Lavrov: Mi se ne igramo pojmom "nuklearni rat"

Rusija ne smatra da se nalazi u ratu sa NATO, takav razvoj događaja bi povećao rizike od nuklearnog sukoba, što ne smijemo dozvoliti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Svijet 29.04.2022 | 21:39
Lavrov: Mi se ne igramo pojmom "nuklearni rat"

- Na žalost, osjećaj je kao da NATO smatra da vodi rat protiv Rusije. NATO, SAD, evropski lideri, mnogo njih, uključujući lidere Velike Britanije, SAD, Poljske, Francuske, Njemačke i, naravno, šef evropske diplomatije Žozep Borelj – svi oni javno govore da predsjednik Rusije Vladimir Putin mora da izgubi, da Rusija mora biti pobijeđena. Kad neko koristi takve termine, moje mišljenje je da onda oni smatraju da vode rat protiv onoga ko bi trebalo da ga izgubi - naglasio je ruski šef diplomatije.

Lavrov je takođe naglasio i da Rusija nikome ne prijeti nuklearnim ratom, već da razgovore o tome pokreću zapadne zemlje.

- Ne igra se Rusija riječima "nuklearni rat". Da li se sjećate kada je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski još u januaru rekao da je Ukrajina napravila grešku kada je odbacila svoj nuklearni status. Tada je on rekao i da bi Ukrajina trebalo da razmisli da uvede nuklearno oružje. Nedavno je i poljski premijer izjavio da će Varšava pozdraviti odluku da se na njenoj teritoriji razmjesti nuklearno naoružanje, odnosno premještanje američkih bojevih glava iz Njemačke u Poljsku. Mi se nikada ne igramo sa takvim opasnim pojmovima. Nikada. Mi moramo da budemo doslijedni zajedničkoj izjavi "nuklearne petorke" da atomski rat ne sme da bude pokrenut. Međutim, Zapad bi trebalo da obuzda sve te poljske i ukrajinske činovnike koji ne vide opasnost u tim izjavama - naglasio je Lavrov.

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini biće završena čim budu ispunjeni svi zadati ciljevi, ponovio je Lavrov u intervjuu za televiziju "Al Arabija".

Takođe je rekao i da Rusija ne koristi plaćenike u Ukrajini.

- Sirijci imaju puno svojih problema, uvjeravam vas - rekao je on.

Naveo je i da bi pregovori Moskve i Kijeva mogli da budu daleko uspješniji da je Ukrajina dosljedna po pitanju svojih stavova.

- Kada bi ukrajinska strana bila fer po pitanju pregovora, kada bi poštovali te dogovore koje smo uspjeli da napravimo, mi bismo nešto i postigli na pregovorima. Zaglavili smo se zbog njihove nedosljednosti jer stalno hoće da se igraju rata. Koliko mogu da razumijem, imajući u vidu instrukcije Vašingtona, Londona i drugih prestonica, pregovori se neće ubrzati - istakao je Lavrov.

Zapad ne može da dočeka trenutak da Rusija zamoli za oproštaj i kapitulira zbog sankcija, izjavio je Lavrov.

Međutim, da bi neko povjerovao u to da će talas sankcija uspeti da nas zaustavi, da zovemo nekoga upomoć i da molimo za oproštaj, onda bi taj neko trebalo da bude loš u planiranju i da ništa ne zna ni o spoljnoj politici Moskve, ni kako da sarađuje sa Rusijom - zaključio je Lavrov. 

(Sputniknews.com)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Kimi

29.04.2022 19:46

Nema budale bez stare budale!!!

ODGOVORITE
Name

Baš tako

29.04.2022 21:23

Šta napriča čovjek.Nije ni Rusima lako ko im vodi državu

Name

Gavrilo Princip

29.04.2022 21:37

Vjerovatno misliš na sebe. U pravu si, nema dileme.

Name

Kobe

30.04.2022 04:08

A ti si Gavrilo u cvijetu mladosti i pravi primjerak reinkarnacije čiste gluposti

Name

re

30.04.2022 07:53

Ko vas benda u svijetu za nešto ozbiljno ,isto kao burlu nekažnjenog tajkuna u RS.

Name

Nostradamus

30.04.2022 10:20

Ko je do sada u ratu ispalio dvije atomske bombe,a tada se cijeli svijet radovao.Drugo pitanje zasto se proizvodi Atomske bombe?

Name

BOY

29.04.2022 20:01

Od samog početka rata upućene su prijetnje nuklearnim oružjem od strane Putina.

ODGOVORITE
Name

APIS

29.04.2022 21:43

Nemaš ti nikakav argument, zato i lažeš. Imaćeš, uostalom, priliku da se uvjeriš čime Rusija prijeti i zašto svjetski ološ i zlikovci stalno ističu ono poznato: To ne dolazi u obzir, to bi značilo rat sa Rusijom. Toliko mudroseru, pročitaj nešto...

Name

Re Boy

29.04.2022 22:19

U pravi si druze. Citao sam i ja na zapadu, kako na samom pocetku rata Putin prijeti zapadu sa nuklearnom ratu i Lavrov je juce jos jednom potvrdio da je moguc 3. svijetski rat. Vide rusi da su ga po*usili pa hajde da uvucemo citav svijet u rat. Ovako ako odustanu i prestanu bice ponizeni i velika je bruka za njih kao sila da nisu uspjeli.

Name

Apisa ti tvog

29.04.2022 22:32

Imaš ti pojma,zadnja dva dana kod Solovljeva javno se zagovara upotreba nuklearnog oružja,rusi su zlo i to je činjenica.

Name

Re Apis

29.04.2022 23:26

A ti si kao malo nešto pročitao "Apise", pa se razumeš u svetsku politiku. Činjenica je da su SAD navukle Rusiju "na tanak led" kao niko. Preko krtica u FBS su stvorili sasvim pogrešnu sliku o stanju podrške Rusiji kako u Ukrajini od civilnog stanovništva, tako i do podrške u celom svetu! I pticama na grani je jasno da je "akcija" trebala davno biti završena tj. Ukrajina pokorena, imenovano novo prorusko vodstvo i bar sve od Dnjepra pripojeno Rusiji. Stanje na terenu ni približno tome, a već 3. glavnokomandujući "specijalne akcije" je postavljen!? Nazad se ne može, jer bi to bio totalni poraz Rusije, a napred gotovo da ne ide. U ovome su najveći gubitnici Ukrajina, ali odmah iza nje Rusija. Profitira SAD "bez ispaljenog metka". Ne da su ispali naivni, nego mnogo glupi i jedni, a pogotovo drugi, koji su važili za svetsku silu i u obaveštajnom sektoru!

Name

Gerasimov

29.04.2022 20:08

Vrhovni komandant ruske vojske, general armije Valerij Gerasimov, navodno je preuzeo operativno i taktičko zapovijedanje ruskim snagama koje trenutno učestvuju u ofanzivi na istoku Ukrajine iz smjera Izjuma. Gerasimov je već stigao u ruski vojni komandni centar kraj Izjuma, odakle će preuzeti komandovanje lokalnim snagama od nedavno postavljenog komandanta operacije u Ukrajini, generala armije Aleksandra Dvornikova.

ODGOVORITE
Name

Re

29.04.2022 21:02

Izvini nisam te prepoznao generale????

Name

Huta

29.04.2022 23:02

15 dana poslije: Vrhovni komadant OS Rusije, Vladimir Putin navodno je preuzeo operativno i taktičko zapovijedanje ruskim snagama koje su trenutno u defanzivi na istoku Ukrajine. Putin je već stigao u ruski vojni komandni centar....

Name

Vi, ruski rezim

29.04.2022 21:01

Niste Rusija, niste legitimni da predstavljate Rusiju, vi niste izabrani, vladate dozivotno, vi zloupotrebljavate Rusiju za svoje Interesse, sve ovo ne Ide na ruku Rusiji, vi ste obicna Banda koja ce zavrsiti na sudu, zlocinci sve do jednog. Ruski narod da zna pravu istinu nikada vas ne bi izabrao, tu ste jer ste sve medije informisanja zabranili, svoju propagandu sirite, manipulisete.

ODGOVORITE
Name

Re Lavrov

29.04.2022 22:21

Zapad bi trebao da obuzda Poljske i Ukrajinske cinovnike, pa jel se ti covjece pravis glup i corav, pa zapad im to i naređuje da tako govore i da se tako ponasaju

ODGOVORITE
Name

Mo

29.04.2022 23:33

Čuj, Ukrajinci nisu dosljedni?! Stari lažove, gdje je bila tvoja dosljednost kad si u februaru cijeli svijet “uvjeravao” (lagao) da Rusija neće izvršiti invaziju. Pročitan si ko bukvar, kao i tvoj šef.

ODGOVORITE
Name

Vrijeme

29.04.2022 23:55

Je doslo da Nato obajvi rat Rusiji i da se to vise zavrsi. Ko je jaci nek pobjedi nek se rokaju nuklearkama pa ko jaci i bolji nek pobjedi. Danas Rusi sutra ce napast kinezi tako da je svejednosvjet propada ionako

ODGOVORITE
Name

Rusoljupci

30.04.2022 03:46

Skinite Ruske naocale,,, Putin je rat izgubio,,,atom Rusi nesmiju upotrijebiti ,ako nema europe nema ni Rusije,,, Eto vam ga na ,Putin prizna Kosovo,zabi vam noz u ledja a vi i dalje ko navijacka horda samo da se i dalje ubija.

ODGOVORITE
Name

bg

30.04.2022 05:31

Kad mator čovjek laže zvuči grubo i glupo.

ODGOVORITE
Name

NUKLEARNI RAT

30.04.2022 05:43

Izaziva zapad,ne pomišljajući da bi oni bili prve mete. Žao mi je naroda,a SATANE BJELOSVJETSKE TREBA UNIŠTITI NA NAJBOLNIJI NAČIN.

ODGOVORITE
Name

Uman i razborit

30.04.2022 06:12

Svaka čast ovom gospodinu.

ODGOVORITE
Name

Ahab

01.05.2022 19:35

Mislim da se ni ovome vise ne smije nista vjerovati, posto je upravo izgovorio dvije direktne lazi: da nikome ne prijete nuklearnim ratom a Putin prijetio OTVORENO bar pet puta, i da ne koriste placenike, kad imaju bar tri grupe.

ODGOVORITE