DW otkriva: Vučićev recept za uspjeh leži u ekonomiji!

Recept za uspeh Aleksandra Vučića na jučerašnjim predsedničkim izborima u Srbiji leži u ekonomiji, ocenjuje Dojče vele (DW) koji, kao i pojedini zapadni mediji, u komentarima preliminarnih rezultata izbora ističe da u novom mandatu dosadašnjem šefu države predstoji balansiranje između Moskve i Zapada.

Srbija 04.04.2022 | 13:38
DW otkriva: Vučićev recept za uspjeh leži u ekonomiji!

Stari predsednik je novi predsednik, čiji recept za uspeh leži u ekonomiji, navodi DW u osvrtu na jučerašnje predsedničke,parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji.

"Mlađa generacija često sedi na spakovanim koferima, ako već odavno nije u Beču ili Frankfurtu. Oni koji ostaju retko imaju nešto protiv Vučića. Srpski BDP po glavi stanovnika je u prošlih pet godina porastao za zavidnih četrdeset odsto. Nezaposlenost se smanjila, državni dug se držao u granicama, devizne rezerve su izdašne. To očigledno pali jer se oseti u frižideru i na bankovnom računu", navodi nemački medij.

Komentarišući stav Beograda prema ratu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji, DW ocenjuje da je bliskost Beograda Moskvi "na teškom ispitu tokom rata u Ukrajini".

Vučić je "odbio sankcije, ali tada su važila pravila predizborne borbe u Srbiji", dok je, posle izbora, kada je dobio podršku,"jedino pitanje šta će sa tom podrškom".

"Ruski napad na Ukrajinu otvorio je Beogradu diskontnu ponudu iz Brisela. To je istorijska šansa. Srbija treba da bude evropska i evropejska. To bi bilo dobro za ceo region", navodi Dojče vele.

U svom osvrtu na izbore u Srbiji, Politiko ocenjuje da će se Vučić sada suočiti s pitanjima da li će moći da nastavi da balansira između Moskve i Zapada.

"Vučić će sada biti na novom testu zbog nedvosmislenog stava o ratu Rusije u Ukrajini", piše Politiko.

U prvom osvrtu na rezultate izbora u Srbiji, Si-En-En (CNN) prenosi da je Vučić ukazao da je sukob u Ukrajini imao uticaja na predizbornu kampanju i da Srbija ne planira da, kako zaključuje taj američki medij, odstupi od igre balansiranja između puta ka članstvu u EU i bliskih odnosa s Rusijom i Kinom.

"Ono što je važno i za Evropljane i za Ruse i Amerikance nastavićemo politiku vojne neutralnosti", rekao je Vucić, kako prenosi CNN.

Politiko primećuje i da je "još jedna velika priča u izbornoj noći", neočekivani uspeh, kako navodi taj portal, krajnje desnice u Srbiji - pokreta Dveri i Zavetnici, koji će biti parlamentarne stranke.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Tatar

04.04.2022 11:52

A uspeh nasih politicara,i to veliki,lezi u razvaljivanju ekonomije

ODGOVORITE
Name

re

04.04.2022 15:13

pa dobro, nasi lazu, varaju i obmanjuju narod da nam je dobra ekonomija, a ima dosta ljudi koji im slijepo vjeruje i da glas, druge glasove pokradu.

Name

Школа

04.04.2022 12:07

Тако је, тамо се граду и ради, а не ко овај баш мамлаз милокрад, позатваро, 150 предузећа, појео државу, народ ојадио, људи гладују, опустошио земљу.

ODGOVORITE
Name

Milina

04.04.2022 13:18

Jaka ekonomija ? plata 400 evra

ODGOVORITE
Name

ana

04.04.2022 15:47

pa bila bi i veca da vas ne izdrzavamo

Name

Realista

04.04.2022 18:33

Ne zaboravi da je Srbija bila pred bankrotom prije Vučića. Bez stranih donacija kao BiH. Milijarde dolara štete od nato bombardovanja. Ovaj uspjeh za ovako kratko vrijeme je fantazija. Da je moglo bolje, jeste, ali toliko stranih investicija niko nije vidio u skorašnje vrijeme. O putevima i željeznicama je dovoljno reći da je napravito više nego za vrijeme Tite. Srbija ima potencijala da prešiša ekonomiju i Hrvatske i Slovenije. Ali šta to imam ja pričati nekom Bošnji. Nažalost i sam živim u Bosni ali srećom imam Srpski pasoš.

Name

IEEE

04.04.2022 14:36

Nije ekonomija samo prisustvo vrijednosti, vec i ravnomjernost skale zalaganje trud i mogucnosti odnosno, po mjeri covjeka i ljudi.

ODGOVORITE
Name

Jeste

04.04.2022 14:38

Ekonomija, ali savremena, vjerovatno savremenija od Njemacke.

ODGOVORITE
Name

Na kraju

04.04.2022 14:38

I Ravnomjerna i postojana za sve. Kad vec jest. I po sebi.

ODGOVORITE
Name

ZORAN

04.04.2022 14:49

Nasi politicari ovde samo znaju da kradu i plase narod ratom.Da se bore za narod da nam omladina ovde ostaje to nece.

ODGOVORITE
Name

ana

04.04.2022 15:47

komsije manite se nasih pare

ODGOVORITE