Gradska toplana spašena, radna mjesta sačuvana

Odbornici Skupštine grada Bijeljina jednoglasno su usvojili odluku kojom će “Gradskoj toplani” u Bijeljini biti odobrena novčana sredstva u iznosu većem od 600.000 KM za ispatu dugovanja dobavljaču za energente iz prethodnih grejnih sezona.

Republika Srpska 13.05.2022 | 16:00
Gradska toplana spašena, radna mjesta sačuvana

Gradska toplana u Bijeljini neće otići u stečaj. Radna mjesta su sačuvana, a građani koji koriste usluge bijeljinske toplane će i u predstojećoj grejnoj sezoni moći da računaju na tople radijatore.

Direktor toplane Rade Hadži-Stević je, iako svjestan brojnih problema u tom preduzeću, zadovoljan donesenom odlukom.

“Gradska toplana ima ogromne potrebe i probleme, od zastarjele mreže do malog broja korisnika. Ulazimo sada u period remonta. Finansijska sredstva koja su potrebna su ogromna ali ćemo mi raditi. Bilo je neophodno da se ovo momentalno riješi jer nam je mač visio nad glavom zbog eventualne blokade ili stečaja”, kaže Hadži-Stević.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović kaže da je nakon političkog pokušaja opstrukcije od strane  skupštinske većine predvođene SNSD-om konačno iz trećeg pokušaja preovladao razum.

Naglašava da ne odustaje od namjere da štiti interes zaposlenih u svim javnim preduzećima i ustanovama u gradu.

“Treba da odlučite sa kojih budžetskih pozicija ćete da uzmete iznos od 609.000 KM i preusmjerite za podrušku “Gradskoj toplani”. Morate da uzimate sa investicija, tekućih održavanja… a to znači da uzmete novac za krpljenje udarnih asfaltnih rupa i novac za košenje javnih površina”, kaže Petrović.

Podsjeća da je budžet koji donosi gradska skupština već dovoljno iskasapljen.

“Posebno je iskasapljen kada su u pitanju pozicije za održavanje zelenih javnih površina, održavanje puteva, asfaltiranje i po pitanju svih stavki koje znače da imamo čist, uređen i infrastrukturno opremljen grad”, objašnjava gradonačelnik Petrović.

Odbornici su jednoglasno usvojili i dva zaključka od kojih se jedan odnosi na “Gradsku toplanu”, rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

“Skupština je zadužila rukovodstvo toplane da uz izvještaj o radu za 2021. godinu, i plan rada za 2022. dostavi i plan sistemskih mjera za restruktuiranje i reorganizaciju preduzeća čijim bi provođenjem dugoročno napravili stabilno i ekonomski održivo preduzeće,  da se te mjere razmotre na sjednici skupštine grada”, kaže Đurđević.

Drugim zaključkom se od gradonačelnika Ljubiše Petrovića traži da na sledećoj skupštini dostavi prijedloge odluke za pomoć bijeljinskom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” i JU “Banja Dvorovi”.

“Ukoliko do toga ne dođe skupština će amandmanskim djelovanjem na prijedlog rebalansa budžeta za 2022. svakako obezbijediti ta novčana sredstva koja su im potrebna za normalno funkcionisanje”, poručio je Đurđević.

(BN) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Semberac

13.05.2022 14:10

Ostavite nešto i za košenje ambrozije pored puteva i ne kosite je prije septembra.

ODGOVORITE