Administracija veliko zlo o kome se ne govori

Uspjeh ili neuspjeh svake garniture vlasti se mjeri po tome kako funkcioniše administracija od mjesne zajednice do vrha države. Da li je organizovana u skladu sa potrebama građana i još važnije, da li zaposleni u administraciji posjeduju potrbno znanje i svijest da su oni tu zbog građana koji ih plaćaju, što bi bilo normalno. Ili je u službi vlastodržaca koji preko nje drže građane u pokornosti, kao što je u ovoj nesrećnoj zemlji.

Republika Srpska 10.06.2022 | 13:48
Administracija veliko zlo o kome se ne govori

Ovo stoji u saopštenju Saveza penzionera i potomaka.

Dalje se navodi:

- U Savez svakodnevno dolaze građani da se žale i traže pomoć u rješavanju svojih svakodnevnih problema, od uvećanih računa za struju, vodu, telefon, grijanje i druge komunalne usluge, preko hrpe papira koje moraju pribaviti da bi mogli ostvariti pravo na socijanu pomoć, usjeći drva u vlastitoj šumi, dobiti razna uvjerenja i dozvole od gradnje do kredita, a tek registrovati auto, to je prava patnja i maltretiranje gdje se na šalterima čeka i po nekoliko sati. Posebna priča su muke sa Republičkom upravom za geodske i imovinske poslove, gdje su preskupe takse na svaki papir i Poreskom upravom koja ima preskupo plaćene softvere pa građanima stižu opomene i Rješenja o prinudnoj naplati navodnih dugova, iako su uredno plaćeni.

Zato javno upućujemo pitanje šta to rade narodni predstavnici u skupštinama opština, Narodnoj skupštini, Parlamentarnoj skupštini i drugim zakonodavnim organima, ako nikada ne postavljaju na dnevni red ove probleme? Кako to da oni kao narodni zastupnici usvajaju Zakone i propise koji omogućavaju sve ovo što je protiv građana, pa i njih samih kad ne budu to što su sad i kad ne budu mogli koristiti poziciju da telefonskim pozivom rješavaju neki od nabrojanih problema?

Zašto nikada nisu postavili pitanje kako to da u javnoj administraciji Republike Srpske od opštinskog do republičkog nivoa ima 56.000 zaposlenih, koje izdržava jedva 800.000 stanovnika, a Slovenija sa dva miliona stanovnika ima admnistraciju od 32.000 uključujući i vojsku?

Odgovor je prost. U našoj administraciji rade stranački uhljebi koji su sigurno glasačko tijelo.

Na kraju pitanje za sve građane. Dokle ćete ovo trpjeti i ponašati se kao da se to vas ne tiče? Hoćete li ponovo dozvoliti da budete izmanipulisani i da date legitimitet onima koji su vas bezbroj puta slagali i prevarili? Ili ćete bojkotovati izbore sve dok se ne izmijeni Izborni sistem i donese Izborni zakon koji će garantovati da se poštuje naša volja, kaže se u saopštenju.

(BN)