Japanci izumeli plutajuću kuću otpornu na poplave! (VIDEO)

Japanski stambeni investitor “Ichijo Komuten” nedavno je predstavio kuću otpornu na poplave! Ova japanska “plutajuća kuća” ne samo da može ostati vodootporna tokom poplava, već i kako je sam naziv kaže može i plutati na vodi!

Zanimljivosti 28.06.2022 | 16:26
Japanci izumeli plutajuću kuću otpornu na poplave! (VIDEO)

Bez obzira da li verujete u klimatske promene ili ne, gubitak stambenog prostora usled poplava je nepobitno pitanje širom sveta, i dok inženjeri i arhitekte pokušavaju da pronađu rešenja, malo njih se pokazalo efikasnim.

Sada, rekordni japanski graditelj stambenih objekata tvrdi da je došao do odgovora kako da spreči poplave da odnose ljudima domove Njihova nova “kuća otporna na poplave“ nedavno je predstavljena u popularnoj japanskoj TV emisiji i od tada dobija veliku pažnju na internetu a izgleda i širom sveta!

Japanska TV stanica TBS nedavno je posetila jedno od Ichijo test mesta gde je nova plutajuća kuća kompanije otporna na poplave prolazila kroz simuliranu poplavu.

Iako je izgledala baš kao obična kuća kada je test počeo, u vreme kada je voda počela da se diže oko nje, gledaoci su mogli da vide kako struktura napušta tlo i na kraju lebdi nekoliko centimetara iznad nje.

Svi smo videli kako su plutajuće kuće odnešene u teškim poplavama, ali Ichijoov najnoviji izum sadrži sistem koji upravo to sprečava.

Kuća je povezana sa brojnim debelim gvozdenim šipkama koje vire iz zemlje sa debelim kablovima koji obezbeđuju da ostane na mestu dok voda poplavi. Kada se vode povuku, plutajuća kuća se vraća u prvobitni položaj.

“Kuća otporna na poplave“ takođe ima posebne ventilacione otvore koji se zatvaraju u slučaju poplave, a vodovod takođe ima posebne ventile koji sprečavaju da voda uđe u dom. Električna oprema kao što je klima uređaj je postavljena u gornjoj polovini zgrade kako bi se osiguralo da voda ne dospe do nje tj do strujnih delova.

Prema rečima inženjera u Ichijo Komutenu, većina domova poplavi kada voda dostigne nivo prozora, ali pošto njihova kuća otporna na poplave može da lebdi i do pet metara iznad zemlje, malo je verovatno da će voda doći do prozora, a sve ostalo je zatvoreno.

Japanski mediji izveštavaju da klijenti koji žele da sagrade novu kuću sa Ichijo Komutenom mogu da odluče da ugrade ovaj sistem otporan na poplave uz dodatnu cenu od samo 770.000 jena (5.700 dolara), što zvuči veoma jeftino, (ako je tačno prevedena cena s japanskog) posebno ako zaista funkcioniše kako je reklamirano.

 

Ichijo Komuten je jedan od najvećih proizvođača stambenih objekata u Japanu i ponosi se time što je postavio tri Ginisova rekorda u poslednje dve godine, uključujući najveću fabriku montažnih materijala za stanovanje i najuspešniju kompaniju za stanovanje po meri.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar