Veće cijene ribe: Građane i post skupo košta

Manjak ribe na tržištu, ali i povećana potražnja podigli su cijene ove namirnice, a kako naši sagovornici iz ribarskog sektora ističu, i u narednim mjesecima očekuje se dodatno poskupljenje.

Republika Srpska 18.04.2022 | 10:54
Veće cijene ribe: Građane i post skupo košta

Naime, Zoran Tepić, direktor firme "Tropik ribarstvo - ribnjak Janj", kazao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da se  bilježi rast cijene ribe u posljednje vrijeme.

"Ali u odnosu na  druge prehrambene namirnice, riba i riblji proizvodi nisu toliko značajno poskupjeli", kazao je Tepić i dodao da su cijene u porastu  za  sedam do  15 odsto, zavisno  od proizvoda.

"Ono što je izvjesno je da i u drugoj polovini godini, odnosno od maja, juna, očekujemo nešto 'značajnije' cijene", pojasnio je Tepić i dodao da, ukoliko se desi da dođe do rasta cijene električne energije, te ostalih ulaznih sirovina,  sigurno je će rast cijene ribe biti na visokom nivou.

Kako je rekao, oni svu ribu koju proizvedu  prodaju u kratkom roku.

"Budući da smo mi preduzeće koje izvozi ribu, ali snabdijeva i domaće tržište, definitivno  je da  prodamo svu ribu koja nam biološki stigne za prodaju, odnosno do konzumne veličine", kazao je Tepić.

Pojasnio je da od početka godine imaju mnogo više zahtjeva za kupovinom, ali kako kaže, nemaju  dovoljne količine, jer ne mogu  proizvesti  ribe u skladu sa zahtjevima.

Kako je rekao, očekuju da ova godina bude povoljnija za proizvodnju, dodajući da je trenutna cijena oslića od 7,50 do 10 KM  po kilogramu, pastrmke od 9,50 do 11 KM, šaran  košta i do devet maraka po kilogramu.

Darko Lazić, vlasnik ribarnice "Darko" iz Bijeljine, kazao je da tanka ponuda, a velika potražnja dižu cijene ribe.

(BN/Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

GTI

18.04.2022 09:14

Nekabposte na vodi,to je post. Kakva riba

ODGOVORITE
Name

Borac

18.04.2022 13:19

Sada ce vam se stanje popraviti,nakon mitinga i podrske dodigu.

Name

Iskreno

18.04.2022 11:14

Gledam prodavnice pune robe, ali korpe poluprazne. Što veče cijene, narod kupuje manje i samo što mora. Prema tome, možete ditati cijene koliko hoćete, narod će kupovati koliko može. Bacajte ili smrzavajte ribu, meso, to je stvarnost.

ODGOVORITE
Name

gladne oci vazda

18.04.2022 11:37

Koliko moras biti drzak i biti bezboznik ,pa da narod u ove dane pozivas na osudu necega!!!!Koliko drzak da djelis narod i kazes da je neka crvena linija sad postavljena!Narod je davno imao hiljadu crvenih linija i egzistencijalnih pritisaka i niko to nije uobzirio!Pa zar bi narod RS iseljavao u kolonama❓❓Narod je odavno preko crvene linije ozisso jer su ga tvoje pristslice tj bezboznici natjerali!!

ODGOVORITE
Name

Ex Prijedorcanin

18.04.2022 11:40

Ribnjak Sanicani kod Prijedora nekad u Jugi bio najveci izvoznik šarana ,a danas opljackana baruština u stečaju.Eeee da je takav jedan resurs dati Švabi ,od istog bi hranio pola Njemacke,dovodio lovce na divlje patke,papreno ubirao taxu i ko zna sta jos .Medjutim ,nema vlast tala u tom poslu ,bolje devastiraj sve kao i do sada.Tuga i jad.Pozzzz iz Augsburga.

ODGOVORITE
Name

Srbin

18.04.2022 19:16

I mi smo postili na krompir i pasulj. Nije bilo svaki dan ribe. Umjesto ribu poparu dobro posoli i zali vodom.

ODGOVORITE