147. Nevesinjska olimpijada iznjedrila nove pobjednike

147. po redu Nevesinjska olimpijada i ove godine okupila je zavidan broj sudionika u tradicionalnim i viteškim disciplinama. Ni ovaj put nije izostalo ogromno interesovanje publike koja je pomno ispratila natjecanja u svim diciplinama.

Republika Srpska 14.08.2022 | 20:09
147. Nevesinjska olimpijada iznjedrila nove pobjednike

Radovan Grozdanić iz Danilovgrada već šest godina za redom osvaja prvo mjesto u diciplini skok u dalj. Ovaj put oprobao se i u disciplini skok u vis. Grozdanić kaže da je jako važna dobra kondicija, ali i koncetracija za kvalitetne skokove, kako bi krajnji rezultat bio za medalju.

"Ovo mi je sedma godina za redom da uzimam prvo mjesto u disciplini skok u dalj. Ovo je jako bitna manifestacija, a za mene je Nevesinje najljepše mjesto za održavanje olimpijade. Kod nas u Crnoj Gori nema puno ovakvih manifestacija, tako da je ovo sjajna prilika da se oprobamo u svim ovim disciplinama", kaže Radovan Grozdanić za Hercegovina.info.

Radomir Andrić punih 36 godina sudjeluje na Nevesinjskoj olimpijadi i uvijek osvaja medalje. Godine iskustva, prkosna i uporna hercegovačka narav bila je ključna u njegovoj pobjedi.

"Danas sam uzeo dvije medalje. Jedna u disciplini utrka u vreći, a druga utrka sa jajetom u žlici. Mogu da se pohvalim da imam preko 100 medelja. Imam 57 godina i natječem se u pet disciplina. Starost vrši pritisak, ali dokle god budu medalje, ja ću se natjecati", priča Radomir Andrić.

Centralni događaj Nevesinjske olimpijade, kao i najviše pažnje privukle su tri galoperske utrke, ali i tradicionalne i viteške discipline. Nevesinjska olimpijada je preteča olimpijskim igrama. Kandidirana je za UNESCO listu kulturnog nasljeđa.

"Usmeno predanje govori da su konjske utrke na Bratačkom lugu počele negdje sredinom 19. stoljeća. Dolaskom Austrougarske na ove prostore, ova olimpijska pozornica postaje pravo olimpijsko borilište. Ovde su uređeni paviljoni, u cilju se presjecala pobjednička vrpca, isplaćivani su poticaji za uzgajivače konja i samim tim ova olimpijada dobiva šire razmjere. Ona postaje ne samo sinonim za tradiciju nego volja i borba svih natjecatelja da steknu titulu junaka", ističe novinar i publicist Dragan Grahovac.

Organizatori ističu da svaka olimpijada predstavlja dodatni motiv da budu još bolji, dok je za sudionike razlog da istraju sa nadmetanjima u starim disciplinama. 

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Borac

14.08.2022 19:31

Dal je ucestvovao i dezerter tamindzija?

ODGOVORITE
Name

Drasko Stanivukovic

14.08.2022 23:50

Sto mene niste zvali

ODGOVORITE