Skuplje mrežarine uvod i za veće račune za struju

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Regulatorne komisije za eneregitiku Republike Srpske na poslednjoj sjednici pokrenut  je tarifini postupak i javno razmatranje zahtjeva distrubitivnih preduzeća koja traže povećenja cijene mrežarine.

Republika Srpska 15.07.2022 | 20:40
Skuplje mrežarine uvod i za veće račune za struju

Regulatorna komisija za eneregitiku Republike srpske pokrenula je tarifni postupak po zahtjevu distrubitivnih preduzeća iz sastava Elektroprivrede koja traže povećanja cijene mrežarine. I dok predstvanici vlasti već mjesecima tvrde da struja u Republici Srpskoj neće poskupjeti u opoziciji kažu da se građni ponovo obmanjuje i da uskoro mogu očekivati uvećane račune za električnu energiju.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Regulatorne komisije za eneregitiku Republike Srpske na poslednjoj sjednici pokrenut  je tarifini postupak i javno razmatranje zahtjeva distrubitivnih preduzeća koja traže povećenja cijene mrežarine.

"Dostavljeni zahtjevi operatora distributivnih sistema za odobrenje distributivne mrežne tarife temelje se na zahtjevu za povećanje odobrenog potrebnog prihoda zbog povećanja troškova rada i održavanja, uključujući troškove proizvodnih usluga i troškova zarada i naknada zarada, povećanja troškova distributivnih gubitaka izazvanih rastom cijena električne energije“, navodi se u saopštenju Regulatorne komisije.

Poslanik SPS-a potpredsjednik te stranke Maksim Skoko i ranije je tvrdio da će na ovaj način doći do poskupljenja struje građanima Srpske, koje im je pripremila, kako je rekao, distributivna koalicija na čelu sa Petrom Đokićem i Draganom Čavićem.

- Sada se pojavila i distributivna kolacija na čelu sa Socijalističkom partijom I NDP-om,  gdje predvođeni ministrom Petrom Đokićem, koji kroz svoje direktore Čavića i Kuljića u Elektrohercegovin I Elektrokrajini, podnose zahtjeve za poskupljenje električne energije, dok se narodu priča jedna savim drugačija priča. Sve je ono što sam i prije tri-četiri mjeseca najvaljio da je kroz donošenje zakonskih riješanja i akata pripremljeno poskupljenje cijene električne energije i skoro da ga je sada nemoguće izbjeći – istakao je Skoko.

Kompletna Elektroprivreda nalazi se na ivici stečaja, tvrdi narodni poslanik  iz Trebinja Nebojša Vukanović, koji ističe da je poskupljenje struje putem distributivnih preduzeće samo najava onoga što slijedi nakon izbora.

-Umjesto da Elektroprivreda sa ovako visokim cijenama na svijestkom tržištu bude kičma razvoja Republike Srpske i obezbjeđuje ogroman prihod za budžet, nažalost ona se uprkos silnim prihodima nalazi se na ivici stečaja i moraju primjenjivati ovako nepopularne mjere poskupljenja struje. To sada ide kroz povećanje cijene mrežarine, a čim prođu izbori oni namjeravaju drastično podići cijenu struje samo žele da prođe izborna kampanje kako ih glasači nebi kaznili. Norod mora biti svjestan da je ova korumpirana vlast odgovorna za krah elktroneregetskog sistema – tvrdi Vukanović.

Pred Regulatornom komisijom za energitiku sada slijede javna razmatranja i formlane rasparave, nakon čega će se izjasniti o opravdanosti zahtjeva distrubitivnih preduzeća, odnosno biće poznato koliko će građani Srpske dodatno izdvajati za račune električne energije. 

(BN) 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Drekavac!!

15.07.2022 19:04

Cijenim da je u kombinaciji Čavići njegovi sposobni saradnici, Cvijanovići ka glavni obraddživaći električne mreže....???? Bizmis je je bizmis.....

ODGOVORITE
Name

Komsinica

15.07.2022 20:08

Ima li ijedna dobra vijest u zadnjih 30 godina?

Name

Re

15.07.2022 20:14

Nije šija nego vrat. Samo derite dok narod ćuti. Ćutanje je znak odobravanja. A možda i nije ???

Name

Re

15.07.2022 20:19

Da politicari ne pljackaju elektroprivredu od 2006 te godine i prave zgrade, ne bi trebala struja da poskupljuje.

Name

Doboj

15.07.2022 21:01

OTPOR!!!

Name

re

16.07.2022 09:09

Paraziti iz elektrodisrtibucije koji ništa ne rade a bandere leže po zamlji sa aluminijumskim žicama od pre 65 godina bi sada da povaćavaju mrežarinu, sramota.

Name

Re

16.07.2022 10:21

Samo u korumpiranim društvima korumpiranima na vlasti je interes stranke i njenih kadrova daleko važniji od interesa nacije. Naprotiv, što je društvo manje korumpirano, to je interes cijele nacije bitniji od stranačkog interesa, a tada je i društvo bogatije. Upravo stoga su manje korumpirani u pravilu i bogatiji jer sebičnost korumpiranih ima veliku cijenu - zaostalost i siromaštvo

Name

Dekan

15.07.2022 19:10

Vlada Rep Srpske izmišlja kako da guli narod..Samo sjede u foteljama,ispijaju skupa pića na račun buđžeta i smišljaju kako da napakoste narodu..Pa gdje su oni ravnogorski četnici koji glume velike Srbe i patriote..Sjede i pletu čarape i kačaju ikone po zidu,što više ikona ..U pravu je onaj što kaze da su četnici samo znali da loču i peku prasad dok su pravi borci ,domaćini ginuli jedući provu.A četnici njihovu prasad.Ustaj četo i pred vladu dok vad Milorad nije sve predao

ODGOVORITE
Name

Zizi

15.07.2022 19:11

Zasnivaju elektro sistem kao u EU a svaki dan potrosaci po par sati nemaju struju. Elektro privreda bi morala dat plati nanesenu stetu potrosacima.

ODGOVORITE
Name

Strujaš

15.07.2022 19:11

Mjesto da na osnovu izvoza struje, držimo ovu cijenu za naše ljude, oni će nas dovesti da plačamo struju kao na zapadu. Gasi sve! Užas, ali treba neko uzeti koji milion da se sve privatizuje, dno dna. Imamo struju, šume, usred evrope, ali sitna duša hoće sve sebi, mjesto da svi imamo. Dno dna, ali ovde bilo i biće...

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

15.07.2022 20:52

Zato na Kubi nema ovih problema, tamo nema niko ništa, nema ni ljubomore ni zavisti !

Name

Kako Je Krenulo

15.07.2022 19:21

Uskoro će Tržni Centri naplaćivati Taksu za vaganje Voća i Povrća !

ODGOVORITE
Name

Milan Srbac

15.07.2022 20:00

Narod ne interesuje šta poskupljuje, ako su računi veći, to je problem, a sektaši kažu neće pokupiti struja, sram ih bilo, ne trebalo im, samo otimaju,!

ODGOVORITE
Name

Ovce

15.07.2022 20:04

A mi ovce samo nek sjedimo kući i trpimo. Jeb..e kad ima te koga.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

15.07.2022 20:11

Pa i sad je skuplja mrežarina od potrošene struje. Kao da nose struju na leđima. Nisu zamjenili bandere od prošlih izbora, a i ono što su postavili nisu kabal prebacili. Sve sami ludaci pola ih nezna sijalicu zamjenit

ODGOVORITE
Name

Idealno

15.07.2022 22:22

Ma nije to...skupa nafta, a oni je prebacuju naftom...

Name

Hercegovac

15.07.2022 20:15

Pa već na računima imamo taksu za isporuku električne energije. Sve kod ovih može po narodnom džepu,samo da je njima bolje.

ODGOVORITE
Name

Ma bravo !

15.07.2022 21:06

Samo dizite cijene, ima narod para, a i voli da cuti i zivotari u lopovskoj drzavi kojom vladaju mafijasi. Stezace narod kais, zivotarice do smrti i rastezati plate, bitno je da patriote i zastitnici Republike Srpske uzivaju kao milioneri.

ODGOVORITE
Name

Ma

16.07.2022 04:39

Ja potrosio 14,5. km struje, a moram platiti 47km...

ODGOVORITE
Name

Mm

16.06.2023 06:56

Otimačina čista,nisu bandere promijenili od 70_tih koje su pukle i drže zove.Sramno dem.borcu struju ,a ubacio Hajduk nalog u kutiju i zaključao.Dužan je uručiti nalog.Da li je moguće da se nemaš kome obratiti.Potošnja 38km nezakonita mrezarina 51km.Mtel uzima 1km,a ovi su prekrndasili svaku mjeru.Zavariti kutiju ,hajducija pozvam cal centar isključio struju upisao vise 200kw i kad sam zvao ,sta mi je rekao ,upisao više ,ali je rekao upisao vise 200kw dali ste normalni.Zna da je struja isključena i kaze mi otidji vidi na brojilu ,alooo glupane kako da vidim kad mi je isključena😡Stidim se sto sam bio borac Vojske Republike Srpskeeeee i moje bolesti.

Name

BOB ROCK

16.07.2022 06:31

Pa i jes' nam struja maltene džaba, kol'ka su nam primanja

ODGOVORITE
Name

Vanja

16.07.2022 11:06

Dragan Čavić je lopovčina prve klase...Bagra

ODGOVORITE
Name

Rvi

16.07.2022 11:39

Nije mi jasno stalno imam istu potrosnju struje a kad je prelazak na zimsku ili ljetnu tarifu tad dobijem racune skuplje i po trideset km i to po dva racuna zaredom i onda normalan obracun, a mrezarina mi je veca u odnosu na potrosenu struju pa mi nije jasno dal je skuplja sto sam zadnji na mrezi il je druga caka

ODGOVORITE
Name

Julija

16.07.2022 11:43

Koliko je kw struje,srednja cijena,ljetna tarifa,jednotarifno brojilo? Podstanar

ODGOVORITE