POLITIKO: "NATO treba ubiti, da bi ga spasili"

Portal "Politiko" objavio je komentar pod naslovom da "NATO treba ubiti da bi se spasao", a u kom se u stvari poziva na reformu Alijanse, jer u njoj "škripi".

Svijet 01.07.2022 | 12:47
POLITIKO: "NATO treba ubiti, da bi ga spasili"

Kako prenosi hrvatski "Jutarnji list", iako su na upravo završeni samit NATO u Madridu, kog su zvaničnici zapadnih zemalja proglasili istorijskim, “frcali” superlativi, iza te idile međusobnog tapšanja po ramenima i hvaljenja, moglo se videti da je zajedništvo saveza možda dugo čitav kilometar, ali duboko svega centimetar.

To što su vođe zemalja članica Rusiju, koja ugrožava Evropu bar od 2007, proglasile "najznačajnijom i direktnom pretnjom" bezbednosti, miru i stabilnosti evroatlantskog regiona više je isticanje očiglednog nego što je naznaka velike strategije, ocenjuju u "Politiku".

I privlačenje Švedske i Finske u Savez, koje je Stoltenberg proglasio postignućem, više je rezultat nečega što bi se pristojno moglo nazvati ucenom od strane Redžepa Tajipa Erdogana nego uspešne visoke diplomatije s ciljem međusobnog pomaganja u odbrani, pišu u "Politiku", navodeći da je turski predsednik te dve države držao "kao taoce" kako bi od SAD dobio ono što je želeo, nove avione F-16.

Taj portal se čak pita da li bi Turska uopšte poslala svoju vojsku u slučaju da dođe do ruske invazije na baltičke zemlje. Njihov odgovor je: Teško.

U tekstu se dalje navodi i da članstvo Erdogana i Viktora Orbana u Savezu ne potkopava samo tvrdnje NATO-a da se radi o zajednici koja deli liberalne vrednosti, već ih i ismejava, a oni nisu jedini koji potkopavaju legitimitet NATO-a.

"Politiko" podseća da su samo koju sedmicu pre invazije nemački političari, uključujući ministra  spoljnih poslova Analenu Baerbok, zahtevali od SAD da sa nemačke teritorije povuče sve nuklearne bojeve glave. Sada je napad na Ukrajinu doveo je do toga da su nemački političari, koji su godinama ignorisali apele Vašingtona da prestanu da “drže na dijeti nemačku vojsku” i počnu da doprinose vojnom Savezu, preko noći postali veliki zagovornici NATO-a.

Ta nova predanost NATO-u, ocenjuju u "Politiku", rezultat je straha, a ne uverenja, i lepak koji povezuje Savez, nije jedinstvo vizije, već instinkt članica da se sakriju pod američki nuklearni štit. To nije dovoljno da bi Savez održao zajedništvo.

Dobar deo evropske javnosti podeljen je oko toga koliko daleko treba ići u suprotstavljanju Vladimiru Putinu, delimično zato što njihove Vlade nisu usuglašene oko stepena ugroženosti celog kontinenta od strane Rusije.

Ako Ukrajina nastavi gubiti teritoriju i ljudske živote, jer joj nedostaju sredstva za obranu, ocjenjuju u "Politiku", krivica će ležati na NATO-u.

Iako je Bajden sada vratio SAD u sedlo NATO-a, nakon Trampa koji je Ameriku žestoko distancirao od Alijanse, to ne znači da će SAD i dalje NATO videti kao prioritet zbog vlastitih problema s Kinom, a što opet znači da će manje brige voditi o stanju u Evropi.

Zbog toga NATO, kako predlaže "Politiko", treba da provede radikalnu reformu, prestane da se oslanja isključivo na SAD i potera iz Saveza zemlje članice koje ne poštuju osnovne demokratske norme.

Jednako tako, članice koje ne ulažu dovoljno u vlastitu odbranu, pišu u "Politiku", trebalo bi usmeriti da bezbednosne garancije potraže negde drugde, van Saveza.

"U vojnim krugovima, taktika uništenja grada kako bi se spasio je kontroverzna. U slučaju NATO-a, druge opcije nema", zaključuju u "Politiku".

(B02/Jutarnji list Foto: Ilustracija)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

NATO

01.07.2022 11:15

Postao sponozorusa ... Sada se Madrid prosvercovo ... Spanska cizma ... Ma kako god ... Englezi su izabrali nestanak i radice se u svijetu do konacnog nestanka i engleza, ali i formiranja zdravog zivota ... Tesko ce englezi ili da ne bojkotuju sve normalno ili da ne rade svoj posao ... Tesla ih je jednom prevazisao, dakle jedan covijek, a da ne moze svijet ...

ODGOVORITE
Name

Marko

01.07.2022 11:38

Stali si nam ti htio reci??? Mozda je tebi jaso, ali nikom vise. Kakve li Tesla ima veze s NATO.??? Svasta.

Name

Re Marko

01.07.2022 13:14

Vidiš da je preskočio terapije....

Name

lipi

01.07.2022 13:41

Terapiju si zaboravio!

Name

za NATO

04.07.2022 06:02

Ne osvrci se na uvrede ne upucenih,oni samo pokazuju svoj karakter i ne znanje.

Name

Pato Nakt

01.07.2022 12:07

NATO je jedan obični D.O.O., iza kojeg stoje moćne zapadne korporacije, njegov cilj je ostvariti što veći profit a pri tome ne birati sredsta kako doći do cilja ! "Plodnog" prostora je sve manje i manje, jedino još Rusija ima prostora ,u koji bi oni tako rado uložili svoj "kapital" ! U koliko bi se to desilo, u Rusiji bi par godina bilo totalno blagostanje, a posle toga , prst u guzicu, već viđeno na primjeru drugih zemalja !

ODGOVORITE
Name

KonfederativneAmerickeDrzave

01.07.2022 12:08

Engleze pod ropstvo, ono sto je priroda dala Americi kad je bila neka onako prva destinacije je u vlasnistu svijeta ... Engleze pod cizmu pa onda njegovat ...

ODGOVORITE
Name

Vraga englezi su

01.07.2022 15:41

I njih drzali pod cizmom.

Name

Momir

01.07.2022 14:33

Politiko počne realpošteno a onda opet istu mantru na tovsku kako oni trebaju postojati,fol neku demokraciju u članicama,a zna se da je američka dikta tura .to smeće terirističko ne smije postojati.

ODGOVORITE
Name

Nije trebao ni roditi

01.07.2022 15:39

Ubio je takvo skaradan i sam sebe, na svu srecu nece ni oziviti.

ODGOVORITE