RAK: Zvanično počela izborna kampanja u BiH

Kampanja pred opšte izbore u BiH počela je danas, kada i period od 30 dana tokom kojih je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja kandidata, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/.

Bosna i Hercegovina 02.09.2022 | 07:47
RAK: Zvanično počela izborna kampanja u BiH

Izborna tišina počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra, u 7.00 časova i traje do njihovog zatvaranja, a zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja na snazi je od 30. septembra u 7.00 časova do zatvaranja biračkih mjesta.

RAK je podsjetio na obavezu poštovanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

U saopštenju je navedeno da se obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

"Osim toga, pružaoci audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija obavezni su da Agenciji dostave raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje", navedeno je u saopštenju.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na veb-stranici Agencije www.rak.ba, a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je na veb-stranici Centralne izborne komisije BiH www. Izbori.ba.

RAK je pozvao sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidim osobama.

U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se obezbijediti tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

099

02.09.2022 06:26

pocinje potegni povuci kupi papke kolji prasice i jagnjice ja stem nemam nista sve posteno ko djindjic

ODGOVORITE
Name

А

02.09.2022 06:32

Шта је ово до сад било? Игрица пред кампању или тако нешто слично.

ODGOVORITE
Name

sasa

02.09.2022 06:33

Ma to je pravo, prvorazredni događaj, a od čega i kako ćemo živjeti, koga još zanima?

ODGOVORITE
Name

Tatar

02.09.2022 09:06

7000000 ukradenih para od poljoprivrednika ode u nepovrat

Name

Prasici

02.09.2022 06:51

Znaci, za 30 dana zrtvovace se na hiljade prasica i jagnjica samo za SNSD i njihovog vodju Duduka. Hoce li bilo ko od tih 28 politickih partija i nezavisnih kandidata iznijeti neki program kako zemlju izvuci iz ekonomske, socijalne i svake druge krize? Naravno da nece jer su nesposobni, nedorasli, neskolovani i korumpirani. Da smo normalna zemlja (sa jadnih 800 hiljada stanovnika) , imali bi 2-3 kandidata za predsjednika RS a ne 31. Pa Kina nema toliko kandidata za izbor predsjednika. Kod nas svaka budala moze da se jandiduje ta bilo koju javnu funkciju. Hvala BN na objavi komentara

ODGOVORITE
Name

BB

02.09.2022 08:15

Gledam na Trgu Krajine, prvo stigle kombi partije. Dvije koze da pricuvaju ne bih dao.

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2022 15:19

Papcina ima svugde ko jajare se vuku sram ih bilo pozdrav bn

ODGOVORITE