Sjećanje na nedužne – pomen stradalim radnicima RTS-a

Na današnji dan, 1999. godine, NATO je navođenim raketama pogodio zgradu Radio-televizije Srbije i ubio 16, a ranio 18 radnika.

Srbija 23.04.2022 | 08:40
Sjećanje na nedužne – pomen stradalim radnicima RTS-a

Pre dvadeset tri godine, u noći između 22. i 23. aprila, NATO je bombardovao zgradu RTS-a i ubio 16 radnika RTS-a. U dva sata i šest minuta kod spomenika "Zašto" u Tašmajdanskom parku održan je pomen stradalim radnicima RTS-a. Poštu su im odali članovi porodice, zajedno sa predstavnicima RTS-a i drugih institucija i organizacija.

Prvi put u istoriji ratovanja pogođena je jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj.

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vesti, u dva sata i šest minuta, 23. aprila 1999. godine.

Tada je poginulo 16 radnika RTS-a koji su stradali na svojim radnim mestima.

Ubile su ih bombe NATO-a koji je zgradu RTS-a proglasio za legitiman vojni cilj suprotno svim pravilima i običajima ratovanja, iako su znali da se u njoj svake noći nalazi između 150 i 160 ljudi, civila.

U napadu su poginuli: Jelica Munitlak, šminker, Ksenija Banković, video-mikser, Darko Stoimenovski, tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović, tehničar u masteru, Dragorad Dragojević, radnik obezbeđenja, Dragan Tasić, električar, Aleksandar Deletić, kamerman, Slaviša Stevanović, tehničar, Siniša Medić, dizajner programa, Ivan Stukalo, tehničar, Dejan Marković, radnik obezbeđenja, Milan Joksimović, radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović, tehničar u masteru, Slobodan Jontić, monter, Milovan Janković, precizni mehaničar, i Tomislav Mitrović, režiser programa.

Za pogibiju radnika RTS-a do sada je odgovarao Dragoljub Milanović, koji je 2002. osuđen na deset godina zatvora zbog nepoštovanja naređenja Savezne vlade, po kojem je zaposlene i tehniku trebalo da izmesti iz zgrade u Aberdarevoj ulici.

Vence na spomenik "Zašto" položili su članovi porodica stradalih radnika, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Gradske opštine Palilula, sindikata RTS-a, novinarskih udruženja, nevladinih organizacija, kolege i prijatelji. 

(RTS)

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Igipop

23.04.2022 07:15

Narod treba da zahvali Milosevicu i rukovodstvu a ne da optuzije NATO

ODGOVORITE
Name

???

23.04.2022 11:37

Da li si ti normalan? Od kada su tehnicari i cistacice u jednoj medijskoj kuci legitimna meta bombama? Sta god da je bio povod bombardovanju (koje, usput receno, nije odobreno od strane SB UN-a), jedini krivac za smrt ovih civila je NATO. Svi mi koji smo zivjeli u Srbiji u to vrijeme znamo odlicno koji su grijesi Milosevica i tadasnjeg rukovodstva Srbije, ali ovo nikako ne spada u tu kategoriju. Iskreno, ne postoji zamislivo opravdanje da se ovako nesto desi bilo gdje i bilo kada.

Name

???

23.04.2022 15:23

Ne budi cinična, idiote! Ljudima je naređeno da ostanu! Majmune!

Name

ZIKAZ

24.04.2022 13:00

NATO je kao SNSD-e, skup bandita i olosa.

Name

Šta Reći

23.04.2022 07:55

Po NATO standardima, to je bio legitiman vojni cilj, a poginuli Radnici su kolateralna šteta ! Kada neko drugi, uradi isto ovo, onda je to veliki ratni zločin ! Vječna Slava Poginulim !

ODGOVORITE
Name

Jode

23.04.2022 07:56

Sjećamo se i zato i Srbija i Srpska nikad u Nato, jer to su naši neprijatelji.Kako su činili zlo nama neka im bog vrati 100% gore.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

23.04.2022 08:19

Zasto nikad niko nije odgovarao za te zivote.Vladajuca struktura bila obavesten da ce bombardovati tv.Ko je natjerao radnike da ostanu u zgradi?

ODGOVORITE
Name

Šonene

24.04.2022 06:11

Zašto nisu Amerikancima uveli sankcije zbog ovoga gnusnog čina?

ODGOVORITE