Ozbiljna nestašica gasa prijeti cijeloj Evropi ove zime

Glavni gasovod Sjeverni tok 1, kojim Evropa dobija gas od Rusije teče sve manje gasa. Kako sada stvari stoje ove jeseni niko neće pitati koliko gas košta, nego hoće li ga uopšte biti. Loše vijesti stižu i iz SAD-a koji ipak neće moći brodovima dovesti dovoljno LNG-a da namiri cijelu EU.

Svijet 17.06.2022 | 12:20
Ozbiljna nestašica gasa prijeti cijeloj Evropi ove zime

Cijena gasa na evopskom tržištu u Holandiji (TTF) u srijedu je skočila čak 24 odsto nakon što je američka kompanija Freeport objavila da se veliki kvar na njenom postrojenju za ukapljivanje gasa u Teksasu neće moći otkloniti sve do septembra.

Budući da se dvije trećine proizvodnje iz Freeporta izvozi u Evropu, dotok američkog gasa smanjiće se ne samo u sljedeća tri mjeseca, nego do kraja godine, dokad postrojenje neće moći raditi punom snagom. Freeport ima 17 odsto američkih kapaciteta za ukapljivanje gasa, javlja Novi list.

Da stvar bude gora, ruski Gazprom je u utorak objavio rezanje isporuka gasa Njemačkoj za 40 odsto, putem starog cjevovoda Sjeverni tok. Dan kasnije, kompanija ENI je objavila da je primila obavještenje Gazproma o smanjenju isporuka gasa Italiji za 15 odsto.

Gazprom je prije toga zatvorio ventile Poljskoj, Bugarskoj i Finskoj jer, za razliku od Njemačke, Italije i ostalih zemalja, nisu pristale plaćati gas u rubljima. Tome treba dodati da je početkom maja Ukrajina zatvorila trećinu svojih kapaciteta kojima ruski gas dolazi u Evropu, tvrdeći da ih neće pustiti u rad "sve dok su pod okupacijom ruskih snaga".

Ukratko, u ovom trenutku dva najveća gasovoda koja dovode ruski gas u Evropu, putem Ukrajine i Njemačke, rade kapacitetom smanjenim za 30 do 40 odsto, dok je treći cjevovod – onaj koji prolazi Poljskom – izvan pogona jer Varšava, ne želi plaćati gas u rubljama.

Njemačka javnost bila je šokirana kad je čula da su joj Rusi odlučili smanjiti dnevne isporuke gasa sa 167 na 100 milijardi kubnih metara. Gazprom je tu odluku obrazložio time što Rusima još nisu vraćene kompresorske stanice nužne za normalno funkcionisanje gasovoda, koje se nalaze na remontu u Njemačkoj kod Siemensa.

Dok se to ne dogodi, prema Gazpromu, gasovod Sjeverni tok 1 neće moći raditi punim kapacitetom. Siemens Energy na to je odgovorio da kompresorske stanice ne može vratiti jer su proslijeđene na remont u Montreal, gdje su zapele zbog sankcija koje Kanada provodi protiv Rusije.

Njemački vicekancelar Robert Habeck, međutim, misli da odgovornost leži na Rusiji koja putem Gazproma pokušava izvršiti pritisak na njegovu zemlju.

Prema ocjeni televizije Deutsche Welle, smanjenje dotoka gasa u Njemačku neće imati kratkoročnih posljedica jer blizu je ljeto i potrošnja je pala. Međutim, to bi moglo otežati osiguravanje dovoljnih količina gasa za iduću zimu.

Skladišta gasa u članicama Evropske unije nakon završetka ogrjevne sezone uglavnom su ispražnjena, a do novembra trebala bi se popuniti do nivoa od 90 odsto, prema preporuci Evropske komisije.

Istovremeno, Njemačka i ostale članice EU objavile su da namjeravaju do kraja ove godine smanjiti uvoz gasa iz Rusije za dvije trećine, kako bi se do 2027. postepeno riješile energetske ovisnosti o Moskvi i kaznile je zbog Ukrajine.

Mnoge zemlje, uključujući Njemačku, imaju u ladici planove za vanredne situacije u slučaju nestašice gasa, koja se sljedeće zime čini sve izvjesnijom. Prema tim planovima, energetske kompanije u slučaju potrebe najprije bi obustavile gas velikim industrijskim potrošačima, dok bi građane nastojale poštedjeti od restrikcija kako bi njihovi domovi ostali zagrijani.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tatar

17.06.2022 10:31

Bumerang je čudna sprava.

ODGOVORITE
Name

Nada

17.06.2022 10:35

RS koliko znam ne koristi gas....o kakvoj je panici riječ..

ODGOVORITE
Name

Znate sta je vazno

17.06.2022 10:43

Da gasa ima. Ostalo su sve bespotrebne igre....

ODGOVORITE
Name

Handrkac

17.06.2022 14:39

Dok je graha bice i gasa

ODGOVORITE
Name

Biorazgradiv

20.06.2022 21:16

U BejHa je ekologija na prvom mjestu, svaka cast!

Name

Cinjenica

17.06.2022 18:55

Ima gasa, ima svega, a na narodima je da odluce hoce li ukljuciti mozak ili prihvataju igru par mocnika sto upravljaju svijetom. 5/6 svijeta ima sve kao i prije i ne osjeca nista o cemu zapadni mediji uporno lazu, a i nasi prenose...sve je dio predstave, a poznato je da zapad uziva u njima...

ODGOVORITE
Name

Pravda

18.06.2022 08:31

Op Prc otvorite severni tok 2 i eto gasa,to Njemačka i ima u planu

ODGOVORITE