Slika zamenjena za sendvič prodata na aukciji za 272.000 dolara!

Jedna slika koja je pre 50 godina zamenjena za sendvič sa sirom prodata je na aukciji za “zapanjujućih” 350.000 kanadskih dolara (272.000 američkih dolara).

Zanimljivosti 18.05.2022 | 16:37
Slika zamenjena za sendvič prodata na aukciji za 272.000 dolara!

Slika “Crni kamion” kanadske umetnice Maud Lewis, prodat je za 10 puta više od procenjene vrednosti, postavljajući novu visoku ocenu za slikara čija je popularnost porasla poslednjih godina.

“U vremenu velikih previranja i promena, svet umetnosti je živeo posredno kroz Maud Lewis, njenu priču i njenu umetnost“, rekao je Itan Miler, šef aukcijske kuće u Ontariju, u izjavi u utorak.

Pre vikend aukcije, najviša cena ikada zabeležena za njeno to jest, Luisino delo bila je 67.250 kanadskih dolara.

Slika kanadske narodne umetnice Mod Luis “Crni kamion” , Irene i Toni Demas su kupili od nje,  jedne od svojih stalnih mušterija u zamenu za ručak u Vili, njihovom restoranu u Ričmond ulici u Londonu, Ontario, daleke 1970.godine.

Luis je živela u siromaštvu veći deo svog života, a njen rad kao slikara je opao u poslednjim godinama pošto su posledice reumatoidnog artritisa zavladale njenim telom. Dok su ona i njen muž prodavali slike pored puta turistima koji posećuju Novu Škotsku, njen upečatljiv i vedar rad nije dobio međunarodno priznanje sve do njene smrti.

Njene borbe i uspeh su dokumentovani u biografskom filmu Modi iz 2016, koji je Luisov rad upoznao široj publici. Aukcijska kuća je saopštila da je kupac slike “Black Truck-a” (crni kamion) povećao svoju početnu ponudu za 10.000 kanadskih dolara nakon što je odgledao film noć pre aukcije.

Irene Demas, koja je kao mlada kuvarica dobila posao u zamenu za sendvič sa sirom na žaru, rekla je Gardijanu u mejlu da je bila u “neverici“ zbog prodaje. Ona i njen suprug Toni imali su dogovor sa umetnikom Džonom Kinirom da će u zamenu za sendviče sa sirom na žaru moći da biraju između Kinirovih slika i, u nekim slučajevima, dela njegovih prijatelja.

“Imajte na umu, to nije bio samo običan sir sa roštilja. Bio je to odličan sendvič, sa petogodišnjim čedarom i prelepim hlebom“, rekla je Iren za Gardijan ranije ovog meseca.

Jednog jutra 1973. Kinir je doneo seriju pomorskog umetnika, čiji je karakterističan stil zapeo za oko i čije su borbe povukle njegove simpatije. Među tim slikama bio je i Crni kamion, koji je visio u Demasovoj kući već pet decenija.

U nizu pisama,Maud je zahvalila Kiniru na njegovoj ljubaznosti i velikodušnosti u snabdevanju bojama i pripremljenim pločama. Tri rukom pisana pisma, koja su takođe bila na prodaju, koštala su 70.000 kanadskih dolara, daleko iznad njihove procene od 5.000 dolara.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar