Ukrajina uhapsila dvojicu zvaničnika - Špijunirali za Ruse

Ukrajina je uhapsila jednog visokog vladinog zvaničnika i jednog, kako je rečeno "poslovnog lidera" za koje se sumnja da su dio navodne ruske špijunske mreže, saopštila je danas ukrajinska Služba bezbjednosti (SBU).

Svijet 21.06.2022 | 17:09
Ukrajina uhapsila dvojicu zvaničnika - Špijunirali za Ruse

Služba bezbjednosti nije imenovala dvojicu osumnjičenih, ali ih je identifikovala kao visokog zvaničnika u Sekretarijatu Kabineta ministara i šefa odjeljenja u Privrednoj komori, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na aplikaciji Telegram, SBU je izvela “specijalnu operaciju u više faza”, kako bi neutralisala navodni špijunski lanac.

-Kao rezultat toga, u Kijevu su privedeni šef odjeljenja Sekretarijata Kabineta ministara i šef jedne od direkcija Trgovinsko-industrijske komore – navodi se u saopštenju SBU.

Takođe, kako se dodaje, ti zvaničnici su “neprijatelju prenosili različite obavještajne informacije, od stanja ukrajinske odbrambene sposobnosti do uređenja na državnoj granici i ličnih podataka ukrajinskih policajaca”.

Rusija još nije komentarisala saopštenje SBU.

Dvojica glavnih osumnjičenih prikazana su na video snimku kako sijede ispred ukrajinske zastave i govore da su sarađivali sa Moskvom.

Britanska agencija navodi da se sa snimka ne može zaključiti da li su osumnjičeni govorili pod prinudom.

SBU tvrdi da je Rusija plaćala osumnjičenima od 2.000 do 15.000 dolara po zadatku, u zavisnosti od nivoa tajnosti i važnosti informacija, prenosi Tanjug.

Jedan od muškaraca je na video snimku rekao da je za svoje aktivnosti dobio ukupno 33.000 dolara, a drugi je rekao da je dobio 27.000 dolara.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sara

21.06.2022 16:11

Američko britanska NATO banda uzurpirala vlast u Ukrajini..Koliko znamo veliki dio Ukrajinaca se obrac Rusima psovkama na njemačkom jeziku..A čuli smo da je u Njemačkoj velika propaganda protiv Rusa pa nedaj boze da neko kaze da je Rusija u pravu..A jeste u pravu ,itekako..Samo neka do kraja očisti Ukrajinu i pripoji Rusiji do zadnjeg pedlja Ukrajine..A čuli smo da je NATO gradio bazu u Severodonecku.U Ukrajini..Izaziva treci sv.rat..Ako bude trećeg sv rata Rusija treba da ispali sve nukleane rakete,do zadnje.Znaju na koga.Ko sve kuha..

ODGOVORITE
Name

Ipe

21.06.2022 18:17

Bolje sama skoči sa mosta,ako ti nije do života,a narod klesti nuklearnim raketama,samo neko loše i prazne glave može.

Name

Prijedorcanin M.

21.06.2022 16:43

Normalno da su izjave dali pod prinudom nisu za lovu...vlast mora da pravda kapitulaciju i ne uspeh na frontu...

ODGOVORITE