"Institucije umjesto sile zakona slušaju jednog čovjeka"

PDP smatra da se Republika Srpska nalazi u dubokoj ekonomskoj, demografskoj i političkoj  krizi, a da je uzrok ovih izrazito negativnih tendencija činjenica da su se najvažnije institucije Republike Srpske umjesto sili zakona Republike Srpske povinovale volji jednog čovjeka i uskoj interesnoj grupi oko njega.

Republika Srpska 15.05.2022 | 12:00
"Institucije umjesto sile zakona slušaju jednog čovjeka"

Činjenica je da je vlast u Republici Srpskoj i na BiH nivou, u situaciji najveće inflacije nakon rata uskratila privredi i građanima bilo kakve sistemske mjere: od odbijanja ukidanja akciza, smanjenja stope PDV-a na osnovne namirnice, povećanja boračkih primanja, pa do nastavka politike visokih nameta, što jasno pokazuje prirodu njihovih politika koje su se potpuno otuđile od naroda i privatnog privrednog sektora, naglašavaju iz PDP-a.

Najavljeno predizborno dijeljenje pomoći od po 100 КM nije ništa drugo nego bezočan pokušaj kupovine naklonosti birača pred izbore narodnim novcem, smatraju iz PDP-a, naglašavajući da građani treba da znaju da bi im na ovaj način trebalo dati po 300 КM, samo kad se u obzir uzme rast prihoda od PDV-a u prva četiri mjeseca ove godine.

-To je manje novca nego što je dato samo „Farmlandu“ i nekoliko puta manje novca nego što je iz budžeta dobila firma „Prointer“ 2020. i 2021. godine. Ova najava na najbolji način oslikava moto vladavine SNSD: „Nama narodne milijarde, a narodu pred glasanje mrvice“. Važne nacionalne teme, poput prenesenih nadležnosti, pitanja imovine, odnosa sa međunarodnim faktorom i odnosima unutar BiH po ko zna koji put su zloupotrijebljene u cilju predizborne manipulacije, navode iz PDP-a.

-Odustajanje od povrata svih najavljenih nadležnosti najbolja je potvrda da je od samog početka u pitanju farsa sa isključivim ciljem skretanja pažnje javnosti sa teškog stanja i korupcije koja vlada Republikom Srpskom. PDP ističe svoju opredjeljenost da istrajno i dosljedno radi na zaštiti najboljih interesa Republike Srpske i njenog naroda, na očuvanju i unapređenju ustavno-pravnog statusa i ovlaštenja Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom, te za uporan rad pravnim i političkim sredstvima da se imovina Republike Srpske u potpunosti formalno-pravno zaokruži kao njena neotuđiva svojina.  

PDP osuđuje politiku nametanja odluka od strane međunarodnog faktora i smatra takve poteze dijelom problema, a ne rješenja. 

-Članstvo Republike Srpske i BiH u EU i primjena EU zakonodavstva i standarda je strateški politički cilj i opredjeljenje PDP-a.

Na polju bezbjednosne i regionalne politike PDP podržava politiku Republike Srbije i smatra najboljim interesom Srpske da nastupa u punoj saglasnosti sa tom politikom. PDP podržava pridruživanje BiH inicijativi „Otvoreni Balkan“, što je važan mehanizmom za jačanje regionalne saradnje i ekonomije, kao i način da se kontroverzne teme iz prošlosti stave u drugi plan. 

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

&&&&

15.05.2022 10:59

Ovaj Dodik se ponaša. Ka neki. Kauboj. Neku silu. Nešto. Pa nije mu ovo dedovina. Ovo je sviju nas. Naroda. Sto živimo. Ovdje.

ODGOVORITE
Name

Mile

15.05.2022 11:37

Lopuza i bitanga, uništio ovaj narod vise no dusmani u zadnjih sto god.

Name

Re

15.05.2022 16:57

Samo kada se pogleda koliko su mladih porodica otjerali iz države. Ne treba ništa više ni gore.

Name

Upus

16.05.2022 05:57

Slika govori više od hiljadu riječi. A kada pogledate ovu sliku na šta vas asocira.

Name

Prle

15.05.2022 11:41

Ludi milojko zajahao skoro 20 godina, narod još luđi, i treba ovce šišati kao što je reko deda Mare. Mile fukara bio i fukara ostao. Fuj,fuj

ODGOVORITE
Name

Anja

15.05.2022 12:18

Nemojmo se previse veseliti cak i ako opozicija osvoji izbore. Stanivukovic je prevara, a koliko smo se radovali. Polako.

ODGOVORITE
Name

Đ. B.

15.05.2022 15:52

Anja po čemu je Stanivuković prevara??? Daj mi samo jedan primjer. Za manje od dvije godine je ispunio više od 90% predizbornih obećanja iako nema podršku ni skupštinske većine ni sa nivoa Republike Srpske, a ni sa nivoa države. Pored toga grčevito se bori protiv organizovanog kriminala podržanog od samog političkog vrha države. Dok god je duduk i njemu slični na vlasti mi se nemamo čemu boljem nadati! Ti ili si slijepa kod očiju ili si snsd-ova botina neviđena!

Name

RE Anja

15.05.2022 20:08

Nije isto u gradu dok je bila crvena sekta na vlasti i sada ima velikog pomaka ali s obzirom u kojim okolnostima radi gradonacelnik zbog bojkota vlasti i njihovog vode Dodika Drasko je mnogo uradio za Banjaluku i bori se i protiv gradske mafije i tuzioca i sudija i laznih tajkuna kao sto su Radisici Ilici Doko ekvator imnogi drugi

Name

Sale

15.05.2022 12:26

A ne smeta vam to isto u Srbiji, jos susjedni despot podrzava naseg, sta vi to zapravo hocete osim sto periodicno otkrivate toplu vodu

ODGOVORITE
Name

Balkane moj

15.05.2022 15:26

Tamo gde stranac s(v)e namece,nema napretka.

ODGOVORITE
Name

Tatar

15.05.2022 17:49

Eto ima napretka kod našeg Mileta koji sve razvalio i rastera. Nakon 15godina njegove neprestane pljačke sad je sebi umislio da je ovo sve njegovo.S takvim ljudima ćemo sigurno daleko dobaciti

Name

Zapravo

15.05.2022 17:05

Bolje je od strane opozicije iskoristavati povoljnosti, naravno da je figurativno kada se u danasenje vrijeme kaze rezim ... Ako vlast ima nesto sto nefunkcionise to je prilika i radno mjesto za opoziciju da popravi, samo mora da ne unistava ...

ODGOVORITE
Name

Ne branim nikoga

16.05.2022 04:33

Pitam.Zasto o tome nisu pricali proteklih godina? Koliko dugo je On na vlasti?Ko ga je podrzavao (obdrzavao) do sada? Ko vas danas podrzava?

ODGOVORITE