Kažnjene stranke zbog prijevremene izborne kampanje

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je na sjednici donijela četiri odluke o sankcionisanju političkih subjekata zbog kršenja Izbornog zakona BiH.

Bosna i Hercegovina 11.08.2022 | 12:57
Kažnjene stranke zbog prijevremene izborne kampanje

Odluke CIK BiH nisu pravosnažne i na njih se može uložiti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke, napominju iz CIK-a.

Kako su pojasnili, prema odredbama Izbornog zakona BiH zabranjeno je vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i štampanih medija ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje.

U saopštenju je naglašeno da izborna kampanja zvanično počinje 2. septembra i traje do početka izborne tišine 1. oktobra do 7.00 časova.

– Od 4. maja do zvaničnog početka izborne kampanje 2. septembra samo je zabranjeno vođenje plaćenje izborne kampanje – ističu iz CIK.

Članovi CIK Irena Hadžiabdić, Vanja Bjelica Prutina i Jovan Kalaba saopštili su da su juče u Banjaluci održali radni sastanak sa članovima Gradske izborne komisije i predstavnicima Gradske uprave.

Banjalučka Gradska izborna komisija informisala je CIK o izazovima i aktivnostima koje sprovodi i u tom smislu kakvu podršku očekuje od gradskih vlasti.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Period

11.08.2022 11:08

100000 godina relativno brz u odnosu na ...

ODGOVORITE
Name

Krnjinka

11.08.2022 17:17

Kad će članovi CIK na obuku kod Paleksića u Doboj.Od njega se ima šta naučit.420 članova biračkih odbora protiv kojih je podnijeta krivična prijava za izbornu prevaru su njegovi đaci!

ODGOVORITE
Name

Dino

11.08.2022 19:24

U GRadisci je jednopartijska izborna komisija.svi su iz snsdai tri mjeseca se vec pripremaju kako da pokradu.izbore.spremni su na sve gadosti i imaju podrsku kriminalca Adzica

ODGOVORITE