Vlast povećava socijalne razlike među građanima

Povećanje penzija u Republici Srpskoj trebalo bi uraditi na način da se socijalne razlike smanje, a ne da se povećavaju, kazao je Milan Petrović, predsjednik Opštinskog odbora SDS Prnjavor.

Republika Srpska 24.05.2022 | 14:16
Vlast povećava socijalne razlike među građanima

On navodi da će od povećanja svih penzija za od 10% korisnici sa najnižim primanjima, koji su i najugroženiji, imati najmanje koristi.

„Najavljivanja povećanja svih penzija od 10% iz nekoliko razloga predstavlja loše analiziran i ne tako dobro osmišljen potez povećanja životnog standarda. Prvo, povećanje od 10% će dobiti i oni kojim mjesečna penzija iznosi 242 konvertibilne marke, i one čija mjesečna penziona primanja iznose i po nekoliko hiljada konvertibilnih maraka, a to su u većini slučajeva politički penzioneri“, napominje Petrović.

Ova vlast, ističe on,  pravi dodatnu polarizaciju društva. 

„Razlika između socioloških slojeva, ako se njihovo obećanje ispuni, će se dodatno produbiti. Oni slojevi koji su imali nešto niži životni standard biće dodatno u podređenijem položaju u odnosu prema onim koji su bili i ranije imućniji od njih“, rekao je Petrović.

On kaže da je potrebno pronaći pravednije rješenje.

„Povećanjem svih penzija jednako za određen iznos novca npr. 100 КM bi bilo jedno od rješenja. Takođe i podjela penzija na nekoliko grupa ‘npr. male, srednje i velike’ i povećanje malih za najveći procenat, srednjih za manji i velikih za još manji procenat bi takođe riješilo problem“, poručio je Petrović.

On kaže da su za povećanje standarda građana potrebne dobro osmišljene mjere vlasti, a ne potezi osmišljeni u cilju dobijanja podrške na izborima.

„Aktuelna vlast u Republici Srpskoj još jednom politizuje socio-ekonomske odluke. Pored najavljivanja jednokratnih pomoći za određene društvene slojeve, vladajuća garnitura u našoj republici pokušava da i najavljenim povećanjem penzija obezbjedi sigurno biračko tijelo za oktobarske izbore“, istakao je Petrović.

On navodi da su cijene stvarni ekonomski pokazatelj sposobnosti vlasti u Republici Srpskoj. 

„Ulje, brašno, gorivo kao i ostali proizvodi koji su poskupili i po nekoliko puta svim stanovnicima Republike Srpske predstavljaju problem koji oni očigledno ne znaju riješiti“, istakao je Petrović.

(BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Prijedor Boračka

24.05.2022 12:26

Hoćemo plate 1:3 a ne 1:6, Sindikat katastrofa, ulizice i korumpiraši....

ODGOVORITE
Name

Istina

24.05.2022 13:07

NAJNIZA PENZIJA U FBIH JE 410 KM U RS 230 KM POD HITNO TO TREBA IZNENACTI KOJA JE RAZLIKA IZMDU JEDNO I DRUGOG FONDA JE OGROMNA.PENZIJE DIGANTI ZA 180 KM SVAKO KO IMA ISPOD 500 KM

ODGOVORITE
Name

Re

24.05.2022 14:48

Najniza penzija da bude 600,00 KM, a najniza plata 1.000,00 KM.

Name

Ja

24.05.2022 13:23

Ova vlast je gomila lopuža,potpuno nesposobnih,bez ikakvog osjećaja društvene odgovornosti,vođeni samo idejom da iz ovog mandata izađu kao milioneri.

ODGOVORITE
Name

Hegemon

24.05.2022 20:14

To im je zadatak.

ODGOVORITE
Name

Idealno

25.05.2022 08:44

Bravo mladi gospodine... Nama trebaju ljud na rukovodećim mjestima koji tako razmišljaju...

ODGOVORITE