Sprečavanje izbora u BiH je neustavno i antidejtonsko

- Bilo bi neustavno, i antidejtonsko djelovanje, da neko onemogući narodu ove države njihovo pravo na izbore", navedeno je u izjavi američkog ambasadora.

Bosna i Hercegovina 23.05.2022 | 13:49
Sprečavanje izbora u BiH je neustavno i antidejtonsko

 Danas su članovi Centralne izborne komisije BiH održali sastanak sa šeficom misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem u vezi s uspostavljanjem portala e-Izbori.

"Zahvalan sam CIK-u što je omogućio ambasadorici Kavalec i meni da danas govorimo na temu pravovremenih, fer i transparentnih izbora. Oni su temelj demokratije, i za narod ove države, oni su takođe nešto što je predviđeno članom 2. Ustava BiH. Bilo bi neustavno, i antidejtonsko djelovanje, da neko onemogući narodu ove države njihovo pravo na izbore", navedeno je u izjavi američkog ambasadora.

Istakao je da su SAD posvećene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti za sve konstitutivne narode i građane ove zemlje unutar evroatlantskih institucija.

"Zato radimo sa OEBS-om i CIK-om na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj odbrani od onih koji ga nastoje korumpirati radi lične ili stranačke koristi. Birači moraju imati povjerenje u integritet izbornog procesa. Moraju imati povjerenja da ishod izbora odražava glasačke listiće. Posao koji OEBS radi sa CIK-om pomoći će u izgradnji tog povjerenja", istakao je Marfi.

 

Američki ambasador kazao je kako će u oktobru glasači odlučiti ko će voditi državu, entitete i kantone u naredne četiri godine.

"Ovo je njihova prilika da oblikuju budućnost BiH. To je i njihova prilika da pozovu na odgovornost političare i političke stranke koje su vladale ovom zemljom u posljednje četiri godine. Da li su ovi političari ispunili obećanja koja su dali prije četiri godine? Jesu li vođeni interesima svojih birača ili su vođeni vlastitim, uskim, ličnim interesima? Da li je država danas bolja nego prije četiri godine? Ovo su pitanja koja birači u svakoj demokratiji postavljaju sebi prije glasanja. Ako su odgovori 'ne', onda birači mogu napraviti promjenu. To je ljepota i snaga demokratije", navedeno je u izjavi ambasadora Marfija.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da se poduzimaju ogromni napori kako bi se nadoknadio nedostatak sredstava potrebnih toj instituciji za provođenje izbora.

"Poništili smo sedam tendera, donijeli smo unutrašnju odluku i angažirali naše ljudstvo da radi prekovremeno da nadomjestimo angažiranje mladih ljudi koje inače angažiramo. CIK neće još dugo moći izdržati ovaj sistem rada", kazao je Arnautović.

(Klix Foto: Tviter)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Licemjer

23.05.2022 12:54

A da Hrvate predstavlja neko koga oni podržavaju , to je Dejtonski i demokratski ? Opozicija je toliko loša da im održavanje izbora nije od koristi , u RS-u će crvena sekta da pokupuje sve što bude željela i počistiti će ih sa lica zemlje, a nije isključeno da ste i Vi ambasadori na platnom spisku ove vladajuće mafije .

ODGOVORITE
Name

НН

23.05.2022 13:07

Најбоље да Американци и ЕУ плате изборе и ријешен проблем.

ODGOVORITE
Name

Ja

23.05.2022 13:08

Ko to ne želi da se održe izbori u oktobru,pogotovo ne pošteni? Ko bi najviše volio da postojeća vlast ostane u "tehničkom mandatu" do kraja svijeta i vijeka? Otkriću vam tajnu,al nemojte nikom pričat-SDA,SNSD i HDZ,ali....pssst

ODGOVORITE
Name

Ama

23.05.2022 13:10

Nemaa nivcaa nemogu se paraziti budtetski masinerijaaa glasackaaa odreci svojih enirmnih plataaa i privilegijaaaaa bahacenjee za Ginisaaa narod opljackalii rastjeraliiii

ODGOVORITE
Name

Zare

23.05.2022 13:34

Vladajuća trojka u BiH i njihovi teletabisi su svjesni da samo ukoliko ne bude izbora mogu ostati na vlasti. Odlaganje izbora ili da zakuvaju rat, njima je svejedno... o narodu svakako ne misle. Cilj je sačuvati fotelje i opljačkano.

ODGOVORITE
Name

Stvarnost

23.05.2022 14:01

Obični građani u ovoj državi odavno nemaju prava. Ništa nas ne može iznenaditi. Ovdje bogati imaju prava, bez obzira na vjeru i naciju.

ODGOVORITE
Name

BOY

23.05.2022 14:09

Baš zato postoji visoki predstavnik, koji će na kraju presuditi.

ODGOVORITE
Name

Tonkica-Polonkica

23.05.2022 19:23

Ama to je obican turisticki radnik.

Name

TEŠKO NAMA

23.05.2022 17:54

Pa eto vidite ko sprječava izbore pa poduzmite nešto. Čega se oni to plaše. Gdje je sada visoki predstavnik. Čemu on služi sa svojim ovlaštenjima.

ODGOVORITE