Turističke atrakcije na kojima je zabranjeno fotografisanje!

Da, ipak postoje u svetu turistička mesta u kojima je zabranjeno fotografisanje. U nastavku mi ćemo vam predstavti neka od tih. Verujemo da za neka niste ni znali da je zabranjeno fotografisati ih ili objaviti na društvenim mrežama?

Zanimljivosti 25.05.2022 | 15:53
Turističke atrakcije na kojima je zabranjeno fotografisanje!

Naravno da postoje još mnoga mesta u kojima je zabranjeno fotografisanje, ali mi smo za vas izdvojili samo par najpoznatijih. U nastavku pročitajte koja sve poznata turistička mesta ne može fotografisati niti objaviti na društvenim mrežama:

1. St. Gallen biblioteka u Švacarskoj

Ukoliko vas put odvede u Švajcarsku, ovo je mesto koje morate posetiti. U švajcarskom gradu St. Gallenu nalazi se verski kompleks Fürstabtei Sankt Gallen, u sklopu kog se smestila jedna od najstarijih i najbolje sačuvanih biblioteka na svetu. U biblioteci se, između ostalog, čuvaju vredni rukopisi i najstariji arhitektonski crtež na svetu.

Ako posetite ovu biblioteku, njena lepota će vas očarati i brzo ćete izvaditi mobilni, kako bi mogli zauvek sačuvali taj predivni trenutak koji ste tu doživeli. Ipak, stražari će se pobrinuti da ne uspete u tome -fotografisanju. Osim što će zabraniti korištenje mobilnog, stražari će vas obavijestiti da se morate preobuti u meku obuću kako ne bi oštetili pod biblioteke

2. Unutrašnjost Tadž Mahala

Ovo je zaista posebna građevina pa ne čudi što se našla na popisu svetskih čuda i da ju je UNESCO uvrstio u zaštićenu svetsku baštinu. Lepota i posebnost ove građevine, sigurno će vas naterati da krenete slikatu za mobilnim telefonom da uhvatite nekoliko dobrih fotki.

Tadž Mahal je poznat kao “grobnica večne ljubavi koju je stvaralo 20 hiljada ljudi“. Upravo zbog toga što je grobnica, unutrašnjost ove prekrasne građevine nije dopušteno fotografisati. Oni koju su posetili Tadž Mahal znaju da na svakom koraku mogu pronaći upozorenja da je fotografisanje zabranjeno. S obzirom na lepote koje ćete tu videti, možda je i bolje zaboraviti na mobilne i uživati u prizorima.

3. Sikstinska kapela

Kada posetite Vatikan i Vatikanske muzeje, ovo je atrakcija koju ne smete zaobići. U izvornom značenju, Sikstinska kapela je bila izvorna papinska kućna kapela u sklopu Vatikanske palate u Rimu. Ovo je mesto duhovnosti i najviše svetske umjetnosti koja piše bezbroj priča. Potpuno je prekrivena umetničkim delima, a najpoznatije su neverojatne Mikelanđelove freske.

Međutim, sve ovo lepote ćete morati dobro zapamtiti jer unutrašnjost Sikstinske kapele ne smete fotografisatii. Prvo iz poštovanja prema duhovnom mestu, a drugo radi očuvanja najviše svetske umetnosti.

Sikstinska kapela, Vatikan

Foto: Tanjug/AP

4. Crvena četvrt u Amsterdamu

Grad slobode. Amsterdam je jedan od najposebnijih gradova u Evropi. Ako odlučite poesetiti glavni grad Nizozemske, sigurno ćete se odlično zabaviti. Oude Zijde, četvrt muzeja, krstarenje kanalima, vožnja biciklima, muzej Van Gogha, kuća Anne Frank, atrakcije su koje ćete sigurno posetiti i koje će vas oduševiti vas kao turistu.

Osim njih, sigurno ćete posjetiti i novi deo grada, Crvenu četvrt, ili “Red light district“. Ovo je najpoznatiji deo grada, pun coffee shopova, restorana i bordela u kojima seksualne radnice, iza staklenih vrata, obavljaju svoj posao. Upravo zbog toga je strogo zabranjeno fotografisanje, a ako pokušate slikati prostitutke, mogla bi vas privesti policija (koja na konjima kontroliše sve što se događa u uskim amsterdamskim ulicama).

5 Ajfelov toranj

Sigurno ćete misliti da se šalimo, ali moraćemo vas razočarati. Ajfelov toranj je jedan od najčešćih predmeta na fotografijama. Ogromni železni toranj je najviša građevina u Parizu i jedan je od najprepoznatljivijih svetskih simbola. Simbol je grada Pariza, ljubavi, mode, dobre hrane i svega onoga što Francuska znači.

Iako preko dana neće biti problem fotografisati Ajfelov toranj, preko noći to ne smete da radite Light show – noćna svetla Ajfelovog toranja,koji možete videti noću tamo pripadaju umetničkom delu koje je zaštićen autorskim pravima.

Ajfelova kula

Foto: Pixabay

(punkufer.dnevnik.hr)

Komentari / 0

Ostavite komentar