Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a u Vašingtonu

- Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a u Međunarodnom centru za rešavanje investiconih sporova u Vašingtonu (ICSID), piše Večernji list.

Region 06.07.2022 | 08:27
Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a u Vašingtonu

Mađarski naftni div MOL je krajem 2013. pokrenuo postupak i tužio hrvatsku vladu tvrdeći da nije ispoštovala obaveze iz glavnog ugovora o gasnom poslovanju i iz amandamana.

Večernji navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da će Hrvatska morati da plati između 250 i 300 miliona dolara s kamatama. Inicijalno, MOL je tražio odštetu u iznosu od milijardu dolara.

Pali su argumenti Hrvatske o koruptivnim radnjama i isplaćenom, odnosno primljenom mitu u zamenu za upravljačka prava MOL-a u Ini i izdvajanju gasnog biznisa, piše ovaj list i podseća da je u Hrvatskoj, zbog navedenih radnji, pravosnažno osuđen bivši premijer Ivo Sanader.

Sanader je dobio kaznu od šest godina, a šef MOL-a Žolt Hernadi osuđen je na dve godine zatvorske kazne.

MOL je arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu pokrenuo 26. novembra 2013. godine, a kao razlog je tada naveo kršenje određenih obaveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. Zahtev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske vlade putem pravnog zastupnika, međunarodne advokatske kancelarije Veil, Gotshal & Manges, u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji.

MOL smatra da hrvatska vlada nije ispunila obaveze iz Glavnog ugovora o gasnom poslovanju i njegovih amandmana na koje se obavezala početkom 2009. Država se tada obavezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju gasa i otkupljivati celokupnu Ininu domaću proizvodnju gasa po tržišnim cenama, u periodu od 15 godina, precizira Večernji u tekstu

(Tanjug Foto: Ilustracija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

075

06.07.2022 06:32

Baš "ide" Hrvatima u zadnje vrijeme! Jedini koji imaju korumpiraniju i lošiju vlast od nas u BiH su oni!

ODGOVORITE
Name

Zuta kuca Kosmetski migranti

06.07.2022 06:33

Engleska trgovina ...

ODGOVORITE
Name

Šejtan

06.07.2022 08:34

Nije isključeno da se razmišlja da Madjarska dobije izlaz na more..Italiji odgovara.Sloveniji svejedno.Austriji godi..I Srbima svejedno jer su svakako izgubili svoje..Medjunarodni uticaj Hrvatske je takav da se Hrvatska postavila kao sluga a ne kao da je se treba šta pitati..

ODGOVORITE
Name

Rep Sejtan

06.07.2022 09:33

Sto posto si u pravu.???

Name

Idealno

06.07.2022 20:27

Pa dobiće izlaz na more...dok se završi auto put 5c, ali kako naši napreduju, proće leta i leta... A jest malo to i zanimljivo jer taj put stalno zovu,, koridor"...