Vlast u Srpskoj za razliku od Srbije rasipa novac i ne vodi računa o standardu građana

Кako je moguće da je u Republici Srpskoj za gotovo dva puta po kilometru skuplja gradnja autoputa u odnosu na autoput u Srbiji, koji se, uz to, gradi na mnogo zahtjevnijem terenu, pita Milan Radović, nosilac liste SDS za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz IJ3 i dodaje da vlast preskupim investicijama i zaduženjima urušava budućnost naših građana i koči rast plata i penzija.

Republika Srpska 05.09.2022 | 11:22
Vlast u Srpskoj za razliku od Srbije rasipa novac i ne vodi računa o standardu građana

 On smatra da je cijena dionice autoputa Brčko-Vukosavlje koja iznosi 760 miliona КM, ili 23 miliona maraka po kilometru- nerealna!

„Veoma zahtjevna dionica od 77 kilometara autoputa (sa šest traka) i brze ceste (sa četiri trake) na relaciji Ruma-Šabac-Loznica košta oko 910 miliona КM. Važno je napomenuti da se na toj dionici gradi novi i  grandiozan most na Savi dužine 1,3 kilometra koji će imati  47 stubova, ali i veliki vijadukt sa izlazima na autoput i to su značajne stavke troška samog projekta koji su uključeni u cijenu od 910 miliona КM“, kaže Radović, koji je zamjenik predsjednika SDS.

On ističe da pored svega navedenog cijena projekta ovog važnog putnog koridora kroz Srbiju iznosi 11,8 miliona maraka po kilometru, dok je naša vlast ugovorila cijenu od 23 miliona КM po kilometru. 

„Ova saobraćajna dionica u Srbiji je veoma opterećena, što ubrzava njenu isplativost na rok od maksimalno 40 godina, dok je isplativost našeg puta Brčko-Vukosavlje oko 100 godina“, pojašnjava Radović. 

Postavlja se logično pitanje, navodi Radović, kako je moguće da je u Srpskoj za gotovo dva puta po kilometru skuplji autoput koji se gradi na ravnom prostoru bez mosta preko rijeke, i izlaznog vijadukta, od ovoga na relaciji Ruma-Šabac-Loznica.

„Ako uporedimo samo ova dva projekta, jasno je da se vlast u Srbiji ponaša veoma odgovorno i transparentno vodeći računa o isplativosti, ali i troškovima samog projekta. Za razliku od Srbije, naša vlast rasipa novac i ovako skupim te prilično neisplativim projektima ne ostavlja mogućnost za rast plata i penzija ali i za rasterećenje privrede od visokih nameta“, istakao je Radović.

Veoma važno je napomenuti, kaže on, da Vlada Srbije ovu saobraćajnicu oko 70% finansira vlastitim sredstvima, dakle ne zadužuje svoje građane nekontrolisano, dok se naša vlast za sve diže kredite.

„Za razliku od Srbije, naša Vlada kao da jedva čeka da joj neko ponudi bilo kakav projekat na kredit sa što dužim rokom otplate, ne vodeći uopšte računa o isplativosti i cijeni. Zato slobodno možemo reći da ova vlast skupim i nekontrolisanim investicijama uništava standard naših građana, ali i otima budućnost naše djece“, kategoričan je Radović.

(BN) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Ne rasipaju oni

05.09.2022 09:34

Oni kradu sebi

ODGOVORITE
Name

Ajd ne seri

05.09.2022 09:38

Ako rasipa, onda znaci da ima, sto ne znaci da rasipa, no ima misljenje u opozciji o rasipanju ... Opozicija nema sta ni ponuditi ... Jos teze za ostale ... Kako ce kontrolisati kad nije nikad ni imala ...

ODGOVORITE
Name

Profesor

05.09.2022 10:28

Svakom pametnom čovjeku to treba biti jasno ali sekta je ispravan mozak dobrom dijelu stanovništva a akademski obrazovani građani samo cute važno da je njima dobro

ODGOVORITE
Name

Ja

05.09.2022 11:18

Profesor koji zivi od rijeci sekta i slicnih ... Pa dobro profesore, onda vi bi kao takvi inteklektucalci spominjati i rijeci kurac, picka, guzica, sa svog stanovista ...

Name

Милан Србац

05.09.2022 10:30

У Републици Српској , многи се уграђују у цијену , док у Србији , вјероватно тога нема . Прије 15 мјесеци ,ишао сам у Врбас ( Војводина ) , од Раче до Врбаса , чини ми се нема мјеста у којем се нешто не гради . За тих 15 мјесеци велике промјене , ишао сам ових дана .Од Српца до Раче не видјех ништа ново , за 15 мјесеци код нас није ништа ново урађено !

ODGOVORITE
Name

Realno

05.09.2022 10:40

Pa mora se vlast i Milokrad Dodig ugraditi u radove jer se kod njih radi sve po principu IMT -ina li nene tu?

ODGOVORITE
Name

AZ

05.09.2022 10:59

Кострешевић: Нулта толеранција на организовани криминал и дрогу

ODGOVORITE
Name

+

05.09.2022 11:15

UZELI SEBI.NERADNICI, RASIPNICI. ZNAJU SAMO KRASTI.MISLILI SU, JOŠ 2O GODINA,DOBIJATI IZBIRE NA LAŽI: "POVRAT NADLEŽNOSTI".A DODO I RADMANOVIĆ I ŠPIRIĆ SVE POTOISALI. BAGRA SNSD. RASTJERALI NAROD.ČAK CIJELE PORODICE IZ RS. ČUJEM, ŽELJKICA IZJAVILA.DA ĆE OD DIJASPORE TRAŽITI PARA. JER SNSD JE ČUVAO I OČUVAO RS.I NEĆE DALJE MOĆI ČUVATI,BADAVA. BAŠ ME JE ZASMIJALA.JA NISAM OSIJETIO OPASNOST.PITAM ŽELJKICU.OD KOGA SU TO ONI ČUVALI? OD BRATA BAKIRA, BRATA ČOVIĆA. MORE MARŠ! SVI TROJI LAŽOVČINE I NA TU FORU. NA REFERENDUM,DA IZDVAJANJE IZ B I H,NA: NEĆEMO PRIZNATI NATO,A SVE DODO POTPISAO. NEMA VIŠE DOBITI IZBORE.NARDE. SAMO OLOVKA. MOŽE I MALA. ŠAROVIĆ, JELENA, VUKAN, RADOVIĆ, I SVA OPOZICIJA. + N A R O D. SREĆNO NARODU. Samo. Krajišnik.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

05.09.2022 11:20

Treba svakako uzeti u obzir ćinjenicu da se u RS pojedinci iz vrha vlasti u dobrom procentu " uklapaju" u cijenu kilometra asvalta na pomenutoj dionici auto puta!! Zato je cijena ovako visoka!!

ODGOVORITE
Name

Ja

05.09.2022 12:04

kupuje glasove a je,...taj karakter koji možeš kupiti za 100KM.. Centrifuga isprala mozak.Poslije Dodika svi ostaju sa pilećim mozgom.,,,Bez obraza i karaktera.Ma svi nas mrze ,a kako je krenulo i rođena mati će nas zamziti.Fuj je... vas Dodik..

ODGOVORITE
Name

E

05.09.2022 16:10

Kada ovi političari spomenu narod meni se diže kosa na glavi. Oni samo vješto manipulišu i upravljaju mentalnim sklopom naroda. Narod nije ništa bolje zaslužio, vidimo mi dobro međusobno kakav je ko u narodu, na šta je sve spreman, šzato i jeste ovako.

ODGOVORITE
Name

milomir

05.09.2022 16:19

Ko vjeruje Dodiku treba preispitati svoje mentalno stanje

ODGOVORITE
Name

Milan za milomir

05.09.2022 19:26

Jesi li ti preispitao svoje ?

Name

Re

05.09.2022 19:27

Prvo preispitaj svoje!

Name

Prijedor

05.09.2022 19:31

Koliko ce kostati kilometar autoputa BL Prijedor zasto se kriju ugovori bojkotujte sjednicu NS ako nece predociti ugovore