Batut: Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji

 U Srbiji je registrovan prvi importovan - potvrđen slučaj obolevanja od majmunskih boginja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Srbija 17.06.2022 | 14:56
Batut: Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji

Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, navodi se u saopštenju i dodaje da je laboratorijska dijagnostika sprovedena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak“ .

Teritorijalno nadležni zavod za javno zdravlje izvršio je epidemiološko istraživanje slučaja i sprovedene su sve mere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije u skladu sa stručno metodološkim uputstvom, navodi "Batut".

U skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i protokolima, o prvom potvrđenom slučaju obaveštene su međunarodne zdravstvene institucije.

"Batut" apeluje na građane da, radi očuvanja zdravlja, primenjuju sve preventive mere i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kemo

17.06.2022 13:53

Pocelu su da lazu i zastrasivaju narod

ODGOVORITE
Name

Na žalost

17.06.2022 20:31

Da znamo vidi se na Čanku!Očito primjer.

ODGOVORITE
Name

Sve je laž,samo pusta laž...

18.06.2022 06:16

Eh tugo,jesu spremne vakcine na jesen? Obavezno vakcinacija, ni slucajno da se te nagomilane vakcine bace...haha Znas ono neko te prevari,jednom,dva puta ali 6 puta, to je vec previse...

ODGOVORITE
Name

Buldozeri rade

19.06.2022 06:46

Torlak dao izvestaj za javnost o bezimenom pacijentu. Meni ovo deluje nekako nestvarno. Sto se struke tice to se postuje kao i do sada,uvek sledece dve kljucne sedmice.

ODGOVORITE