Uhapšen mladić zbog terorističkih prijetnji u SA

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog H.Č. rođenog 2002. godine u Brčkom, nastanjenog u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 07.06.2022 | 14:05
Uhapšen mladić zbog terorističkih prijetnji u SA

Pritvor je predložen zbog  razloga definisanih u članu 132. stav 1. tačka c) ZKP-a BiH, odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je lišen slobode nakon informacija zaprimljenih od partnerskih institucija iz inostranstva, a identifikovan je i lociran od strane istražilaca specijalizovanih za visokotehnološki kriminal na području sarajevske opštine Novi Grad, te lišen slobode u aktivnostima koje su proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP).

On se tereti da je koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inostranom internet serveru i portalu za razmjenu poruka iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD-u, kao i prijetnje oružanim napadom i preduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti na području Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, nastavlja intenzivnu istragu o ovom slučaju.

(BN) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brzi

07.06.2022 13:20

Ma to je neka jajara, ovakvi kao on nagrabuse najvise, a većina medija izlidjije ljude depresivnim vijestima

ODGOVORITE