Delegacije Finske i Švedske traže rješenje za NATO

Delegacije Švedske i Finske sastale su se danas sa zvaničnicima u Ankari da bi pronašli rješenje za snažna protivljenja Turske članstvu nordijskih zemalja u NATO.

Svijet 25.05.2022 | 15:21
Delegacije Finske i Švedske traže rješenje za NATO

Članovi delegacije Švedske i Finske sastali su se sa Ibrahimom Kalinom, portparolom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, i zamjenikom šefa turske diplomatije Sedatom Onalom.

Švedsku delegaciju predvodio je državni sekretar Oskar Stenstrom, a finsku podsekretar Ministarstva spoljnih poslova Juka Salovara.

Ankara je izrazila protivljenje ulasku Švedske i Finske u NATO, jer smatra da podržava osobe povezane sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i sljedbenike Fetulaha Gulena kojeg Turska optužuje za organizaciju neuspjelog vojnog udara 2016. godine.

Švedski premijer Magdalena Anderson rekla je nešto ranije, nakon susreta sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom u Stokholmu, da njena zemlja želi da "pojasni" tvrdnje koje su se pojavile tokom razgovor sa Turskom.

Prema njenim riječima, Švedska ne šalje novac ili oružje terorističkim organizacijama.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Brko

25.05.2022 15:01

Brko doceko da ga mole inace je Turska demokratija poznata ?

ODGOVORITE
Name

Bumerang

25.05.2022 15:55

Sve u svemu Erdogan bi trebao da ih klepi po ušima i pošalje kući. To bi bilo najoptimalnije sagledavajući sveukupne okolnosti u Evropi .

ODGOVORITE
Name

Vahid

26.05.2022 10:48

Ušao majmun u tenak, biće katastrofa. Ovako se najjednostavnije može objasniti potez Turske. Neće dugo, nadam se.

ODGOVORITE