Milomir Savčić smijenjen sa čela BORS-a

General Milomir Savčić privremeno je razriješen dužnosti predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske na 3. sjednice organizacije u Bijeljini. Raspravu i glasanje pratila je oštra rasparava i međusobne optužbe između delegata opštinskih i gradskih boračkih organizacija podijeljenih u dva tabora.

Republika Srpska 09.05.2022 | 16:35
Milomir Savčić smijenjen sa čela BORS-a

Uzavrela atmosfera i žučna rasprava obilježili su sjednicu Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske. Kolika je zapravo podijeljenost među borcima pokazalo je glasanje o privremenom razrješenju dužnosti predsjednika BORS-a, generala Milomira Savčića.

Oni koji su za razrješenje glasali kažu da ta organizacija bez vođstva ne može da funkcioniše, a da Savčić trenutno nije u mogućnosti da je vodi. Goran Šehovac, predsjednik Boračke organizacije Ilidžanski borac” kaže da Savčić ostaje počasni predsjednik BORS-a.

“Danas smo izvršili samo zamjenu nepravedno našeg osuđenog komendanta, generala, koji je predsjednik BORS-a, a koji je nepravedno osuđen od Tužilaštva BiH. Mi ćemo stati uz njega na svaki načine, fizički i finansijski. Svakako ćemo pomoći našem generalu kao i svim saborcima koji leže o zatvorima u BiH”, istakao je Šehovac.

Šehovac negira optužbe da je održana sjednica skupština nelegalna i tvrdu da odluka koja je donesena nije usmjerena protiv bilo koga. Dodaje ja su jednostavno protiv nerada u BORS-a.

“Pitam se zašto posleih 30 godina 1.500 djece poginulih boraca danas ne radi. Mora li dijete poginulog borca danas da da 10.000 KM nekom poslaniku ili parlamentarcu da bi radilo u nekoj javnoj instituciji. Zašto borci prve kategorije nemaju borački dodatak? Zašto RVI nije povećana penzija od 2008.”, upisao je Šehovac i dodao da niko ne može da kaže da je to u redu.

“Stav ove skupštine BORS-a, a o tome će se i glasati,  da se sa ove prioritetne tačke nećemo micati. To će biti naš ultimatum za sve vlade i sve narode skupštine Srpske”, naglašava Šehovac.

S druge strane, delegati koji su glasali protiv kažu da nisu zadovoljni radom BORS-a sa Savčićem na čelu ali da je, prema njihovim riječima, sramota smjenjivati generala u trenutnim okolnostima.
 
Zoran Gvozdenović, predsjednik Boračke organizacije Bratunac je uvjeren da će nakon sjednice skupštine stanje u BORS-u biti haotično. Dodaje da je bio protiv drugog mandata jer je, kaže  smatrao da nije ništa posebno za BORS.

“Međutim, smjenjivati ga sada kada je čovjek u problemima, u izgnanstvu je razočaravajuće”, objašnjava Gvozdenović.

Novi izbori u BORS-u se, kaže Šehovac, očekuju u toku 2023. godine. Po statutu Boračke organizacije predsjednika BORS-a mijenja potpredsjednik skupštine Boračke organizacije, odnosno predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca.

ava.

(BN)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Re

09.05.2022 15:28

Misli burle Ronhil da može vući borce za nos do kraja njihovog života sa svojim kupljenim papcima u RS.

ODGOVORITE
Name

Miso

09.05.2022 18:00

Nije ni trebao biti na tom mjestu, sve sto su mogli su uzeli.

Name

Jasan

09.05.2022 15:52

A zašto je smijenjen????

ODGOVORITE
Name

Brane

09.05.2022 19:22

Zasto??? E Boze pomozi

Name

Prijedor

09.05.2022 16:01

BORACKA iz Prijedora mora istjerati onog Predojevica, kriminalca na ulicu. Taj drzi politicke govore kao Titini komesari a na skupovima gdje bi se trebali borci pojaviti dolaze samo SNSDovi pozvanici. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Prijedor B

09.05.2022 16:07

Milomir nije ni trebao biti predsjednik . Od prvog dana je bio Dodikov covjek. Nista nije uradio po pitanjima od koristi za boracku populaciju.

ODGOVORITE
Name

Drinkovic

09.05.2022 16:42

Dobio bolje radno mijesto .

ODGOVORITE
Name

Петар Митић

09.05.2022 17:06

Било је и вријеме! савчић је био додиков играч!

ODGOVORITE
Name

Max

09.05.2022 17:42

Bilo je krajnje vrijeme da se smijeni.Nadam se da ce BORS,konacno,izabrati predsjednika koji ce raditi za interese boraca,a ne da bude sluga i poslusnik rezima.

ODGOVORITE
Name

Borac iz Modrice

09.05.2022 17:50

Zasto djeca palih boraca moraju da rade u javnim institucijama, je li to negdje pise kao obavezno ? Sta je sa nas zivih boraca koji ne radimo a firme u kojim smo radili nekad vise ne postoje ? Jedemo li i mi hljeb ? Koliko boraca nikad ne formira svoje porodice zato sto ih je republika srpska sutnula u .uzicu 96 kad je rat stao ?

ODGOVORITE
Name

Tatar

09.05.2022 19:55

Pa dosta je kalkulacija.Ili jesi ili nisi.A ovaj počeo muljati.Trebali su te davno maknuti.

Name

BORS

09.05.2022 20:21

E,pa druže,slabo si se borio!

Name

Idealno

09.05.2022 20:33

Dobro, čovjek je samo rekao jednu istinu, da se političarima mora dati deset hiljada za posao...i to je tačno. Svi mi znamo da su na taj način mnoga dezerterska djeca dobila posao u javnim institucijama. A imaš ti rafineriju u Modriči koja otpušta borce, čak i djecu poginulih boraca...

Name

???

09.05.2022 20:41

U pravu ste. Ja sam brat poginulog borca, i stric njegove djece, ali slazem se s vama. Kakvo drustvo smo napravili da djeca treba da ocekuju posao na osnovu bilo cega osim svojih vlastitih zasluga? Borcima i porodicama poginulih drzava je morala pruziti kvalitetnu finansijsku pomoc, besplatno i kvalitetno skolovanje, zdravstveno i slicne usluge jer su to zasluzili. Sve ostalo, ukljucujuci zaposlenje, moralo bi biti zasluzeno vlastitim radom. Ovako, napravili smo idiote i od nas samih i od te djece.

Name

Prijedorcanin M.

10.05.2022 04:17

Brozov general nije ni trebao biti imenovan.

Name

Mirkan

10.05.2022 07:21

Kakav narod takva i boračka. Kakva boračka takva i vlast. Kakva vlast takav i narod. Sve gore od goreg,i kao takvi nismo zaslužili da išta i imamo,a i ovo što imamo kratkoga je vijeka.

ODGOVORITE
Name

Konobar

10.05.2022 07:48

Najezim se kada cujem djeca poginulih boraca,to nisu djeca to su ljudi od trideset i vise godina,drzava im je sve dala pa sad hoce i posao i to na drzavna jasla , pa stvarno dosta je toga vise. A sta sa borcima koji su prezivjeli jel treba mozda i oni malo da zive.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

10.05.2022 09:25

Tako i treba kad si se borio za prava bogatih boraca, aj sad izaberite Legendu ili Vinka, ne silazi sa HEPIJA i pinka objašnjavajući što nismo propali onomad i izgubili, bagro

ODGOVORITE
Name

Solun

10.05.2022 09:27

Treba vratiti Ćurguza, on je odgovarao i Mili i Mirku...samo nije borcima...

ODGOVORITE
Name

Borac

10.05.2022 11:45

Vlast koja neprizna borce koi su stvorili državu neprizna ni državu znači dasu izdajnici boraca i države i naroda.

ODGOVORITE
Name

Zašto privremeno

10.05.2022 13:10

Nema tu nikakve sentimentalnosti , bio je igrač kriminalnog režima i sve što je mogao , radio je protiv istinskih boraca . Napokon , da borci izaberu nekoga , ko će raditi u korist tih istih boraca , a ne da borcima nameću predstavnike , najveći dezerteri i kriminalci , ili čak potomci ustaških krvoloka . Sada je i prilika da se vidi i po opštinskim boračim organizacijama , ko radi u korist boraca , a ko za interes režima i sve one koji rade u korist režima posmjenjivati i isključiti iz organizacije . Svaka čast za ovog predstavnika iz Sarajevske regije , mislim da se zove Šehovac .

ODGOVORITE