Patrijarh: Vjera je temelj života na ovim prostorima

Njegova svetost Porfirije, patrijarh srpski služio je doksologiju povodom 140 godina od osvećenja Sabornog Hrama u Tuzli.

Bosna i Hercegovina 25.06.2022 | 20:20
Patrijarh: Vjera je temelj života na ovim prostorima

U moju dušu je utkana ljubav za sve ljude koji su živjeli i  žive na ovim prostorima, poručio je vjernicima Njegova svetost Porfirije, patrijarh srpski.

“Ovaj sveti hram jeste jedno mjesto na koje dolazimo da bismo izgrađivali zajednicu jeidnstva sa Hristom. Da gradimo zajednicu jedinstva i svjedočimo je pred drugima, a onda jedinstveni da gradimo mostove sa drugima. Ovo sve kažem, jer je moje iskustvo iz djetinjstva koje sam proveo širom BiH čak i u ona vremena kada nije bilo dozvoljeno javno pokazivati svoju vjeru, među ljudima ovih prostora vjera je bila očigledna po međusobnom razumijevanju, po značaju i snazi porodice.”

Vjernici su sa radošću dočekali patrijarha srpskog Porfirija.

Na vjeri se gradi život, a svi vjerujući narodi imaju svoj sistem vrijednosti, koji je izraz Božije volje, poručio je vjernicima Njegova svetost Porfirije, patrijarh srpski.

On je rekao i da sa druge strane brojni sistemi vrijednosti koji u svom korjenu nemaju vjeru u Boga.

“Jasno je da tu postoji  velika razlika, ali imamo odgovornost za one koji ne vjeruju u Boga, da im posvjedočimo svojim životom da vjerujemo u Hrista i da je Hristos taj koji određuje naš život, Njegove riječi, Njegove zapovijesti.”, poruka je Njegove svetosti Porfirija, patrijarha srpskog.

Tuzla je staro sjedište zvorničko - tuzlanske eparhije i patrijarh je smatrao za shodno da dođe da podrži naš opstanak. To će biti podrška našem sveštenstvu, našem narodu koji živi u Federaciji BiH i usudio bih se da kažem da je ovo veliki događaj ne samo za našu eparhiju, već i za čitavu Srpsku Pravoslavnu Crkvu, rekao je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

(BN/J.Žerajić)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Koroslav

25.06.2022 19:28

Čovjek što govori je u pravu i sto govori stoji iza svega toga i mogao bi iza svake riječi što je izgovorio mogao staviti glavu na panj.

ODGOVORITE
Name

Re

26.06.2022 03:24

Mogli bi u povratku kod Dodika na rakijicu.

Name

re

26.06.2022 04:55

Jesi nacitan, vidi se da si vjernik.

Name

Marko

26.06.2022 07:14

Religija je najvece zlo i laz koje jeci jek izmislio

ODGOVORITE