Zlatna ogrlica iz Persije najskuplja drevna ogrlica na svetu!

Ova zapanjujuća ogrlica “Ogrlica zvezdanog polumeseca“ se smatra jednim od najređih i najskupljih zlatnih artefakata – ogrlica na svetu!

Zanimljivosti 22.08.2022 | 15:24
Zlatna ogrlica iz Persije najskuplja drevna ogrlica na svetu!

Poznata kao “Ogrlica zvezdanog polumeseca“, to je zapravo drevni set nakita koji arheolozi nazivaju “Partsko-sarmatska kraljevska zlatna ogrlica i amajlija“.

Napravljena je negde između 2 veka p.n.e. i 2 vek nove ere za persijskog kralja. Dugi niz godina ogrlica se prenosila sa jednog plemenskog vladara na drugog, s kraljeva i kraljica. Komplet –ogrlica se nosila direktno na grudima da bi prikazao moć, bogatstvo i božanstvo nosioca. Opšte je poznato da su u raznim civilizacijama velike zlatne ogrlice posebno nosile kraljevske porodice da bi označile njihov visok društveni status.

Veruje se da je ova ogrlica prvi put nastala u Partiji, drevnom persijskom carstvu koje je postojalo od 247. pre nove ere do 224. godine nove ere, ali je na kraju došla u posed Sarmata, legendarnih nomadskih indoiranskih ratnika koji su se širili po centralnim delovima evroazijske stepe. .

Oni su ti koji su je na kraju sahranili sa jednim od svojih plemenskih kraljeva u onome što se zove Kurgan, grobnici nalik piramidi izgrađenoj iznad jednog groba koji je ispunjen dragocenim predmetima za zagrobni život. Ogrlica je ostala zakopana sa svojim kraljem vekovima sve do 1930-ih kada su je otkrili sovjetski arheolozi.

U 2017. godini, za svoju 30. godišnjicu, Svetski savet za zlato, vodeća organizacija za razvoj tržišta za celokupnu industriju zlata i globalni autoritet za zlato, objavio je ekskluzivni katalog sa 30 najboljih zlatnih blaga koja su ponovo otkrivena u poslednjih 30 godina.

U kompletu, ova ogrlica i amajlija koja je široka 20 cm, prepredstavljaju “Zvezdu i polumesec“, drevni simbol Bliskog istoka, a sada i sveti simbol islama. Iako je prethodio samom islamu, ovaj set se smatra jednim od najživopisnijih predislamskih prikaza nebeskog simbola u obliku drevnog zlatnog nakita piše portal worldart.news

Utvrđeno je da je ova ogrlica verovatno drevni prikaz zvezdanog jata “Plejade“. Persijanci su ovu grupu zvezda zvali “Parvin (Parvin)“ ili “Soraja”. Smatrali su se svetim u mnogim predislamskim kulturama na Bliskom istoku.

Trenutno se “Ogrlica zvezdanog polumeseca“ nalazi u Tamoikin umetničkom fondu, koji više od decenije javno izlaže i izlaže ovo međunarodno blago. Procenjuje se na 35 miliona dolara i smatra se najvrednijom antiknom zlatnom ogrlicom na svetu.
 
(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar