Dala ostavku jer je bila na odmoru u toku poplava

Njemačka ministrica za porodicu Anne Spiegel danas je podnijela ostavku zbog toga što je usred poplava u zemlji bila na odmoru u Francuskoj, a nakon toga je ubjeđivala građane u neistinu - da je radila "na daljinu".

Svijet 11.04.2022 | 22:10
Dala ostavku jer je bila na odmoru u toku poplava

Ova članica Zelenih je prva koja je podnijela ostavku u vladi socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza. To je učinila usljed pritiska javnosti.

Kada je Njemačka u ljeto prošle godine bila pogođena katastrofalnim poplavama, Spiegel je kao ministrica za zaštitu okoliša u saveznoj pokrajini Rhineland-Palatinate sa porodicom bila u Francuskoj na četverosedmičnom odmoru. Kasnije je tvrdila da je online radila tokom poplava koje su usmrtile 200 ljudi.

Da stvari budu još teže po Spiegel, ranije ove godine je objavljeno da je ignorisala upozorenja na poplave. Prema pisanju vanjskopolitičkog magazina Politico, važnije joj je bilo da sadržaj saopćenja bude rodno neutralan.

Tvrdi se da kancelar Scholz nije vršio pritisak na nju da podnese ostavku. Pritisak je dolazio iz njene stranke. Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i ministar ekonomije i klime Robert Habeck, oboje iz Zelenih, su tražili da podnese ostavku, piše Politico.

(Klix)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Đorđe

11.04.2022 20:17

Kod nas Dodik i Cvijanovićka dobiju sankcije, od svojih, i ni da jave narodu, sramota.

ODGOVORITE
Name

Damjan

11.04.2022 20:28

Svaka cast. Naravno. Ali jos od ranije imamo iskustva mrznje prema Rusiji. I to se ne moze tolerisati.

ODGOVORITE
Name

Valjda ma tematika

11.04.2022 20:28

treba da rijesi probleme razlicitosti. A ne mrznja prema Rusiji.

ODGOVORITE
Name

E sad

11.04.2022 20:30

Sto je ma tematika spora. Pa upornost i rad dio ste Teslinog posla odradili. Samo sto teslari ko i sav nromalan svijet nemaju mrznju prema Rusiji, naprotiv cijene, razumiju i postuju. Znaju za se, jer su Rusi i sami. Mediji dakle moraju na ribanje, ostalo nemamo sta pricat.

ODGOVORITE
Name

BiH

11.04.2022 21:11

I vratila plate isto ko nas dodik neide na poso i nece platu uzet sve narodu vrati

ODGOVORITE
Name

Nije to nista

11.04.2022 22:36

Niko se nije ni počešao da smijeni ili traži ostavku Baje kada je zabranio upotrebu helikoptera za gašenje požara, pa ga kisa ugasila prije njih. Dobraje naša vlast kakvi smo mi kao društvo

ODGOVORITE
Name

Ich#Ich

12.04.2022 05:02

Tako se to radi u liberalno demokratskim drzavama sa neovisnim sudstvom i tuzilastvom (koje u ovom slucaju nije imalo posla jer je svijest politicara u SLUZBI NARODA a ne vlastitih dzepova....kao u "diktaturama proleterijata"...sto bi veliki brat i njegov sluzbenik, citaj putko#baja, dozivotno da prodaju maglu vlastitom narodu) bez pardona uz izvinjene i ponos iako je Majka cetvero djece i ostaje bez itekako dobrih novcanih iznosa.

ODGOVORITE
Name

onesvjestiću se

12.04.2022 06:20

...a ona naša budaletina kaže, zabole me ...da ne lajem, na sankcije i pritiske. A nama drago što je vo, kao mi što gledamo smo bolji .

ODGOVORITE
Name

Laktasi

12.04.2022 11:39

Ovde da svu pomremo nebi niko dao ostavku,strasno