Požar kod Boračkog jezera: Dvije mine eksplodirale

 U požaru koji je zahvatio šumu kod Boračkog jezera, u hercegovačkoj opštini Konjic, eksplodirale su dvije minsko-eksplozivne naprave preostale iz rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Bosna i Hercegovina 15.07.2022 | 21:30
Požar kod Boračkog jezera: Dvije mine eksplodirale

Požar se od 16 sati širi uslijed velike suše u Hercegovini, uz neugodan vjetar koji puše cijelog dana.

Veliki problem za vatrogasce predstavlja i činjenica da je teren nepristupačan pa se kao jedino rješenje u ovom trenutku nameće gašenje letjelicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Opštinska vlast u Konjicu zatražila je odmah angažman helikoptera, nadajući se da će djelovati već tokom sutrašnjeg dana.

Kuće i stanovništvo prema riječima Huseina Hodžića iz Civilne zaštite opštine Konjic u ovom trenutku nisu ugroženi.

"Požar je i dalje aktivan. Nažalost, proširio se na nepristupačan teren, ali je u ovom trenutku najvažnije da kuće i stanovništvo nisu u opasnosti. Sve što je gorjelo u blizini naselja smo uspjeli ugasiti. Pribojavamo se da vatra ne ugrozi put prema Glavatičevu, jer se stalno odranjaju panjevi i stabla drveća. Ekipe su na terenu, radimo sve što je u našoj moći, nadamo se da neće biti vjetra ili da ako ga već bude neće biti jak te da ćemo naredni dan dočekati mirni. Svi naši kapaciteti su na terenu, a već sutra očekujemo pozitivan odgovor od viših nivoa vlasti za angažman letjelica. Vjerujemo da neće biti opstrukcija", rekao je Hodžić.

Kako prenose mediji, večeras je održana telefonska sjednica Predsjedništva BiH i data je saglasnost za angažman helikoptera OS BiH za gašenje požara na Boračkom jezeru.

(BN/Anadolija Foto: Civilna zaštita Konjic) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BOB ROCK

16.07.2022 06:29

To je dobro, vatra će razminirati minsko polje 27 godina nakon "završetka" ?rata

ODGOVORITE