Viola fon Кramon: Mora se nešto dati i zemljama ZB

- Izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Viola fon Кramon izjavila je danas da se u slučaju davanja kandidatskog statusa Moldaviji i Ukrajini mora nešto dati i zemljama zapadnog Balkana kako bi EU pokazala da je kredibilna, a to, između, ostalog podrazumijeva i kandidatski status za BiH.

Bosna i Hercegovina 19.06.2022 | 18:49
Viola fon Кramon: Mora se nešto dati i zemljama ZB

"Mi evropski parlamentarci uvijek govorimo da u slučaju da se kandidatski status da Moldaviji i Ukrajini, takođe moramo dati nešto zemljama zapadnog Balkana da bismo pokazali da smo kredibilni i da povjerenje u nas nije u potpunosti izgubljeno", rekla je Fon Кramonova novinarima u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje novinara šta bi podrazumijevalo vraćanje kredibiliteta, Fon Кramonova je odgovorila da se radi o kandidatskom statusu za BiH, otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te vizna liberalizacija za samoproglašeno Кosovo, prenose federalni mediji.

Ona je rekla da nije upoznata o navodnom slovenačkom prijedlogu u vezi za kandidatskim statusom BiH,

"Svi mi smo protiv bilo kakvog ubrzavanja, pravljenja prečica ili pregovaranja, čak i oko članstva", rekla je Fon Кramonova.

Fon Кramonova je dio grupe evroparlamentaraca i članova Bundestaga iz grupacije Zelenih, koji su doputovali u Sarajevo kako bi se upoznali o situaciji u BiH.

Osim Fon Кramonove, u Sarajevo su doputovali predsjednik delegacije Parlamenta EU za odnose sa BiH Romeo Franc i član Bundestaga Boris Mijatović.

(Srna Foto: N1)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ovaj

19.06.2022 17:07

Put. Mars. Daj ti nekom koga imas u EU!

ODGOVORITE
Name

Anonimus

19.06.2022 19:30

Sigurno će nam ponuditi onog Austrijskog mladog presjednika ???

Name

Ostavite nas na miru.

20.06.2022 08:58

Ma ne morate vi ovdje ništa davati osim mozda mrkve i štapa mi sve ostalo već imamo. Kako vas nije sramota Juzna Makedonija promijenila ime u Sjeverna i nije dobila status kandidata a sad Moldavija i Ukrajina bez ikakvih elementarnih uslova da dobiju kandidatski status jer odgovara VAMA bagri evropskoj i šljamu da opkolite Rusiju. E daće Bog da vam se sve ovo vrati u vaše kuće pa da vi nekoga sto godina molite i preklinjete da vas negdje primi a ratovaćete kad tad i to e sred Njemačke. Sretno vam bilo bagro jedna.

Name

Tek smo

19.06.2022 17:09

Poceli, videcmo ko daje i ko prima. Da potrebno je da pored BH udje u EU zajedno sa Srbijom i ostalim ali u tonu u kom se govori, ovo je provokacija ...

ODGOVORITE
Name

Ista

19.06.2022 17:10

Prica od ranije ...

ODGOVORITE
Name

TIN

19.06.2022 17:16

Kakva mrska faca ... ne može biti dobro nikako

ODGOVORITE
Name

ok

19.06.2022 18:52

Zapad je popucao , Neznaju sta rade . Kako ih nije sramota svaki politicar prica svoju pricu.

ODGOVORITE
Name

sz

19.06.2022 18:57

To je ona, koja govori da ce biti rata u Bosni. Odkako je dosla jeseni prosle godine na vlast histerise protiv Rusa i Srba.

ODGOVORITE
Name

2033

19.06.2022 20:37

Moramo dati eto "nesto", da ostanemo bez gasa i nafte, da perete stanjcani, izvozite inflaciju na nas teski standard, jednom rijecju ni sarene laze vise nego cistu propast....

ODGOVORITE
Name

ma bježi ba

19.06.2022 20:43

Ne mogu Ukrajina, Moldavija i Bjelorusija ni u EU ni u NATO zato što su suviše blizu granica s Rusijom a Rusija to neće i ne da i opire se ozbiljnim ratnim djelovanjima u Ukrajini. Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo niti su dorasle za standarde i propise EU niti bi se mogle nositi sa evropskim lopovima. A Srbija i Bosna i Hercegovina svakako neće u NATO zbog bombarderske ratne prošlosti NATO pakta iz devedesetih.

ODGOVORITE