Sjeverna Koreja: Dan sunca uz ples i vatromet (VIDEO)

Sjeverna Koreja je obilježila godišnjicu rođenja osnivača države Kim Il Sunga masovnim plesom, vatrometom i pozivima na čvršću lojalnost lideru Kim Džong Unu, ali očekivane vojne parade nije bilo, prenosi Gardijan.

Svijet 16.04.2022 | 07:38
Sjeverna Koreja: Dan sunca uz ples i vatromet (VIDEO)

Sjevernokorejska državna televizija je prikazala snimak plesa hiljada mladih ljudi, muškaraca u bijelim košuljama i žena u živopisnoj tradicionalnoj odjeći, na trgu u Pjongjangu, dok je vatromet osvjetljavao noćno nebo, navodi britanski list.

Učesnici manifestacije su izdizanjem žutog cvijeća formirali simbol vladajuće Radničke partije Koreje, a na snimcima državnih medija prikazan je Kim kako maše sa balkona koji gleda na ogroman trg u Pjongjangu, nazvan po njegovom djedu Kim Il Sungu, dok ogromne kolone ljudi koji nose crveno cvijeće i transparente sa političkim sloganima marširaju ispod.

Član politbiroa vladajuće Radničke partije Ri Il-Hvan, održao je govor u kojem je pozvao na lojalnost i poručio da će Sjeverna Koreja “uvijek biti pobjednik“ pod Kimovim vođstvom, navodi Gardijan.

Nije poznato da li je Kim održao govor tokom jučerašnje proslave, a državni mediji nisu prenijeli nikakve komentare zvaničnika prema SAD ili Јužnoj Koreji, prenosi britanski list.

Rođendan Kim Il Sunga je najvažniji nacionalni praznik u Sjevernoj Koreji, gdje porodica Kim vlada sa snažnim kultom ličnosti od osnivanja Sjeverne Koreje 1948. godine.

Kim Džong Un je treća generacija njegove porodice koja vlada Sjevernom Korejom, nakon što je njegov otac preminuo krajem 2011. godine.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Eh, evo

16.04.2022 05:54

Idealnog modela vladavine za neke dozivotne vladare, Kult licnosti, spomenici njima itd.

ODGOVORITE
Name

Da Da

16.04.2022 07:03

To se postepeno uvodi i u ostatku Svijeta ! Naj sigurniji model vladavine !

Name

Don Kihot

16.04.2022 13:58

To ti je parada Milokrade a ne tvoja sprdačina.A slični ste u obmanjivanju ljudi,još samo kad te vidimo da histerično vrištimo tebi i tvojim potomcima.I tučemo se u prsa.....

Name

Bosanac

16.04.2022 06:00

Ovaj isti ko nas ridjan Dodik svi mu plesu

ODGOVORITE
Name

Ako je praznik

16.04.2022 20:24

Neka vam je srecan praznik.

ODGOVORITE