Stanić upozorio na zloupotrebu vitalnog interesa

"Svaki vitalni interes koji je štetan po Republiku Srpsku SDS će podržati, ali u zloupotrebi instituta zaštite vitalnog interesa nećemo da učestvujemo", kazao je Stanić.

Republika Srpska 11.04.2022 | 14:07
Stanić upozorio na zloupotrebu vitalnog interesa

šef Кluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je danas u NSRS da se najviše zakonodavno tijelo zloupotrebljava radi dnevno-političkih potreba pojedinaca.

On je ukazao i na činjenicu da se odluke i zaključci posebnih sjednica uglavnom ne provode, ilustrujući to primjerom sa posljednje sjednice skupštinskog kolegija, kada je dogovoreno da NSRS prema Parlamentu BiH uputi zahtjev o ukidanju akciza na gorivo. "To smo dogovorili na kolegiju i to se nije našlo na dnevnom redu ove skupštine", kazao je Stanić.

Stanić je rekao da SDS neće podržati Doikove vitalne interese, jer ih zloupotrebljava.

On je objacnio da školstvo ne može napredovati sa stranački obojenim kadrovima.

- Takav princip nam je doveo profesore matematike i fizike sa univerziteta u Brčkom u nastavu. To što SNSD-a traži za svako radno mjesto člansku knjižici SNSD-a će ubiti naše školastvo, istakao je Stanić.
 
„U mom Prnjavoru u Osnovnoj školi Branko Ćopić djevojka koja ima 9.8 prosjek ocjena zato što nije u SNSD-u gubi posao a na njeno mjesto dolazi neko ko ima mnogo manji prosjek. Djevojka koja je bila učenik generacije u srednjoj školi pa student generacije na fakultetu ne može da zadrži radno mjesto jer nije član SNSD-a“, poručio je Stanić. 

On kaže da je 2018. upravo SNSD podržao da se izvrši ispitivanje visine znanja određenih generacija u osnovnom školstvu prema metodologiji Programa  za međunarodnu procjenu dostignuća znanja učenika ili PISA za koji danas smatraju da je sporan. 

„Bosna i Hercegovina se prema PISA metodologiji našla na 62. mjestu od 89 zemalja u kojima se ispitivanje provodilo.  Djeca iz Bosne i Hercegovine su iz sve tri testirane oblasti u posjeku tri godine školovnja iza svojih vršnjaka u razvijenim zemljama. Ti podaci su poražavajući. Da li vi možda tražite na ovom pitanju zaštitu vitalnog interesa da biste sakrili pravo stanje u našem školstvu. Naše osnovno obrazovanje je onakvo kakvo stranke na vlasti misle da treba da bude“, obrazložio je Stanić.  

Stanić je podjsetio kako je sa skupštinske govornice Dodik prijetio da će otpustiti njegovu (Stanićevu) ženu sa mjesta direktora osnovne škole. 

„Čak je i Dodik jednom rekao meni_ „Žena ti je direktor, hoćeš da je smijenim“. Evo smijenili ste pa šta? Smjenili ste je a niste imali nikakav drugi razlog osim stranačke obojenosti. To dovoljno govori o Vama i Vašoj brizi za školstvo“, zaključio je Stanić i rekao da ne može podržati Dodikove zahtjeve.

Svaki vitalni interes koji je štetan po Republiku Srpsku SDS će podržati, ali u zloupotrebi instituta zaštite vitalnog interesa nećemo da učestvujemo", kazao je Stanić.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Joe

11.04.2022 13:07

On devalvira vitalni nacionalni interes kako što je devalvirao i institut referenduma,uskoro neće smjeti pomenuti vitalni interes,kao što više ne smije pomenuti referendum. Budala! On je vođen samo svojim ličnim interesima,a mi smo mu "zalog".

ODGOVORITE
Name

re

11.04.2022 13:37

Burle ako nema lični interesa sve stoji bez njegovi novi afera u RS.

Name

Zna se

11.04.2022 13:41

Vidi narod sta oni sve rade. Sve su zivi zloupotrijebili . Dusicin govor u skupstini je teska demagogija. Birao je narod iz Zvornika a nikad nije rijec progovorila o korupciji u Zvorniku a u republici da be pricam.

ODGOVORITE
Name

Milojko

11.04.2022 13:45

Svi iz opozicije ne trebaju vise da nasjedaju na Dodikove "zamke" i ne trebaju niucemu da ga vise podrzavaju!, a kada ga se rijese bit ce dovoljno vremena da se sve dogovori (prijje toga mora dodik, cvijanovicka i ostali da odgovaraju za sve i da vrate narodu sve pokradeno).

ODGOVORITE