Ko su savjetnici Vučiću: Dame vode glavnu riječ

Sedam savetnika za razne oblasti, od javnih politika do bezbednosti, činiće u narednom periodu najuži tim predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ono što, međutim, zapada za oko, jeste da su u njemu dominantne dame.

Srbija 14.06.2022 | 21:26
Ko su savjetnici Vučiću: Dame vode glavnu riječ

Vučić je drugi mandat na mestu šefa države otpočeo 31. maja, kada je u Skupštini Srbije položio zakletvu. Kao i prethodnih godina, u obavljanju dužnosti pomagaće mu specijalni savetnici, od kojih svaki ima svoj delokrug rada.

Neki od njih su sa njim još dok nije bio predsednik države, neki su se priključivali kasnije, a ovih dana su pojedini ponovo imenovani na iste funkcije.

Suzana Vasiljević - saradnja sa medijima

Suzana Vasiljević je bila Vučićeva savetnica za medije i u prošlom predsedničkom mandatu, a skoro čitavu deceniju jedan je od njegovih najbližih saradnika.

Među prvima je postala deo Vučićevog kabineta 2012. godine, kada je izabran za ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade Srbije.

Branka Đukić - javne politike

Branka Đukić je bivša dugogodišnja direktorka agencije "Tanjug", a i u drugom Vučićevom mandatu je imenovana za njegovu savetnicu.

Na tu poziciju je došla prošle godine, a prema navodima iz Službenog glasnika, njen delokrug biće oblast javnih politika.

Tatjana Jović - spoljna politika

Još jedna saradnica koja će nastaviti savetnički angažman na Andrićevom vencu je i Tatjana Jović.

Ona je bivša novinarka RTS-a, sa Vučićeva saradnica je još od 2013. godine.

Ona ni ubuduće neće menjati delokrug rada pa će, kao i do sada, biti zadužena za spoljnu politiku.

Verica Lazić - socijalna i zdravstvena pitanja

Među savetnicima predsednika Republike je i Verica Lazić, nekadašnja direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

U Vučićevom timu je od 2017. godine, gde po svemu sudeći i ostaje, i gde će se u ubuduće baviti socijalnim i zdravstvenim pitanjima.

Dejan Savić - kultura

Na mestu savetnika za kulturu nalazi se Dejan Savić, dirigent i nekadašnji upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, koji je sa tog mesta otišao kada je podneo je ostavku zbog neslaganja u tadašnjem kolektivu.

Kada je od Vlade Srbije zatražio razrešenje, Savić je u pismu dodao da “stoji čvrsto na pozicijama državne politike i sebe stavlja na raspolaganje”.

Nenad Mihailović - odnosi sa osobama sa invaliditetom

Nekadašnji novinar, urednik i voditelj emisije "Lični stav" Nenad Mihailović je u Vučićevom timu zadužen za odnose sa osobama sa invaliditetom.

Deo tima predsednika Srbije je od 2019. godine.

Milorad Veljović - bezbednost

Za savetovanje iz oblasti bezbednosti, u Predsedništvu je zadužen Milorad Veljović, nekadašnji direktor policije. On je na tom mestu proveo godovo čitavu deceniju, od 2006. do 2015. godine, kada ga je Vlada razrešila pošto je ispunio uslove za penzionisanje.

Kada je Vučić bio premijer, Veljović je postavljen za njegovog savetnika za regionalnu i nacionalnu bezbednost, a na Andrićev venac "preselio se" u septembru 2017. godine.

Iako nije na funckiji savetnika, Vučić ima još jednog bliskog, dugogodišnjeg saradnika, Ivicu Kojića koji je na funkciji šefa kabineta predsednika Srbije. Na funkciji generalnog sekretara je Suzana Paunović.

(Blic    FOTO: OLIVER BUNIĆ, YOUTUBE/BALKAN INFO - ZVANIČNI KANAL, TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ, DEJAN BRIZA, PREDRAG DEDIJER, TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ / RINGIER)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Milan Srbac

14.06.2022 19:33

Željka Cvijanović ima osamnaest savjetnika, toliko o njenoj bahatosti i pameti!

ODGOVORITE
Name

Borac

15.06.2022 03:58

Kod nas biserka i burle imaju 34 savjetnika. Biserka cak i za fizicko vaspitanje.

Name

T39842288

15.06.2022 04:58

Pa mora imati, konobarici je mjesto u kafani a ne u predsjedništvu

Name

Re Milan

15.06.2022 05:33

Zeljka 18 Vucic 6 sve receno

Name

18 patuljaka

15.06.2022 06:44

I džaba joj glupa je svakako.

Name

Poveznice

14.06.2022 20:21

Razmjena psenice, krompira i kukuruza izmedju Srbije i Grcke, usputno digitalno biljezenje pozitivnosti ...

ODGOVORITE
Name

Domi

15.06.2022 10:38

Zeljku ne moze nasavjetovat niko!Samo mile moze da je nauci gluposti!

ODGOVORITE