"Janša preko Dodika blokira istrage, a zauzvrat stopira EU sankcije Dodiku"

Janša preko Milorada Dodika opstruiše i blokira istrage (SIPA, Tužilaštvo BiH), a zauvrat Janša blokira donošenje sankcija EU za Milorada Dodika. Ima tu još sumnjive saradnje, kazao je Bećirović.

Bosna i Hercegovina 25.04.2022 | 14:29
"Janša preko Dodika blokira istrage, a zauzvrat stopira EU sankcije Dodiku"

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubaljani (IFIMES), prokomentarisao je pobjedu Roberta Goloba, odnosno poraz Janeza Janše na opštim izborima u Sloveniji rekavši kako su se Slovenci plebiscitarno odlučili za Evropsku uniju i tako pokazali da neće tolerisati vladavinu Janše kao Viktora Orbana.

- To je jedna situacija u koju je Slovenija dovedena, koja se nije mogla ni zamisliti prije par godina. Sam Golob je svoj pokret nazvao Sloboda što simbolično i stvarno znači da Slovencima povrati slobodu što se i desilo. To je istovremeno poruka koliko su demokratije ranjive i da je potrebno "bdijenje" nad demokratijom i institucijama jer se preko noći sve može pretvoriti u suštinsku suprotnost kao sto se desilo u Sloveniji za vrijeme vladavine Janeza Janše, kazao je profesor Bećirović.

Bećirović je podsjetio i na prošlogodišnji "non paper" koji se dovodio u vezu sa Janšom i koji je govorio o mogućnostima podjele BiH. Taj dokument su mnogi smatrali kao Janšinom vizijom rješenja izazova na zapadnom Balkanu.

- Bosna i Hercegovina ima važnu ulogu za Janeza Janšu jer se u BiH odvijaju finansijske istrage, koje se povezuju sa nezakonitim finansiranjem njegove Slovenske demokratske stranke (SDS). Janša preko Milorada Dodika opstruiše i blokira istrage (SIPA, Tužilaštvo BiH), a zauvrat Janša blokira donošenje sankcija EU za Milorada Dodika. Ima tu još sumnjive saradnje, kazao je Bećirović za Klix.

(Klix)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Istina

25.04.2022 12:44

SNSD-e ce sutra podrzati HDZ-ov predlog izbornog zakona, iako se u njemu ne spominju legitimni Srbi.

ODGOVORITE
Name

zna se

25.04.2022 16:53

gdje ćeš legitimnije srbe od mileta i njegovih pajdaša

Name

Mile

25.04.2022 12:50

Kumrovacka skola

ODGOVORITE
Name

Mile Bosanac

25.04.2022 13:05

Jel Miletov jaran, jel neki kriminal u pitanju!! Nevjerovatno!

ODGOVORITE
Name

Hehe

25.04.2022 13:14

Ovaj duduk pravi baksus, kog god podrzi taj izgubi

ODGOVORITE
Name

Boja

26.04.2022 07:09

Nije on duduk, on je milijarder, mi smo duduci i ovce.

Name

Miroslav

25.04.2022 13:14

Janša je jedan od ozbiljnih Slovenačkih političara. Radi isključivo u interesu svoje zemlje. Da nema državnog interesa, on u nemoguću državu ni svraćao nebi. Tako je bilo pre Janše, tako je bilo sa Janšom, tako će biti i posle Janše. Šta umišljate, da ste važni, dobro je da bilo ko svrati u nemoguću državu? Sastao se sa Dodikom, on bi se sastao sa bilo kim, ako bi njegova država imala interes. I još nešto, i u Sloveniji se svađaju političari, ali u okviru pristojnosti, van granica države su svi kao jedan. A kod nas ko pređe granicu nemoguće države vređa, zahteva sankcije, izolaciju, hapšenje, za svoje političke konkurente. Osim toga Slovenija je država, a kod nas razulo, od tri naroda dva ne žele takvu državu. Bavite se svojim poslom, ne stvarajte neprijatelje preko granica, toliko ste ih već stvorili, da ste stvarno postali nemoguća država. Da vam nije stranaca, raspali bi se na param parčad.

ODGOVORITE
Name

Gluposti

25.04.2022 13:15

Svako misli da sve zna pa i ovaj Bećirović.EU neće uvesti sankcije Dodiku jer je Dodik kao neposlušno dijete nakon dva šamara opet postao servilan i jako poslušan kao i ranije.U pravu je Nebojša Vukanovića kada kaže da su sankcije koje su Dodiku uveli SAD i Velika Britanija nevažne.Dodik nema nikakve imovine u tim zemljama i sankcije su sa aspekta spašavanja ovog naroda od Dodika potpuno nevažne.

ODGOVORITE
Name

Ich

25.04.2022 13:43

Što je stopirao stopirao je.Sad može samo da stopira Dodiku pozdrave

ODGOVORITE
Name

RG

25.04.2022 13:55

Sve kriminalci al steže se obruč, neznam ja sa kim se Dodik sretao u Danilovgradu i šta je radio kod Miločana u nešosrednoj blizini Milove vile.

ODGOVORITE
Name

realnost

25.04.2022 14:18

Hapsite lopurdu, na sta se ceka?

ODGOVORITE
Name

Xxx

25.04.2022 14:43

Kome ta pokvarena EU uvodi sankcije da puste narod da normalno razmislja vidjeli bi kakva je to organizacija

ODGOVORITE
Name

M.N

25.04.2022 16:37

Dodik je poput pudlice , kada ga stisnu uza zid počne da cvili i legne na šape.

ODGOVORITE
Name

Izbjeglica

25.04.2022 19:11

Politika u svrhu punjenja privatnih dzepova.

ODGOVORITE