Kineskom izvođaču nedostaju "samo" ekološke dozvole za hidrocentrale kod Foče

Bez potrebnih dozvola, i uz proteste aktivista, na rijeci Bistrici, nedaleko od Foče na istoku BiH, kineski izvođač obavlja pripreme za izgradnju hidroelektrane.

Republika Srpska 16.06.2022 | 11:53
Kineskom izvođaču nedostaju "samo" ekološke dozvole za hidrocentrale kod Foče

Trenutno nema ni studije uticaja na životnu sredinu, a samim tim ni ekološke dozvole nužne kako bi se spriječio eventualno negativan uticaj na životnu sredinu.

Jelena Ivanić iz nevladinog Centra za životnu sredinu i zbog toga podvlači da je projekt nesumnjivo sporan.

Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering AVIC zvanično je započela izgradnju hidroelektrana "Bistrica" 1, 2 i 3, krajem prošle godine, u prisustvu predstavnika kineske ambasade u BiH i vlasti entiteta Republike Srpske (RS).

Ova kompanija je, inače, zbog poslova sa kineskom vojskom, na listi onih u koje je američkim državljanima i preduzećima zabranjeno investirati.

Kolika je vrijednost investicije?

Cijeli projekat vrijedan je 102 miliona evra, a ukupna instalisana snaga tri hidrocentrale je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa (GWh) električne energije.

Prema podacima državne Agencije za statistiku iz 2020. godine, BiH godišnje proizvodi 16.874 GWh struje – od čega 4.663 dolazi iz hidroelektrana.

Nosilac koncesije je fočansko preduzeće "Hidroelektrane Bistrica", koje je u stoodstotnom vlasništvu "Hidroelektrana na Drini" iz Višegrada, jednoj od pet kompanija u vlasništvu "Elektroprivrede Republike Srpske" koje se bave proizvodnjom električne energije.

Iako je kamen temeljac postavljen 28. decembra, dio novca za izgradnju je obezbijeđen tek 14. aprila, kada se "Elektroprivreda" zadužila kod "Unicredit banke" iz Banje Luke, od kojih je dobila 30 miliona KM (15 miliona evra) kredita.

Preduzeće "HE Bistrica" je istog mjeseca raspisalo javnu nabavku za nadzor građevinskih radova, vrijednu 1,5 miliona evra.

V.d. direktora "HE Bistrica" Dejan Pavlović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da su građevinske dozvole od prije 13 godina – dobijene za pripremne radove – i dalje važeće.

"Navodi da nemamo sve potrebne dozvole nisu osnovani, građevinska dozvola za sve lokacije koje smo dobili 2009. još uvijek je važeća, jer smo tada prijavili građevinske radove, uradili pristupne puteve, geodetska snimanja, terenske poslove", rekao je Pavlović.

On navodi da se trenutno u kanjonu Bistrice obavljaju samo pripremni radovi, izrađuju se pristupni putevi, krči se rastinje i ravna teren.

Ekolozi protiv hidrocentrala

U banjalučkom Centru za životnu sredinu tvrde da su građani na posljednjoj javnoj raspravi u Foči u aprilu, kada je na uvidu bio Nacrt studije uticaja na životnu sredinu, poručili da su protiv hidroelektrana.

Jelena Ivanić iz Centra ističe da su sa trenutnim dozvolama mogući samo pripremni radovi. To im je, kaže, potvrdila inspekcija sa lica mjesta.

Kako je počelo?

Sporazum o izgradnji hidroelektrana između kompanije AVIC i Vlade RS-a je sklopljen u Pekingu 4. decembra 2019. godine, kada je u glavnom gradu Kine boravio entitetski premijer Radovan Višković.

On je sa predstavnicima Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC) tada razgovarao i o mogućem finansiranju hidrocentrala.

Do danas, jedina konkretna izdvojena sredstva za projekat je 15 miliona evra kredita koji je digla "Elektroprivreda RS-a".

Rok za izgradnju tri hidrocentrale je kraj 2026. godine.

(RSE)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Obnoviti ovo

16.06.2022 10:20

I zavrsit industrijski dio u RS ...

ODGOVORITE
Name

Upravo

16.06.2022 10:49

Upravo gledam direktan snimak iz Sankt Petersburga gdje Dodik priča o raspadu Jugoslavije prodaje maglu.Prenosi RTRS

ODGOVORITE
Name

Tatar

16.06.2022 11:56

Pa dobro i ne fali mu puno nabavite oni to samo treba provjeriti jesu li originali.Kinezi su to jarane.

ODGOVORITE
Name

Ej

16.06.2022 13:09

A kako to za ove iz Bejha nije sporno da Kina gradi te mini centrale na rijeci Bistrica, a samo nekoliko km dalje gdje Srbija treba da gradi "Buk Bijelu" na Drini jeste?

ODGOVORITE
Name

Ilija

16.06.2022 13:25

I to vam problem, šta vam radi Srebrenka Golić što vas z××××××a.

ODGOVORITE
Name

Mira

17.06.2022 07:14

Gdje dođe Dejan Pavlovic, tu trava ne raste!

ODGOVORITE
Name

Goran

17.06.2022 08:53

Kanite se vise kineza

ODGOVORITE