Otvoren Dragačevski sabor trubača u Guči

Podizanjem saborske zastave, uz intoniranje trubačke hime "Sa Ovčara i Kablara", u centru Guče počeo je 61. Dragačevski sabor trubača, jedna od najvećih i najvažnijih muzičkih manifestacija u Srbiji posvećena zvuku trube, jedinog originalnog i za ovo podneblje tipičnog instrumenta. Domaćin ovogodišnjeg Sabora trubača je košarkaš čačanskog "Borca" i reprezentativac Radmilo Mišović, koji je manifestaciju proglasio otvorenom.

Vijesti 05.08.2022 | 13:21
Otvoren Dragačevski sabor trubača u Guči

U naredna tri dana svoje vještine predstaviće brojni trubači i trubački orkestri, a i poznati izvođači narodne i etno muzike.

Tokom Sabora već prve večeri nastupuće bend "Divanhana", Danica Crnogorčević, Dejan Petrković, a na finalnoj večeri Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Cakana.

Prvog dana ove manifestacije, osim izložbe domaće radinosti i predstavljanja publikacija posvećenih Saboru, takmičarski dio počinje večeras u 18.00 časova, kada će se nadmetati omladinski trubački orkestri Srbije na pozornici Kulturnog centra Guče.

U 20.00 časova nastupa sastav "Divanhana" iz BiH, koji njeguje zvuk sevdalinke, a program se potom nastavlja na glavnoj pozornici na stadionu, gdje od 21.00 čas nastupa Danica Crnogorčević, koja izvodi tradicionalnu, etno, ali i duhovnu muziku.

Od 22.00 časa na stadionskoj bini biće održan trubački koncert orekstra Dejana Jevđića, a od 23.00 časa nastupa i trenutno najveća zvijezda među trubačima - Dejan Petrović sa svojim "Big bendom".

U ponoć počinje - ponoćni koncert.

Drugog dana Sabora biće priređen narodni višeboj, nastup Kulturno-umjetničkog društva "Dimirije Koturović", te koncert trubačkih orkestara iz inostranstva, a u podne na stadionu će biti održan koncert prošlogodišnjeg pobjednika Sabora pod nazivom "Pobijedili su, zaslužili su".

Na pozornici Kulturnog centra u 20.30 časova nastupa "Bend 357", a od 21.00 čas na glavnoj pozornici na stadionu nastupa "Big bend" orkestar RTS-a.

Od 22.30 časova je koncert Dejana Lazarevića, dok od 23.30 časova nastupa trubački orkestar Ekrema Mamutovića, a potom nastupaju di-džejevi i trubači.

Posljednjeg dana Sabora u nedjelju, 7. avgusta, biće održan saborski defile ulicama Guče, sa prikazom dragačevske svadbe iz 19. vijeka, na pozornici Kulturnog centra biće održano takmičenje zdravičara, izbor najlepše narodne nošnje i nastup kulturno-umjetničkog društva.

Finalno takmičenje "Sa Ovčara i Kablara" počinje u 18.00 časova na glavnoj pozornici na stadionu, od 21.00 čas nastupa Narodni orkestar RTS-a sa solistima - Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Cakanom.

U 22.30 časova je proglašenje pobjednika 61. Sabora, u 22.45 časova koncert Bobana i Marka Markovića sa bendom, a u ponoć slijedi veliko finale - koncert pobjednika Sabora.

Nova truba, koja je postavljena na ulazu u Guču, duga je pet metara.

Svi programski sadržaji su besplatni za posjetioce.

Prvi sabor trubača održan je 14. oktobra 1961. godine, uz učešće samo četiri trubačka benda.

(Srna/Foto: gucafestival)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Anonimus

05.08.2022 13:03

Ovo ko ne posjeti I nezna sta je čerga ??‍♂️

ODGOVORITE
Name

Miroslav

05.08.2022 18:44

Srecno, veselo i zdravo. Lepo je doziveti ovakvo veselje, lepo je bas je lepo.

ODGOVORITE
Name

Kakvo crno veselje

06.08.2022 14:43

...kad je 5.avgusta 1995 još trajala Oluja!? Ovo je sramota! Slavimo li to "Oluju"?

Name

Nije li

06.08.2022 14:42

...jučer bila "Oluja"? Znači, nikome nisu bitno srpske žrtve pa ni Srbima! Pagani jedna!

ODGOVORITE