Tri moguće ruske reakcije ako Finska i Švedska uđu u NATO

Američka televizijska kuća CNBC analizirala je kako bi Rusija mogla reagovati ako se nastavi širenje NATO-a. Izdvojene su tri moguće reakcije, a to su još intenzivnije provociranje NATO-a, cyber napadi i energetski rat.

Svijet 17.05.2022 | 11:23
Tri moguće ruske reakcije ako Finska i Švedska uđu u NATO

Rusija se oštro suprotstavila mogućnosti da Finska i Švedska postanu članicama NATO-a te je najavila da njena reakcija neće izostati.

Intenzivnije provociranje NATO-a

Rusija posljednjih godina aktivnostima provocira reakciju NATO-a, a što podrazumijeva i periodični ulazak u zračni prostor ovog vojnog saveza. Stručnjaci smatraju da će ovakve aktivnosti biti intenzivnije ako Finska i Švedska okončaju višedecenijsku vojnu neutralnost.

"Ovo mijenja sigurnosno okruženja na cijelom Baltičkom moru i Arktiku. Naravno da će se nastaviti ulasci u zračni prostor, ali mi smo odbrambeni savez te ćemo reagirati racionalno i profesionalno. Posljednja stvar koju Rusija želi jeste sukob sa svih 30 članica NATO-a, a uskoro će ih biti 32", ukazao je bivši general američke vojske u Evropi Ben Hodges.

Smatra da Rusija ne može otvoriti novi vojni front sve dok ratuje u Ukrajini. Ocijenio je da ne postoji stvarna opasnost po Finsku i Švedsku.

U NATO-u tvrde da ruski vojni avioni često ne emituju signal sa transpondera, a zbog čega se ne zna pozicija i visina letjelice. Osim toga, naglasili su da ne komuniciraju s kontrolorima letenja, a za šta su naveli da predstavlja rizik po civilne avione.

Cyber napadi i pomjeranje vojske ka granici

Finska i Švedska su potcrtale da je razlog članstva u NATO-u posljedica agresije Rusije na Ukrajinu, a ne da bi se antagonizirale Rusiji.

Švedska premijerka Magdalena Andersson je 15. maja izjavila za CNBC da je članstvo najbolja stvar za nacionalnu sigurnost. Očekuje da će ruski predsjednik Vladimir Putin tražiti i učestalije cyber i hibridne ratove kao reakciju na članstvo ove države u NATO-u.

Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde očekuje i to da će Rusija više pomjerati vojsku ka švedskoj granici.

Energetski rat

Energetski rat je još jedan izgledan način ruske reakcije. Energenti su snažan adut u ruskoj konfrontaciji Zapadu. Evropska unija u međuvremenu to pokušava promijeniti.

Ekonomista osiguravajućeg društva AXA Gilles Moec ne isključuje mogućnost da Rusija potpuno obustavi isporuku energenata ostatku Evrope. Rusija je 13. maja objavila da će obustaviti distribuciju struje Finskoj. Prema navodima Finaca, riječ je o 10 posto od ukupne električne energije.

Turska je poručila da neće podržati članstvo Finske i Švedske u NATO-u. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je kao razlog za to istakao to što ove dvije zemlje, kako je naveo, podržavaju terorističke organizacije.

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Zakljucak

17.05.2022 11:39

Upravo sve to vi radite a ne Rusija.

ODGOVORITE
Name

Armagedon

17.05.2022 12:47

Rusija izaziva reakciju NATO? Isuviše si NATO daje sebi za pravo da izigrava policajca,pokvarenog policajca…

ODGOVORITE
Name

Evropa

17.05.2022 13:30

Ma idi u Rusiju pa živi sa 100€ mjesečno kad ti valjaju Rusi i siromaštvo

Name

He He

17.05.2022 14:52

Budi bez brige, uskoro to siromaštvo dolazi i ovde ! Neće biti porebe nigdje da se ide, svugdje će biti isto, jad , bijeda, čemer, glad, bolest, strah, bol...

Name

U Moskvi je

17.05.2022 15:12

Prosjecna plata 2000 pretvoreno u stanjcane eure....

Name

Luka

17.05.2022 14:01

Ulaze u zracni prostor nato kad su usli nije svedska kos i natu a kad su usli u zracni prostor turske koja je nato clanica odmah su ga turci oborili

ODGOVORITE
Name

Zamjena Teza

17.05.2022 14:06

Zali Boze ruske Poezije, Kulture i mladih rusa koji izginuse ili pobjegose za/od diktatora...koji je zelio da granice/istoriju mijenja igrajuci se rata po cijenu tudjih zivota i buducnosti ruskog naroda...poslije njega.

ODGOVORITE
Name

Zamjena teza ali

17.05.2022 15:13

U tvom slucaju.

Name

vas nato

17.05.2022 16:36

Sve treba poravnati da trava raste

Name

Prnjavor

17.05.2022 15:02

Odakle ideja uopšte russima da se oni pitaju u tuđoj kući?

ODGOVORITE
Name

Oni su ponosni

17.05.2022 20:48

Sto se pitaju u svojoj a i u Ruskoj Krajini je mnogo njihovog.Komsijske provokacije rijesavaju ostro po zasluzi...

Name

Pa vodite ljudi

17.05.2022 15:23

Ko se na Zapafu grcevito boti za truli sistem, sve hegemonovi montirani fdobro placeni licemjeri, toliko su se osilili i umrezili da ih apdolutno nije briga za gradjane obicne ljude u sopstvenoj zemlji a kamo li sire.....

ODGOVORITE