Šmit za Tanjug: Niko ne želi da uzme nešto od Republike Srpske ili srpskog naroda

"Niko ne želi da uzme nešto od RS, ili srpskog naroda u Srpskoj. Potreban je razuman pristup. Spreman sam da tome dam svoj doprinos. Mislim da sam poznat kao neko ko ne nameće odluke, već sam jedino naredio da treba da „otvorimo igru, i da molim sve da dođu i igraju", rekao je on.

Republika Srpska 14.04.2022 | 12:35
Šmit za Tanjug: Niko ne želi da uzme nešto od Republike Srpske ili srpskog naroda

- Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit ocenio je danas, u intervjuu Tanjugu, da svi u Evropi treba da shvate da je Srbija veoma važna zemlja, posebno u ovom trenutku.

Šmit je, govoreći o razgovoru koji je danas imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da su razgovarali o brojnim stvarima, ali da ne želi da govori o detaljima.

"Moj utisak je da svi u Evropi treba da shvate da je Srbija veoma važna zemlja posebno u ovo doba. Kandidatura za članstvo Srbije u EU je veoma važna. Lično bih želeo da vidim Srbiju kao deo evropske zajednice", podvukao je on.

Na pitanje da li je objasnio Vučiću zašto je koristio Bonska ovlašćenja, Šmit je rekao da je, kada je reč o državnoj imovini, mesecima ukazivao da je potrebno da se postigne dogovor u saglasnosti sa odlukama Ustavnog suda i Dejtonskog sporazuma.

"Pošto je bio napravljen korak, bio sam u situaciji da sam morao da pokažem ne ''crveni'' već "žuti karton". Taj karton znači ostaješ u igri, ali moramo da razgovaramo o ponašanju i perspektivama", objasnio je Šmit.

Upitan za ulogu Vučića i Srbije u stabilizaciji BiH, ukazao je da svakako ima uticaja, ali da o stvarima u BiH odlučuju njeni građani, to jest njihovi izabrani predstavnici.

"Kao predstavnik međunarodne zajednice ne želim da preuzimam odgovornost. Odluka je na izabranim političkim predstavnicima građana, ili onima koji će biti izabrani u oktobru", poručio je Šmit.

On je naglasio da u BiH uticaj nema samo EU, već ima i igrača izvan Unije što čini stvari komplikovanijim.

"Ne vidim da postoji opasnost od rata u BiH, ali vidim da je potrebno da se radi na smanjenju tenzija", naglasio je on.

Na pitanje da li bi se sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom odgovorio je "u svako doba".

"Niko ne želi da uzme nešto od RS, ili srpskog naroda u Srpskoj. Potreban je razuman pristup. Spreman sam da tome dam svoj doprinos. Mislim da sam poznat kao neko ko ne nameće odluke, već sam jedino naredio da treba da „otvorimo igru, i da molim sve da dođu i igraju", rekao je on.

Na pitanje da li namerava da svrgne Dodika, kazao je da je čuo da postoje glasine da neko želi da ga hapsi.

"To je glupost. Mogu mu garantovati da nemam nameru i neću preduzeti ništa čime bi mu ograničio slobodu rada i kretanja. Ali očekujem da možemo da se vratimo za pregovarački sto. Ne možete tražiti dijalog i imati samo monolog. Imam utisak da je Dodik prijatelj monologa. Vratite se i zaustavite vređanje bilo koga, bilo gde. Vratimo se temi", zatražio je Šmit.

Kada je reč o kritici Rusije da nije pravilno izabran kao međunarodni predstavnik rekao je da je potreban odgovoran pristup svih, a tako i međunarodne zajednice i RS, a i da se nada da će se tako ponašati i Rusija.

"Jasno je da pravni stav Rusije nije ispravan. Nisam bio nominovan na drugačiji način od mojih prethodnika. Poštovaću odluke Saveta bezbednosti UN i Komiteta za primenu mira. Rusija je nažalost sebe suspendovala iz Upravljačke grupe. Ali ako sam dobro pročitao novu izjavu ambasadora Rusije postoji mogućnost da se vrate", rekao je on.

Šmit je poručio da niko ne treba da se skriva iza pogrešnih pravnih tumačenja, već da rade na miru.

Šmit je kazao da je posle agresije Rusije na Ukrajinu posebno potrebno voditi razgovor i koordinisati se.

"S poštovanjem gledam na vođenje političke debate s tim u vezi u Srbiji i poziciju Vučića", objasnio je on.

Kada je reč o RS i odluci Dodika da ne poštuje njegove odluke, Šmit je poručio da politika nisu buldožeri, već da je politika razmišljanje o situaciji i kako se njoj prilagoditi.

On je istakao da je neko ko želi da se reše svi problemi.

Kazao je da je neverovatno da se 14 godina razgovara o državnoj imovini u BiH, a da se ništa nije rešilo.

Podsetio je da su sve zemlje bivše Jugoslavije bile pred istim izazovom i da su ga sve, izuzev BiH, rešile.

"I moja zemlja, Nemačka, imala je slično iskustvo prilikom ujedinjenja. Videlo se da je moguće to rešiti. Ali potrebno je da sednu i razgovaraju, jer ne postoji ništa što ne može da se sprovede", poručio je on.

Šmit je kazao da je "žuti karton" koji je pokazao, poziv na vraćanje za pregovarački sto.

Šmit je, na pitanje da li će biti izbora ako se ne promeni izborni zakon, izrazio nadu da će poslednje nedelje biti iskorišćene za usvajanje izmena.

"Razočaran sam da posle duge diskusije, dve godine, nije postignut dogovor. Ako pogledam na Srbiju video sam da je organizovan, na inciijativu predsednika Vučića, okrugli sto sa opozicijom i gde je postignut dogovor. Zašto to ne bi uspelo i u BiH", upitao je on.

Šmit je kazao da se izbori moraju održati, jer je to pravo građana.

Istakao je da bi želeo da izborni zakon bude poboljšan, kako je predloženo i da će pomoći koliko može, ali konačnu odluku donosi parlament.

Upitan kako vidi budućnost BiH, i da li je ona održiva država, Šmit je kazao da je BiH zemlja neiskorišćenih prilika.

On je ukazao da se radi o neiskorišćenim prilikama da se približi EU, osigura miran razvoj...

"Moj savet za BiH jeste da ne bi trebalo da bude među onima koji su ostali izgubljeni kada svi iz susedstva budu deo evropskih integracija“, podvukao je Šmit.

Rekao je da se radi na tome da se građanima ponudi šansa za bolji život u zemlji.

"Moramo osigurati da BiH postane država u kojoj mladi žele da ostanu, a to trenutno nije slučaj", objasnio je on dodajući da je optimista, da dolazi proleće i da predstoji period cvetanja.

(Tanjug) 

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Iskreno

14.04.2022 10:54

Nema ovdje života. Čim vi imate korumpirano sudstvo, tužilaštvo, policiju koju kriminalci ubijaju, građane koji nemaju nikakva prava, institucije koje su u službi rajkuna......kakav život ovdje. Ovdje je mrak odavno pao, a to znaju svi koji iole pameti imaju.

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.04.2022 11:04

Nije ni meni drag Smit, ali ne razumijem zasto ga se napada zbog ovog poteza. Pa da je pustio Dodiku da uzme imovinu Dodik bi je samo rasprodao raznim strancima i do kraja Srpsku unistio u ekonomskom smislu. Voljeli ga ili ne, Smit je napravio pravi potez. Ne treba ga napadati po automatizmu.

ODGOVORITE
Name

ROLIDUK DRND

14.04.2022 13:05

DRAGANE TISI KRETEN.

Name

?????

14.04.2022 13:47

U pravu je Dragan ! Kreten si ti !

Name

Re Roliduk

14.04.2022 13:50

Bolje ti je da pogledaš u ogledalo. Biće ti jasno o čemu govoriš.

Name

RE ROLIDUK DRND

14.04.2022 14:07

Nije Dragan, ti si i to veliki

Name

MARE

14.04.2022 11:28

Ni Nato kada je bombardovao Srbe nije bio protiv Srba,kada ti uzimaju zemlju(prenose na drzavni nivo) opet rade za Srbe,E pa ovi su genijalci.Ja mislim da treba da ubjede Ruse da sada rade u njihovom interesu?????

ODGOVORITE
Name

Pitam se

14.04.2022 12:56

Pa zar Rusi ne ispričaš kako ubijaju "da bi oslobodili Ukrajinu". Da nisi druže zamjenio teze?

Name

Vladimir

14.04.2022 13:05

Slazem se

Name

MARE

14.04.2022 13:11

Ja pišem,o nečemu sasvim drugom,ne pominjem rat,nego pišem o izjavi dotičnog gospodina.neznam ko ovdje mijenja teze......

Name

Re

14.04.2022 13:51

Nešto si ti pobrkao.

Name

Pitanje

14.04.2022 14:59

Upitate li se ikada sto vas je nato bombardovao.

Name

Ne vredi Mare

15.04.2022 15:30

Slepi ne vide pa ne vide.

Name

Ma da

14.04.2022 11:34

Samo imovinu da nam uzmete i drugo ništa.

ODGOVORITE
Name

Re

14.04.2022 12:40

Koja je narodu razlika ako imovinu nekome proda Dodik ili Šmitove gazde? Ni u jednom ni u drugom primjeru obični ljudi nemaju ništa od toga.

Name

Re

14.04.2022 13:55

Imovinu, nama? Šta mi obični građani imamo od te imovine? Uzeli su nam fabrike, preduzeća, zgrade, zemljišta. Pojedinci, koji su sada milioneri, a narod na kazanu u javnim kuhnjama. Sada hoće da dokusure i šume. Ima li igdje u svijetu da su "šume" u gubitku? I gusjenice će početi da kradu.

Name

Re re

14.04.2022 14:05

Mnogo griješiš. Prebace li nezakonito imovinu na BiH, u RS će biti zaustavljen svaki dalji napredak čak i kad se rijesimo Dodika. Ovo je ozbiljna stvar.

Name

Nino

14.04.2022 12:07

Ma sta rece, Jos samo da vam vjerujemo. Pa onda vratite ono sto ste do sada uzeli. Jer zivote ne mozete.

ODGOVORITE
Name

Istina

14.04.2022 12:07

Žuti karton pa opet žuti i onda rumeni da porudi Rumenko

ODGOVORITE
Name

MTJ

14.04.2022 12:41

Zašto visoki predstavnik nikada nije bio Rus ili Kinez?

ODGOVORITE
Name

Kija

14.04.2022 12:57

Sve politicke pregovore treba zamrznuti do izbora staviti na celo mlade ljude a djedove skinuti svlasti

Name

Vuk

14.04.2022 13:11

@MTJ Zato što oni mogu hraniti i braniti samo idiote koji im bezrezervno vjeruju ;)

Name

Re

14.04.2022 13:57

Ili Japanac? Možda bi nas naučio redu i radu.

Name

Jane

14.04.2022 18:31

Pa da je Kina il Rusija dio Evropskog tima bio bi a ovako nije niti ce biti ikada.

Name

Talozenje

14.04.2022 12:43

Mediaaktiviteta i skupih predstavnika je korupcija i otimanje. Ako je to dobro, zasto se ne praktikuje u Njemackoj. Da nasi politicari budu visoki predstavnici tamo.

ODGOVORITE
Name

Re

14.04.2022 13:01

Znas li ti koliko dugo je visoki predstavnik bio u Njemackoj?

Name

Re

14.04.2022 13:58

Zašto njemački doktori i ostali radnici ne dolaze na rad u BiH?

Name

De.ka

14.04.2022 13:06

Mislim da gos. Schmidt nije bio upravu da otima sto je vec oteto i treba da pusti gos. Dodika jos proda jer mu treba za izbore novca.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

14.04.2022 13:17

Svi visoki su nas kostali, dokidanja RS, pa i ovaj ilegalni. Hoce od RS napraviti praznu ljusturu. Lazu, mesetare, rade nam o glavi. Oni nasi sto sa njime duvaju u istu trubu, takodje ce se naci na u njihovoj nemilosti, ako odkazu poslusnost. Uzalud mu prica, ko mu jos veruje.

ODGOVORITE
Name

Re

14.04.2022 13:36

Pa vi u rs ste prazna tikva odavno, samo vam jos nisu rekli.

Name

Re

14.04.2022 14:00

Koštali su nas naši. Pogledajte danas ugledne milionere, dojučerašnje nepismene osobe i sve će vam biti jasno.

Name

re

14.04.2022 14:55

Narod kod burle preživljava pored mali plata i mizerni penzija čestim zaduženim malim sumama kredita, nema kod burle nikada neki životni olakšica kod visoki cijena svega u režimu RS.

Name

Miroslav

14.04.2022 15:36

Znate politikom se nebavi ozbiljan svet, intelektualci takodje, nego oni sto bi da budu kao pametni, kao mudri i praznih dzepova.U politici se da zaraditi i bez pameti, a usput ste kavo vazni, kao ugledni, kao mudri, i sve je licni intetes. U politiku idu i obrazovani, ali promaseni, sto su skromni u znanje svjeg zanimanja. Pa vidimo doktore, ekonomiste, politologe pravnike, pobegli iz struke da se sakriju zbog skromnog znanja i pameti.

Name

Nemate moralno

14.04.2022 13:23

Pravo kao ni bilo koje drugo da srbima drzite lekcije, ne dozivljavamo vas fer igracem.

ODGOVORITE
Name

Samo

14.04.2022 14:43

Čuj da otvori igru po podne a pre podne sa Bakirom i prevodiocem Biserom odsvirao kraj. A dogovorio što Bakirovi novinari napišu. Lamzam aberziher.

ODGOVORITE
Name

Tatar

14.04.2022 15:39

Zasto se zavaravano i lazemo sami sebe Ako je ikad iko ista htio uzeti ili je uzeo RS to je ova aktualna vlast predvodjena SNSD i nasim jedinim generalom.

Name

Milojko

14.04.2022 14:57

Ma zna to i Dodo samo se pravi Toso, jer on je se nauzimao a djavo dosao po svoje....cak mu niti djecu nece postedjeti.

ODGOVORITE
Name

Niko

14.04.2022 15:28

Bravo za vas gospodine Schmit. Lopovi se moraju jednom zaustaviti.

ODGOVORITE
Name

BL

14.04.2022 15:37

On je pravu!✅☝️???Svabo nikada nikome nije ništa,uzeo osim 50.0000 Miliona života i sto kupuju svakoga i sve!!!✅☝️?‍♂️A radnoj snazi sto u citavom svetu uzimaju o tome i da nepricam!Deutschland je jedna divna,zemlja u kojoj imaš vise koristi kada si na Birou nego kada radiš!Italia ima Mafiju a Njemacka ima Finanzamt!!!✅☝️?‍♂️

ODGOVORITE
Name

Ma naravno

15.04.2022 15:33

Nece niko nista od RS,zasto su prisutni tu 30 godina.

ODGOVORITE