Kilaža predstavlja veliki problem za vojsku SAD

Vojska SAD mogla bi se suočiti sa nedostatkom osoblja, pa čak i smanjenjem nivoa spremnosti za misije zbog stalnih problema američkog stanovništva sa gojaznošću, navodi se u istraživanju koje je objavio "Žurnal nutricione edukacije i ponašanja".

Svijet 07.05.2022 | 15:52
Kilaža predstavlja veliki problem za vojsku SAD

Jedan od autora istraživanja nutricionista i asistent na Medicinskom koledžu Univerziteta u Kentakiju Sara Polis upozorila je da su povećanje broja kalorija u hrani i veće porcije dovele do gojaznosti u SAD.

Kao rezultat toga, smanjen je broj muškaraca i žena koji ispunjavaju uslove za regrutovanje, jer prelaze vojne standarde kada se radi o procentima masti u organizmu.

-To je kompleksan problem koji ima snažan uticaj na državnu bezbjednost time što umanjuje broj dostupnih regruta i broj kandidata za ponovno regrutovanje i potencijalno smanjuje spremnost za misiju – rekla je Polisova.

Prema tekstu istraživanja, broj muškaraca koji prelaze maksimalan indeks masti u organizmu prema standardima vojske udvostručio se od 1960. godine, dok je kod žena taj broj utrostručen, prenio je “Sputnjik”.

Polisova je izjavila da, osim kalorične ishrane, na broj dostupnih reguruta utiču i nesigurnost hrane i promenjiva demografija u SAD.

Osnovni trenažni pukovi sve više regrutuju žene, kao i pripadnike rasnih i etničkih manjina. Sve te grupe često imaju problem sa nesigurnošću hrane, odnosno nedostatak pristupa zdravoj hrani, a onda kao rezultat dolazi gojaznost.

Polisova je predložila nekoliko načina za rješavanje problema. Prvi prijedlog je da vojni lideri igraju ulogu u promovisanju edukacije o zdravoj ishrani u okviru oružanih snaga.

Osim toga, američke škole mogu da doprinesu borbi protiv gojaznosti uklanjanjem hrane koja je manje zdrava iz ponude i proširivanjem programa koji nude besplatne ili jeftine obroke učanicima.

Istraživanje podsjeća da je u SAD u određenoj mjeri gojazno oko 40 odsto odraslih i 18 odsto djece.

(Srna  Foto: Tanjug/AP)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Kilavi su oni

07.05.2022 15:36

Svakako osim iz vazduha kada zasipaju....

ODGOVORITE
Name

Boris

08.05.2022 06:40

Jedite i dalje GMO hranu i pričajte o zdravoj ishrani. Ne možete zrovati cijeli svijet a ne osjetiti posljedice

Name

Re:

08.05.2022 10:50

И то из ваздуха им направили нацисти из Њемачке, које су тамо скривали.

Name

Ha Ha

07.05.2022 18:18

Zdrava hrana je skupa, nezdrava je jeftina, u tome je caka ! Gladan stomak je lako nahraniti ali gladne oči nikako !

ODGOVORITE
Name

Duducenje po kukuruzima

07.05.2022 18:30

Bas objavio sputnjik, pa mi eto kao treba da vjerujemu. Putinova propaganda = lazovi. Dole putin, Sibir Republika!

ODGOVORITE
Name

Re:

08.05.2022 10:52

Није теби добро!

Name

Komentar

07.05.2022 19:05

To je tacno... vojska im puna trutova zbog ogromne kolicine hrane koja im je na izvolite... trebaju se ugledati na francusku vojsku... svi mrsavi ko skakavci, jer im je kuhinja gora nego u JNA. Iz licnog iskustva...

ODGOVORITE
Name

Re

08.05.2022 06:41

U JNA je hrana bila vrhunska. U ostacima JNA je hrana bila užas. IZ LIČNOG ISKUSTVA

Name

mrga

07.05.2022 19:43

Pa kad im je medijska mašina jača od struke, koja bi ih tjerala da često hodaju, sami spremaju hranu i manje jedu. Mene brine što je debelih sve više i kod nas. Debljina je jedini rak koji se može izliječiti.

ODGOVORITE