Delegacija EU o izborima u BiH: Ako bude potrebno koristićemo bonska ovlašćenja!

Ministri HDZ-a BiH koji blokiraju odluke o finansiranju predstojećih izbora iskazuju nepoštovanje prema demokratiji, kazali su večeras iz Delegacije EU u BiH u izjavi za Fokus.ba.

Bosna i Hercegovina 24.05.2022 | 21:55
Delegacija EU o izborima u BiH: Ako bude potrebno koristićemo bonska ovlašćenja!

– Nema sumnje da će biti obezbjeđenja finansijska sredstva za izbore. Ako bude potrebno, i kao krajnja mjera, preko bonskih ovlašćenja – naveli su, te su time, praktično, demantovali određene špekulacije da ambasador Johann Sattler blokira odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o nametanju finansijske odluke potrebne radi provođenje izbora.

Kao što je poznato, HDZ na čijem čelu je Dragan Čović otvoreno blokira donošenje finansijske odluke za provođenje izbora a što je demonstrirao kako u Savjetu ministara, tako i u Domu naroda Parlamenta BiH.

– U praksi, ostalo je malo vremena. Institucionalno rješenje bi bila najbolja opcija, jer bi to značilo lokalno vlasništvo. EU blisko sarađuje sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući OHR, na pronalaženju rješenja koje bi u potpunosti obezbijedilo finansijska sredstva za predstojeće izbore- poručili su iz Delegacije EU u izjavi za Fokus.ba.

(Fokus.ba)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

realnost

24.05.2022 20:15

Ne trebaju nama izbori - mi smo sebi trasirali buducnost!

ODGOVORITE
Name

Re

24.05.2022 22:12

Tolike milijarde nestaju, a problem za malo novca za izbore. Toliko Čović ima u lisnici.

Name

Bosanac

25.05.2022 14:51

Pa to nije ni džeparac naše bagre od političara?

Name

w3865zt

24.05.2022 20:41

stranke koje opstruisu budžet da bi se održali izbori kazniti zabranom ucestvovanja na izborima

ODGOVORITE
Name

Ipe

24.05.2022 20:52

Pa dajte onda "nametnite" budžet,da nam pojasnite,još jednom,da mi nismo u stanju da vladamo svojom "djedovinom",i vi morate da upravljate našom zemljom,a naši političari samo statisti u toj predstavi. "Zaiskali smo,evo nam ga"

ODGOVORITE
Name

Re ipe

24.05.2022 22:33

Pogledaj ko je upravljao Austrijom 30 god posle 2 svjetskog rata' pa vidi gdje su sad..

Name

Tvrd

25.05.2022 04:02

Jel ti to kao branis nase politicare? Ti od nasih politicara ocekujes da upravljaju nasom djedovinom? Koliko je fabrika prezivjelo privatizaciju preko nasih politicara, haloo? To nisu vladari, vec kriminalci!

Name

Prijedorcanin M.

25.05.2022 04:19

Vidi se da nisu dovoljno sposobni predstavnici eu.ma kaznjavaj ko opstruise zakone,zabrana kandidovanja za izbore i posle izbora zabrana obavljanja javne funkcije.uvek skoro te isti prave probleme ovoj drzavi.

Name

Re Ipe

25.05.2022 04:43

A i je suti ovi nasi politicar sposobni da upravljaju ZEMLJOM vidi se kolko nam je dobro. SPOSOBNI SU SAMO SEBI KRASTI. BOLJE DA ME STRANAC KRADE IMAO BI BAR MALO MORALA I BILO BI NAM BAR MALO LAKSE A OVI NASI STO UPRAVLJAJU TVOJOM DJEDOVINOM SAMO GRABE SRBI NAROD NISTA TOLIKO BRUTALNI TAKO DA NISTA CUDNO DA SUTRA OD TI TVOJI POLITICARA OSTANES I BEZ DJEDOVINE KAD SVE PRODAJU POKRADU I KAD. IM NE OSTANE NISTA I TVOJU DJEDOVINE CE PRODATI. STRANCI NISU BAS TOLKO BRUTALNI ONI U IMAJU ALI IMAJU NEKI MORAL PA I NAROD OSTAVE BAR DJEDOVINE NEDIRAJU OVI NASI NECETI NI TO OSTAVITI. JER POHLEPA TI NASI KOJE TI TAKO NAZIVAS SU BESKRUPOLOZNI BEZMORSLNI DRSKI BAHATI DA SI TI I DJEDOVINE SAMO IZVOR KRADZE. ZIVI BILI PA VIDJELI.

Name

Realno

25.05.2022 04:45

Kao drustvo i nismo u stanju.

Name

Re Ipe

25.05.2022 05:23

Pa zar nismo dokazali? Kraj maja, a budžet nije usvojen, ucjene da se dobije ono što želiš.... I mnogo, mnogo toga i prije ove situacije

Name

Miroslav

24.05.2022 22:38

Ilegalni visoki će da nametne svoju volju, samo volju, a ko će dati pare? Ako želi i naruči, bilo bi uredu da i plati. Ako je već tu na Balkanu i ilegalno, morao bi znati šta to znači kod nas kad naručiš, platiš "brate", što si škrt, stipsa?

ODGOVORITE
Name

Djuro

25.05.2022 04:04

To nije uredu stranci da odlucuju hocemo li imati izbore ili ne, hocemo li i koga izabrati previse se mjesaju treba ih otjerati

ODGOVORITE
Name

Xxx

25.05.2022 05:25

Koristiti Bonska ovlaštenja i za kriminal

ODGOVORITE
Name

Re

25.05.2022 07:51

Smit treba da skine dodika covica bakira dodik je sve upropastio u republici srpsko pa sad se slihta smitu drugo i federaciji sve je upropasceno nego korupcija i lopovluk nigde fabrike ni u jednom entitetu stranci ako misle da nesto preduzmu moraju famoznu trojku da skinu i oduzet im imovinu nelegalnu policija strana da bude sve pohapsit i napoligraf istine i lazi stranci to najbolje znaju pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Miroslav

25.05.2022 08:55

Bonske oblasti treba koristit Ali problem je u tome sto se ne koriste gdje treba .Zasto visoki predstavnik g Smit ne zabrani djelovanje stranki snsd,sda,sdp i hdz jer sire nacionalnu mrznju i koce normalan zivot..Da liderima snsd oduzme licne karte i vozacke dozvole i zabraniti im da djeluju u bilo kojoj politickoj stranci.Posebno za voznju helikopterom..Svakom politicaru na kojeg se sumnja da je ukljucen u krimilal i korupciju da mu se zabrani politicko djelovanje i javna pozicija.Neka prodaji Cedina jaja na pijaci sa svojim kupljenim diplomama..Pa hajte g Smit,postupite kako narod zeli a zeli upravo kao sto sam naveo.Ali necete jer Americi odgovara korumpirana BiH jer lakkse joj sprovodit svoje ciljeve.A i diplomate sa Zapada peru novac svojih gradjana u BiH..Stotine miliona Amerika i EU ulazu u BiH a sve se potrosilo na pljacku.Vise od pola uzmu sebi strane diolomate a ostalo puste domacim lesinarima da i njih podmire pa da svi cute jer je to lesinarima u interesu

ODGOVORITE
Name

Rea!ista

25.05.2022 11:40

Maknite iz vlasti Dodika Čovića i Izetbegovića i BiH ce napredovati

ODGOVORITE