Хрватска изгубила спор против МОЛ-а у Вашингтону

- Хрватска је изгубила спор против МОЛ-а у Међународном центру за решавање инвестицоних спорова у Вашингтону (ИЦСИД), пише Вечерњи лист.

Регион 06.07.2022 | 08:27
Хрватска изгубила спор против МОЛ-а у Вашингтону

Мађарски нафтни див МОЛ је крајем 2013. покренуо поступак и тужио хрватску владу тврдећи да није испоштовала обавезе из главног уговора о гасном пословању и из амандамана.

Вечерњи наводи, позивајући се на незваничне информације, да ће Хрватска морати да плати између 250 и 300 милиона долара с каматама. Иницијално, МОЛ је тражио одштету у износу од милијарду долара.

Пали су аргументи Хрватске о коруптивним радњама и исплаћеном, односно примљеном миту у замену за управљачка права МОЛ-а у Ини и издвајању гасног бизниса, пише овај лист и подсећа да је у Хрватској, због наведених радњи, правоснажно осуђен бивши премијер Иво Санадер.

Санадер је добио казну од шест година, а шеф МОЛ-а Жолт Хернади осуђен је на две године затворске казне.

МОЛ је арбитражни поступак пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону покренуо 26. новембра 2013. године, а као разлог је тада навео кршење одређених обавеза и поступака у вези с МОЛ-овим инвестицијама у Хрватској. Захтев за арбитражу поднесен је против хрватске владе путем правног заступника, међународне адвокатске канцеларије Веил, Готсхал & Мангес, у складу с Уговором о енергетској повељи.

МОЛ сматра да хрватска влада није испунила обавезе из Главног уговора о гасном пословању и његових амандмана на које се обавезала почетком 2009. Држава се тада обавезала да ће од Ине преузети складиштење и продају гаса и откупљивати целокупну Инину домаћу производњу гаса по тржишним ценама, у периоду од 15 година, прецизира Вечерњи у тексту

(Тањуг Фото: Илустрација)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

075

06.07.2022 06:32

Баш "иде" Хрватима у задње вријеме! Једини који имају корумпиранију и лошију власт од нас у БиХ су они!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зута куца Косметски мигранти

06.07.2022 06:33

Енглеска трговина ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

06.07.2022 08:34

Није искључено да се размишља да Мадјарска добије излаз на море..Италији одговара.Словенији свеједно.Аустрији годи..И Србима свеједно јер су свакако изгубили своје..Медјународни утицај Хрватске је такав да се Хрватска поставила као слуга а не као да је се треба шта питати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп Сејтан

06.07.2022 09:33

Сто посто си у праву.???

Name

Идеално

06.07.2022 20:27

Па добиће излаз на море...док се заврши ауто пут 5ц, али како наши напредују, проће лета и лета... А јест мало то и занимљиво јер тај пут стално зову,, коридор"...