Pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika

Grupa odbornika u Skupštini opštine Višegrad uputila  je danas inicijativu  predsjedniku opštinskog parlamenta Muameru Sofoviću  za pokretanje postupka opoziva načelnika opštine Mladena Đurevića.

Republika Srpska 11.04.2022 | 20:49
Pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika

U obrzloženju za pokretanje inicijative ističe se  da se načelnik Đurević nije pridržavao primjene Zakona o lokalnij samoupravi, o budžetskom sistemu Republike Srpske, zakonskih akata o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalane samouprave kao i poslovnika o radu Skupštine opštine Višegrad.

„Načelnik opštine Mladen Đurević nije predložio budžet ove lokalne zajednice za 2022.godinu na vrijeme, nije planirao nikakva kapitalna ulaganja u ovoj godini, zatim nije skupštini opštine podnio izvještaj o utrošku sredstava za prošlu i pretprošlu godinu", obzazložio je predsjednik Skupštine opštine Muamer Sofović.

Sofović je podsjetio  da za godinu i po dana od izbora nije u potpunosti konstituisana izršna vlast opštine za što izrazitu krivicu snosi načelnik Đurović.

„Odbornici Skupštine opštine još nisu imali prijedlog načelnika za zamjenika opštine niti  za načelnike opštinskih odjeljenja", dodao je Sofović.

Odbornik DNS Srpsko Baranac navodi da je skupštinska većina od 11 odbornika iz osam stranaka više od godinu dana pokušavala da se dogovori sa načelnikom o formiranju  funkcionisanju vlasti ali on je odbijao svaku vrstu saradnje.

„Đurević se ponaša kao da je višegradska opština njegovo privatno vlasništvo  a za njega ne postoje riječi kompromis i dogovor  i zbog toga grad srlja u provaliju kao nikad dosad. Zato smo bili prinuđeni da pozovemo građane ove  opštine da izađu na izbore, referendum, i da smjenimo ovakvog načelnika i da izaberemo drugog koji voli ovaj grad i sve njegove građane", naglasio je Baranac. 

Prema propisima  načelnik se u roku od 15 dana izjašnjava o stavovima iz inicijative.

Onda se zakazuje sjednica Skupštine opštine na kojoj se odbornici izjašnjavaju da li su za inicijativu ili ne. Ako  je usvoje u vremenu od 30 dana će građani glasaju  na referendumu  da li će opštinu i dalje voditi aktuelni načelnik ili će se birati drugi.

(BN/R.Tasić)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Borac

11.04.2022 20:09

Samo lopova smjeniti.

ODGOVORITE
Name

Вишеград

11.04.2022 20:23

Највећа несрећа за Вишеград је долазак на власт овог несрећника ђуревића.Да има образа сам би отишао из Вишеграда,а не само са власти,колико је зла просуо у овом граду.ђуревић је махер да пронађе незналице и да их доведе на одговорна радна мјеста.Иди,далеко од овог града који грца у проблемима због тебе,снсд и твојих незнслица.

ODGOVORITE
Name

Tatar

11.04.2022 21:36

Ma nemojte,bas vam lepo stoji

Name

Вишеград

11.04.2022 21:42

ђуревић треба да оде са мјеста начелника општине,зато што је дао стан свом брату,дарку андрићу,гладанцу....О и су платежно јаки и могли су купити стан,а дати неком ко не може купити....Ма онгреба да иде и надам се да ће отићи....покварењак

ODGOVORITE
Name

Napoleon

11.04.2022 21:48

Jos gori od geometra je bio recepcioner i nenarodni poslanik Pero. Ojadili su gradić pokrali ga, zavadili i postavili neuke sa kupljenim diplomama na funkcije. O savjetnicama Gea tek ne treba trositi rijeci. Na sud sve izvesti ima vecina uvid u papire pa izvolite predajte sve tizilastvu i policiji.

ODGOVORITE
Name

Realno

11.04.2022 22:03

Ne znam samo koja je ovo incijativa opoziva po redu? 50 i neka ??? smješni ste... Samo pokazujete kako ste nemocni. Višegrad je legalno izglasao svog načelnika na izborima , to što on ne radi nakaradno kako ste navikli je samo Vaš problem.

ODGOVORITE
Name

Is

12.04.2022 07:23

Neces vjerovati prva

Name

Vg

11.04.2022 22:18

Ovo je smješno ... 11 odbornika sa po 200 glasova bi da smene načelnika vec po ko zna koji put :D Radite ili recite nešto pametnije, sa ovim ste postali predosadni.

ODGOVORITE
Name

Neutralac

12.04.2022 03:57

Postovani građani Višegrada nema ovde više neke velike politike. Imamo trenutno stanje u kojem se nalazi naš grad, nerad, blokade, nepotizam prilikom zapošljavanja i sve ono što je u suprotnosti sa demokratskim normama ponašanja, imate priliku da kazete da li ste za nastavak ovakvog stanja ili ste protiv, na Vama je odluka koju treba svako poštovati ma kakva ona god bila i koja će uveliko uticati na dalju sudbini našeg grada i njegovih građana.

ODGOVORITE
Name

?

12.04.2022 05:04

I šta ćemo sad?

ODGOVORITE
Name

Вишеград

12.04.2022 08:48

Богу хвала да ово дочекасмо, све се зна шта је и како незаконито радио ђуревић са својом свитом, почев од салона за свадбе, 300.000 КМ, постављање директора без звања и знања, који не раде, додељивање станова, куповина станова у овим тешким временима, туга, уништио нам је наш опјевани Вишеград, извршити финансијску контролу ненаменског трошења средстава.

Name

Vg

12.04.2022 09:27

Trenutno stanje grada je takvo, jer tkz. vecina hoce da se pita,i kroji sudbinu grada, a izgubili na izborima ....katastrofa

Name

Potpuno iskren

12.04.2022 07:30

Ako ako i neka std uputili opoziv koji nece proci pa kada opoziv ne bude prosao lagano Nacelnik raspusti lokalni parlament pa da vidino onda ko kosi a ko vodu nosi.Ovo mora sofovic i elita da su se dobro zarakijali u birtiji kod laza na cadjavoj.

ODGOVORITE
Name

Realno Visegrad

12.04.2022 08:03

Lopovi ste sami , i rekli ste sve uživo na skupstini... Vjerovatno vam nisu prebačena sredstva za " ono naše udruženje " ??? Pa ljudi moji znate li vi šta znači sramota??? Uzgred, "skupstinska vecina" koja sebe pokušava pretvoriti u instituciju, na njihovu žalost- bezuspješno, vas je minus sto svaku skupstinu prenosite uzivo... Ali dobro super! Nek' narod vidi, koje ko i šta je ko i koliko je ko obrazovan i ima završene tj.nezavršene škole. Mislim da i onaj jadni narod sto je glaso za vas , a ima imalo mozga - pokajao se.

ODGOVORITE
Name

Đureviću

12.04.2022 10:20

Nemoj da ti bude žao što će te smijeniti bivši Snsd ovci. Pojedini su plakali da uđu u Snsd. A pojedini se svete što nisu ostali na direktorskim mjestima doživotno. Marko i Đorđe iskreni i vjerni SDSu.