2022 14:09

Jedna velika sramota kako za zvanje profesora tako i za titulu direktora velikog klinickog centra kakav je UKC-BL. Vlado Djajic je srozao kriterijume potrebne za ovakv zvanja na granice nemorala!

ODGOVORITE
Name

Re

07.09.2022 21:18

Pa sta hoces, zavrsio je drzavni fakultet, moze biti sta hoce!

Name

Jeca

07.09.2022 14:12

Ovaj,takozvani doktor,nije ni za sefa zemljoradnicke zadruge,a ne direktor KUC Banja Luka.Ako je on kandidat vladajuce stranke,crno nam se pise.Dosla vremena sto gori,to je bolji za funkcije

ODGOVORITE
Name

c

07.09.2022 14:29

RT RS plaća narod, ali oni dugo narodu prodaju m... pod bubrege, i dalje ih plaćamo.

ODGOVORITE
Name

RTRS

07.09.2022 14:34

Fabrika lazi

ODGOVORITE
Name

BL 01

07.09.2022 14:48

Ovaj frfljo neka ode na Ortopediju na UKC da vidi kakav mu kadar radi i koliko su profesionalni!!! Upropastio je UKC kao rukovodioc, doktori rade po privatnim klinikama uzimaju plate i na UKC-u i privatno, zato se pomoliš bogu na koga ćeš nabasati na pregledu!!! Proće i tvoje frfljo, pa pravac Slovenija ako ne odeš u zatvor prije!

ODGOVORITE
Name

Eh

07.09.2022 15:04

Seoska lola se docepala narodnih para pa snima filmove i laze isti narod.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

07.09.2022 15:06

To je jedna loša bolnica, perionica para, organizaciono katastrofalna, kadrovski sigurno ne opravdava ime, vjerovatno oni najgori kolo vode, a oni kvalitetni su u mišjoj rupi samo otaljavaju posao i vjerovatno ko kod smogne snage bježi, na žalost, i brate daleko ste

ODGOVORITE
Name

v.d. komentator

07.09.2022 15:25

Pričao mi drug da se na sastancima SNSD-a o svima koji nisu članovi stranke priča kao o najvećim neprijateljima koje treba istjerati, sabotirati, ugušiti i tako dalje. Pored toga, on je Dr. Vladu Đajića opisao kao sumanutog čovjeka koji ne poštuje lični prostor. Njega je zgrabio za vrat, privukao sebi, unio mu se u lice i pitao: "Jesi vakcinisan? Reci svima da se vakcinišu."

ODGOVORITE
Name

Tatar

07.09.2022 18:14

Moj "Crta" tanak si ti ljekar ko cigareta papir.Ti juče saopsti da je pokojni Brdjanin sasvim stabilan,a on danas preminuo.

Name

XOXO

07.09.2022 16:49

3-ceg oktobra LOPURDU U ZATVOR DOK NE DOKAŽE DA NIJE KRIV

ODGOVORITE
Name

Gladni borac sa 65 godina

07.09.2022 18:16

Luda kuća. A biće i gore,živi bili pa vidjeli. Pametni nesmiju pričati da nebi povrijedili budale,kojih je 90%.

ODGOVORITE
Name

GTI

07.09.2022 20:22

Nisi ti gladan vec nesposoban.