Kakve posljedice bi pad evra mogao imati za BiH

Pad evra u odnosu na dolar donosi određene promjene za Bosnu i Hercegovinu, ali i cjelokupnu Adria regiju. Ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović rekao je za Bloomberg Adriu da će se problem koji je vezan za pad evra u odnosu na skoro sve druge valute odraziti na otplatu spoljnog duga BiH. 

Bosna i Hercegovina 15.07.2022 | 13:32
Kakve posljedice bi pad evra mogao imati za BiH

"BiH ima samo 64,19 posto spoljnog duga isključivo u evrima, a sve ostalo je u dolarima i drugim valutama", kazao je Aćimović.

"Nažalost moram reći da sam na početku korona krize mjesecima upozoravao da se treba napraviti hitna konsolidacija i restrukturiranje spoljnog duga, mnoge zemlje su dobijale čak i otpis određenih dugova ako urade reforme, što je nažalost ostalo bez odjeka."

BiH je povećala ukupno spoljno zaduženje sa 8,14 milijardi (2019. godine) na 9,67 milijardi (prvo tromesječje 2022).

"Pomoć koju je BiH dobila od MMF od 307 u SDR (korpa od 5 valuta) mogla je, što je bila i preporuka MMF-a, biti iskorištena za restrukturiranje spoljnoh duga BiH međutim vlast je sve to potrosila kao i druge kredite MMF, EU i drugih međunarodnih kreditora i ne samo da nije smanjila dug i oslobodila se svih dugovanja koji nisu u evrima, već ga je za dvije godine povećala za 1,5 milijardi", istakao je Aćimović.

Navodi da kao što je to običaj među vladajućim strukturama u BiH, novci su otišli u javne nabave, automobile, kancelarije, namještaj... Aćimović kaže da bi jedna zemlja koja ima valutni odbor i valutu koja je vezana za euro mora imati i zaduženja u evrima. 

Ističe da iako je poslovanje subjekata u elektro-energetskom sektoru u BiH trenutno pozitivno, potencijalni rizici mogu dovesti do problema sa sigurnošću snabdijevanja.

Univerzitetski profesor i ekonomista Bečkog ekonomskog instituta Branimir Jovanović rekao je pak za Bloomberg Adriu da jačanje dolara neće imati nekih velikih posljedica po balkanske ekonomije jer one nemaju prevelike veze sa američkom ekonomijom, niti previše koriste dolar. 

"Skoro sve valute su ili fiksirane za evro, ili fluktuiraju samo malo u odnosu na njega", kazao je Jovanović.

"Kad je spoljna trgovina u pitanju, u svim ekonomijama više od 2/3 razmjene je sa Evropskom unijom, a učešće Amerike je svega nekoliko procenata."

Kazao je da je slično i sa stranim investicijama. Smatra da može biti nekakvih pozitivnih efekata u vidu većih doznaka, odnosno transfera, koje šalju iseljenici iz Amerike, jer će ti novci sada vrijediti više u lokalnim valutama. 

"Inflacija može da bude nešto veća, zbog više cijene nafte, koja se izražava u dolarima, ali inflacija je svakako visoka, pa se to neće previše primijetiti", naveo je Jovanović. 

Kao što je rekao i Aćimović, Jovanović smatra da zemlje koje imaju spoljni dug izražen u dolarima mogu imati veće troškove servisiranja ovog duga, mada je to uglavnom hedžirano. 

"Fizička i pravna lica koja imaju kredite u dolarima će sada imati veće troškove za rate, ali dolarski krediti na Balkanu nisu previše izraženi. S druge strane, lica koja imaju dolarsku štednju će sada imati više", zaključio je Jovanović.

"Sve u svemu, biće pojedinih i pozitivnih i negativnih efekata, koji će se kompenzovati međusobno."

(bloombergadria.com)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sve u svemu

15.07.2022 13:37

Padaju sve analize kao i moc stanjcanog i onih koji to kontrilisu. Krug se zatvori,pljacke nema.....

ODGOVORITE
Name

Василије

15.07.2022 14:20

Значи да ће се јефтиније извозити у ЕУ што није добро за наше извознике. Бићемо преплављени са холандским вјештачким сиром из сурутке и млијеком у праху старом 12 година.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

15.07.2022 16:11

Za nas nikakve posledice, mi i tako zivoterimo, snalazimo se. Zanimljivo ce biti gledati one iz EU, kad pocne njihovo zivotarenje, samo da se izmedju sebe ne pomlate i ne pokolju. Ovog puta mi, sa kako oni kazu zapadnom Balkanu" bi hteli biti samo posmatraci njihovog davljenja i klanja. Mogu racunati na nas, sto se tice humanitarne pomoci, od usta ce mo odvojiti i njima poslati, brasna, rize, zejtina, neku konzervu a i lekove, ne one sa proteklim datumom, kao sto su oni nama slali. Ovog puta bez nas, nama je mlacenja preko glave, bar nesto smo naucili iz proslosti, samo mir na tz zapadnom Balkanu, a sve ostalo ce biti nekako.

ODGOVORITE
Name

Ma pa

15.07.2022 16:21

Šta ovaj "sturčnjak" priča, iz godine u godinu se skuplja sve više i više prihoda od poreza i drugih davanja, kakav dug, kakvi bakrači. To su priče malu djecu isto kao naftom,koja iz Rusije dolazi 10% ukupno u uvozu nafte u BiH

ODGOVORITE