Vučić i lideri regiona na početku radova na terminalu za gas

- U grčkom gradu Aleksandrupoliju sutra će u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti obeležen početak radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Srbija 02.05.2022 | 16:57
Vučić i lideri regiona na početku radova na terminalu za gas

Ceremoniji će, kako je najavio Evropski savet, prisustvovati predsednik Saveta Šarl Mišel, grčki premijer Kirjakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Vučić i predsednik vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Iz Brisela napominju i da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da, što pre, smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savet.

Micotakis je na nedavnoj sednici vlade rekao da je novi terminal LNG u Aleksandrupoliju za skladištenje i gasifikaciju veoma važan infrastrukturni projekat koji bi, u kombinaciji s drugim inicijativama, za manje od 20 meseci mogao da obezbedi diverzifikaciju izvora snabdevanja, ne samo Grčkoj već i celom Balkanskom poluostrvu, prenela je makedonska agencija MIA.

(Tanjug Foto: Printskrin) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Bravo amerika

02.05.2022 16:35

Sad se evropa ukopala totalno . Zalosno da u evropi nema nijednog politicara da zna voditi nezavisnu politiku. Ameri zaguzvali u evropi i sad ih kao fol spasavaju. Kupovacete sve za tu cijenu koju oni odrede!!

ODGOVORITE
Name

Re

02.05.2022 17:59

Vučić svakodnevno vodi ekonomske teme u interesu Srbije. A Dodik, i elita orgijaju po šatorima.

Name

Re

02.05.2022 19:04

Evropa se ukopala onog dana kada je EEZ pretvorila u EU, ekonomski prostor bez ikakve vlastite potrebe, radi lakseg ostvarenja americkih ciljeva ili britanske krune, pretvorila je u politicku Uniju, koja je sve samo ne Unija nezavisnih drzava, prakticno te zemlje nemaju nikakvu nezavisnost ili suverenitet, Hrvatska...Slovenija...su veci suverenitet imale u SFRJ ili pogotovu Kraljevini Jugoslaviji...to je cinjenica, ovi danas imaju samo drzave samo formalno: zastava, himna, funkcioneri, sport, ...mozda jos nesto, a monetarna politika, ekonomska, privredna, drustvena, vjerska, kulturna...sve je u rukama amerike ili krune, kakogod, ali prvog nivoa menadzmenta svjetske vlade u sjenci, koji zatim preko premijera i uopste izvrsne vlasti u svakoj pojedinacnoj clanici, sprovode tu utopijsku politiku... EU je stvorena radi lakseg upravljanja sa svakom od 27 zemalja clanica nekom spolja preko jedne politicke poluge. Zamisli da sad Bajden treba u svaku od 27 zemalja slati po jednog savjetnika...mjesecima bi trajao proces komunikacije, ovako nazove Brisel i zavrsi stvar za dan...

Name

mislim

02.05.2022 16:36

Moze i bez Rusa a nase budale misle kako ce potonuti Evropa bez ruskog gasa.

ODGOVORITE
Name

Zoran

02.05.2022 17:28

Prijatelju može se bez svakoga ali ćeš plaćati to sto si plaćao do sad rusima placati duplo skuplje amerima ili nekom drugom. Biće zabavno zar ne i onda nemoj kukati kako je sve poskuoilo.

Name

LawAndOrder

02.05.2022 19:42

Bravo za komentar. Ko god ima bilo kakvu management poziciji u Sjevernoj Americi Vas razumije. Postoji gvozdena hierahija i svaka odluka ide na dole (top->down) a sprovodi se bez pogovora. Sve je praćeno sinhronizovanom propagandom (Public Relationship) koji ispira mozak i svaku odluku opravdava. Svaki biznis ke takav, rat u Ukraini je za njih samo biznis, postojanje EU takodje.

Name

mislim

02.05.2022 16:37

Bice teze rusima bez evropski para neko evropi bez ruskog gasa.

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.05.2022 17:12

100 -%

Name

Ambasador

02.05.2022 17:23

Plakat će rujo za evropskim tržištem

Name

Cop

02.05.2022 17:32

Rusija jedva ceka da evropa ne kupuje od njih nista. Da sve okrenu Kini I sve njihovo bude mnogo jeftinije I Sav svjet pobjede ekonomski a ne rato. Mnogo su glupi ameri I evropa