Predstavljen roman "Sužanj" Lidije Žarić

U Centru za kulturu u Vukosavlju predstavljen je roman "Sužanj", autora Lidije Žarić iz Doboja, o stradanju bogate srpske porodice, napisan na osnovu istinitih događaja.

Republika Srpska 09.04.2022 | 11:45
Predstavljen roman "Sužanj" Lidije Žarić

Autor romana, novinar i direktor Centra za kulturu Doboj Lidija Žarić rekla je da je roman objavila Narodna biblioteka u Doboju 2019. godine i do sada je predstavljen u nekoliko gradova u Republici Srpskoj i Srbiji.

- Knjiga govori o životu glavne junakinje Bojane Martić, o njenom i stradanju srpske, bogate porodice u mjestu Kožuhe na Trebavi u toku i nakon Drugog svjetskog rata - rekla je Žarićeva.

Ona je sinoć navela da je glavni lik romana žena koja sa porodicom, zbog ideoloških razlika i podjela, 1941. godine na Trebavi prolazi golgotu.

- Njen vjerenik komunista strijeljan je prve godine rata, a otac i brat pripadnici četničkog pokreta pogubljeni su 1945. godine - rekla je Žarićeva.

Recenziju je napisala profesor srpskog jezika i književnosti iz Doboja Slavica Gostimirović.

Direktor Centra za kulturu Vukosavlje Srđan Tripić rekao je da je predstavljanje romana "Sužanj" prva promocija književnog djela u ovoj, prije tri godine otvorenoj ustanovi.

Promociji je prisustvovao i načelnik opštine Borislav Rakić, uz čiju podršku je održano književno veče.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar